Η Δύναμη της Επικέντρωσης του Νου

Η δυνατότητα του ανθρώπου να υπερβαίνει εμπόδια και αντιξοότητες και επικεντρωμένος στις δυνάμεις του, να προοδεύει.

Από την Ομάδα Ψυχοσωμτικής Νοημοσύνης

Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που αφορά τις ανθρώπινες δυνατότητες, είναι οτι δεν υπάρχει όριο στην δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι θαυμαστό, το πως ο ανθρώπινος νους, κατορθώνει να υπερβαίνει εμπόδια και αντιξοότητες. Όλοι μας έχουμε συναντήσει άτομα που έχουν βιώσει απίστευτες δυσκολίες, αλλά βρήκαν τον τρόπο να τις ξεπεράσουν και να παραμείνουν όρθιοι. Αυτή η ικανότητα να επιτυγχάνει κάποιος παρά τις αντιξοότητες, είναι μια από τις συναρπαστικότερες πτυχές του ανθρωπίνου πνεύματος.

Advertisment

Για χρόνια, οι ειδικοί πίστευαν οτι οι άνθρωποι που είχαν δύσκολη παιδική ηλικία, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια, με αποτέλεσμα να παραδίδονται στις περιστάσεις της ζωής τους! Ωστόσο, ανακάλυψαν ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που είναι ικανοί να ξεπερνούν τις καταστάσεις της ζωής τους και να σημειώνουν σημαντικά επιτεύγματα.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε:
Πως γίνεται κάποιοι να καταφέρνουν να υπερβαίνουν τα εμπόδια και να ηγούνται στη ζωή τους, ενώ άλλοι συνεχώς υποκύπτουν, νιώθοντας θύματα των περιστάσεων;
Έχουν αναπτύξει κάποιες συγκεκριμένες ικανότητες και δεξιότητες αυτά τα άτομα;
Πως γίνεται οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν και να εφαρμόσουν στοιχεία, που μεγιστοποιούν την δυναμική της ηγεσίας τους;
Πολλοί ακόμα και τώρα πιστεύουν ότι είναι ακατόρθωτο να υπερνικήσει κάποιος τις καταστάσεις και να ζήσει μια ζωή εξέλιξης και δημιουργίας. Αυτό βασίζεται στην πεποίθηση οτι αν βιώσει κάποιος μια μεγάλη αντιξοότητα, η ζωή του θα επηρεαστεί προς το χειρότερο. Η πεποίθηση αυτή, ενίσχυε την άποψη οτι γεγονότα, που χαρακτηρίζονται ως τραυματικά, δημιουργούν ψυχολογικές βλάβες, καθιστώντας το άτομο ανήμπορο να υπερκεράσει τις περιστάσεις προς μια δυναμική και δημιουργική ζωή.

Η ερευνήτρια στον τομέα της αναπτυξιακής ψυχολογίας Emmy Werner μελέτησε στην νήσο KAUAI (Καουάι), το δυτικότερο νησί στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, 698 παιδιά ξεκινώντας από την γέννησή τους και εν συνεχεία την πορεία της ζωής τους. Με την ερευνητική της ομάδα κατέγραψαν μετρήσιμα στοιχεία για το πως λειτουργούσαν στη ζωή παιδιά που είχαν μεγαλώσει σε δύσκολο περιβάλλον. Η κυρίαρχη μέχρι τότε πεποίθηση του επιστημονικού κόσμου, ήταν ότι «παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αναπόφευκτα θα είχαν στην πορεία ψυχικά θέματα». Ωστόσο αυτό που προκάλεσε έκπληξη, σ αυτήν την έρευνα, ήταν το γεγονός οτι το 30% των παιδιών που μεγάλωσαν σε πολύ δύσκολες οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες κατάφεραν να πάνε ενάντια στο ρεύμα. Προς έκπληξη της ερευνητικής ομάδας και στη συνέχεια του επιστημονικού κόσμου το ένα τρίτο περίπου των παιδιών που προερχόταν από ένα ‘’προβληματικό’’ περιβάλλον μπόρεσαν να δημιουργήσουν επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις και μια γεμάτη ζωή. Είχαν καλή απόδοση στο σχολείο και ως ενήλικες ήταν ξεκάθαροι, επικοινωνιακοί και επαγγελματικά δυνατοί. Σαν να τους είχαν δώσει έξτρα ώθηση οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν.

Advertisment

Συνεχώς νέες έρευνες και καθημερινές ομολογίες έρχονται να επιβεβαιώσουν οτι είναι εφικτό να εκπαιδευτεί κάποιος στο πως να υπερβαίνει τους προσωπικούς του περιορισμούς και να επιτυγχάνει. Οι γνωστοί στο χώρο της έρευνας για την ανθρώπινη συμπεριφορά Dr. Norman Garmezy και Dr. Michael Rutter με ανεξάρτητες έρευνες, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της Emmy Werner, για το φαινόμενο των ανθρώπων που επιτυγχάνουν, πέρα από τις αντιξοότητες που συναντούν. Σε ολόκληρο τον κόσμο από νευροεπιστήμονες, κοινωνιολόγους, ψυχίατρους και ψυχολόγους έχουν καταγραφεί πλήθος περιπτώσεων ατόμων που προόδευσαν παρά τις πολύ δυσχερείς συνθήκες που συνάντησαν από το ξεκίνημα της ζωής τους.

Οι Kerry Bolger και Charlotte Peterson, Αμερικανίδες ψυχολόγοι, μελέτησαν για τρία χρόνια, 107 παιδιά του δημοτικού, τα οποία ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και εγκατάλειψης. Διαπίστωσαν οτι μέσα σε αυτήν την ομάδα των κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών, κάποια κατάφεραν να λειτουργούν πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο στους βασικούς τομείς που λήφθηκαν υπόψη. Δημιούργησαν υγιείς σχέσεις με τα άλλα παιδιά, είχαν υψηλή απόδοση στα μαθήματα, είχαν αυτοεκτίμηση, πειθαρχία και επιμονή.

Έχει διαπιστωθεί οτι όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες, ένα ποσοστό ατόμων θα καταφέρει να ευημερήσει, παρά τα όσα έχει βιώσει. Τα άτομα αυτά υπερνικούν τα εμπόδια και τις προκλήσεις και ευημερούν συναισθηματικά, επαγγελματικά, στην υγεία και στις προσωπικές τους σχέσεις.

Παρατηρείται συχνά, αδέλφια ίδιου φύλου με ελάχιστη χρονική διαφορά, που έχουν μεγαλώσει σε κοινό οικογενειακό περιβάλλον με παρόμοια ερεθίσματα, που έχουν φοιτήσει στο ίδιο σχολείο, συμμετέχοντας σε παρόμοιες εξωσχολικές δραστηριότητες, το ένα να υποκύπτει κάτω από το βάρος του περιβάλλοντος, νιώθοντας έρμαιο των καταστάσεων ενώ το άλλο να διάγει μια υγιή και δημιουργική ζωή. Τι είναι αυτό που οδηγεί αυτά τα αδέλφια να επιλέξουν τόσο διαφορετικούς δρόμους στη ζωή;

Η Ομάδα Ψυχοσωματικής Νοημοσύνης θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στην Αθήνα με θέμα “Η Δύναμη της Επικέντρωσης”.

Latest posts by Ψυχοσωματική Νοημοσύνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση