,

Αγκαλιές κατά των μολύνσεων

Αυτοί που αγκαλιάζουν συχνά κινδυνεύουν λιγότερο από μολύνσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό δεν φαντάζει και τόσο άπιαστη ιδέα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnagie Mellon μελέτησαν το κατά πόσον οι αγκαλιές δρουν σαν μια μορφή υποστήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον, προστατεύοντας αγχώδεις ανθρώπους από το να αρρωστήσουν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science», η μεγάλη υποστήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον και οι συχνές αγκαλιές προστατεύουν τους ανθρώπους από αυξημένη ευαισθησία σε μολύνσεις που σχετίζονται με το στρες.

Advertisment

Η επιστημονική ομάδα επέλεξε να μελετήσει τις αγκαλιές ως παράδειγμα υποστήριξης από το κοινωνικό περιβάλλον, επειδή αποτελούν τυπική απόδειξη μιας στενής και οικείας σχέσης μεταξύ δυο ατόμων.

«Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι που έχουν ανοιχτές διαμάχες με τους γύρω τους είναι λιγότερο ικανοί να καταπολεμήσουν ιούς. Ξέρουμε επίσης ότι άτομα που δηλώνουν ότι έχουν υποστήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον είναι μερικώς προστατευμένα από τις συνέπειες του στρες, όπως τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Sheldon Cohen.

Σε 404 υγιείς ενήλικες, αξιολογήθηκε βάση ερωτηματολογίου η έμπρακτη εμπιστοσύνη από το κοινωνικό τους περιβάλλον, ενώ η συχνότητα των διαπροσωπικών συγκρούσεων, αλλά και αγκαλιών που λάμβαναν εκτιμήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σκόπιμα σε έναν κοινό ιό της γρίπης. Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν στενά, προκειμένου να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της μόλυνσης και τα συμπτώματα της ασθένειας.

Advertisment

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έμπρακτη εμπιστοσύνη από το κοινωνικό περιβάλλον μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης που σχετίζεται με το στρες που προκαλείται στο πλαίσιο διαπροσωπικών συγκρούσεων. Οι αγκαλιές ήταν υπεύθυνες για το 1/3 της προστατευτικής δράσης που αποδείχθηκε ότι έχει το υποστηρικτικό κοινωνικό πλαίσιο.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, αυτοί με το πιο υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο και τις πιο πολλές αγκαλιές στο… ενεργητικό τους, εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, ανεξάρτητα από το αν βίωναν διαπροσωπικές συγκρούσεις στην καθημερινότητά τους.

Αυτό σημαίνει ότι το να μας αγκαλιάζει ένα άτομο που εμπιστευόμαστε μπορεί να δημιουργήσει υποστηρικτικό δίκτυο γύρω μας και ότι αυξάνοντας τη συχνότητα που αγκαλιαζόμαστε μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες του στρες.

«Σε κάθε περίπτωση, όσοι εισπράττουν πολλές αγκαλιές είναι πιο προστατευμένοι από τις μολύνσεις», καταλήγει ο κ. Cohen.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση