,

Λόξυγγας: Αίτια, αντιμετώπιση και θεραπεία

Που οφείλεται η εμφάνιση του λόξυγγα και πώς αντιμετωπίζεται.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] λόξυγγας, είναι ενοχλητικό παθολογικό σύμπτωμα, που έχει ταλαιπωρήσει σχεδόν όλα τα άτομα μία ή περισσότερες φορές στην ζωή τους. Αν και η επίπτωση του λόξυγγα μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, ο επίμονος λόξυγγας είναι πιο συχνός κατά την ενήλικη ζωή.
Η συχνότητά του είναι η ίδια σε άντρες και γυναίκες. Ωστόσο ο επίμονος λόξυγγας είναι πιο συχνός σε άνδρες (άνω του 70% των περιπτώσεων).

Advertisment

Ο λόξυγκας ή λόξιγκας ή λόξυγγας προκύπτει από την ακούσια βαθιά εισπνευστική κίνηση που προκαλείται από την κατάσπαση του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ινομυώδης ιστός που διαχωρίζει την θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα στο ανθρώπινο σώμα. Το διάφραγμα δέχεται νεύρωση από το φρενικό νεύρο που σχηματίζεται από αυχενικές ρίζες και ο ρόλος του είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία της αναπνοής.

Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου, όπως η γαστρική διάταση η οποία προκαλείται παροδικά από ανθρακούχα αναψυκτικά ή πλούσιο σε θερμίδες γεύμα, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. σκωτσέζικο ντους), το αλκοόλ, η συναισθηματική φόρτιση ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία του απλού παροδικού κοινού λόξυγγα.

Ο επίμονος λόξυγγας ωστόσο, είναι πιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα, που προκαλεί διαταραχές στην ομαλή ανταλλαγή αερίων του σώματος με το εξωτερικό περιβάλλον και έχει συνδεθεί ανεξαρτήτως αιτιολογίας με αυξημένη πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου, ιδιαίτερα όταν διαρκεί άνω των δύο εβδομάδων.

Advertisment

Τα αίτια του επίμονου λόξυγγα ή του λόξυγγα που υποτροπιάζει

Εάν ο λόξυγγα είναι έντονος ή υποτροπιάζει πρέπει πάντοτε να πραγματοποιείται σοβαρή ιατρική εξέταση. Πολλά σοβαρά οργανικά αίτια μπορεί να ευρίσκονται πίσω από την παθολογική αυτή κίνηση του διαφράγματος. Ορισμένα παθολογικά αίτια αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, άλλα αφορούν μεταβολικές διαταραχές, ενώ άλλα ερεθίζουν το φρενικό ή το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια, ξένα σώματα, ουραιμία, νεοπλάσματα λεμφαδένες, καρδιακές παθήσεις, υποφρενικά αποστήματα, ηπατίτιδα, χολοκυστίτιδα, γαστρικά νεοπλάσματα, η παγκρεατική κακοήθεια, αναπνευστική ανεπάρκεια, μεταβολικές διαταραχές, ψυχιατρικά σύνδρομα. Ο λόξυγγας που παρατηρείται αμιγώς μετεγχειρητικά συνήθως έχει καλή πρόγνωση.

Θεραπεία

Η εκτίμηση του ασθενούς με επίμονο λόξυγγα επιβάλλει ειδικές εξετάσεις και η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο που τον προκαλεί. Απλά μέτρα αντιμετώπισης του παροδικού κοινού λόξυγγα:

• Μείνετε σε ήρεμο περιβάλλον

• Προσπαθήστε να προκαλέσετε στον εαυτό σας ρέψιμο

• Πραγματοποιείστε επί πέντε λεπτά έλξη της γλώσσας προς το ρινοφάρυγγα

• Εάν δεν έχουν αποδώσει οι παραπάνω χειρισμοί, συγκρατείστε την αναπνοή σας επί πέντε δευτερόλεπτα

• Εάν δεν έχουν αποδώσει οι παραπάνω χειρισμοί, πλησιάστε και συγκρατείστε τα γόνατα στο θώρακα ενώ εκπνέετε με δύναμη για να πραγματοποιηθεί επαρκής ερεθισμός του διαφράγματος

• Επαναλάβατε τις παραπάνω κινήσεις μετά από δεκάλεπτη ανάπαυση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση