,

Εύκολη ανάπτυξη εκχυμώσεων και μωλωπισμών: Τι είναι και που οφείλονται

Οι εύκολες μελανιές στο σώμα εμφανίζονται κυρίως όταν υπάρχει διαταραχή σε ορισμένα επίπεδα που καλό είναι όλοι να γνωρίζουν.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Οι εκχυμώσεις και οι μωλωπισμοί οφείλονται σε λύση της συνέχειας του αγγείου και διάχυση αίματος στους μαλακούς ιστούς του σώματος και υπό φυσιολογικές συνθήκες προκαλούνται από τραύμα ή ισχυρή πίεση. Η εύκολη ανάπτυξη εκχυμώσεων και μωλωπισμών μετά από μικροτραυματισμούς ή και αυτόματα είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα, που χρήζει ιατρικής διερευνήσεως.

Καθημερινά συμβαίνουν δεκάδες μικροτραυματισμοί στο ανθρώπινο σώμα οι οποίοι δεν υποπίπτουν στην ανθρώπινη αντίληψη ή προκαλούν μη αναγνωρίσιμες από το ανθρώπινο μάτι εκχυμώσεις. Στο υγιές άτομο υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν πήξη και σε παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα και προκαλούν διάλυση του σχηματιζόμενου θρόμβου.

Το σύνθετο αυτό σύστημα αλληλεπίδρασης περιλαμβάνει μηχανισμούς αγγειακού σπασμού, προσκόλλησης αιμοπατελίων, ενεργοποίησης παραγόντων του αίματος σε μια αλυσίδα ταχέων χημικών αντιδράσεων, γνωστών και ως «καταιγίδα της πήξης», σχηματισμού-συρρίκνωσης θρόμβου, λύσης ή οργάνωσης του θρόμβου σε ινώδη ιστό.

Οι εύκολοι μωλωπισμοί εμφανίζονται κυρίως όταν υπάρχει διαταραχή σε ένα ή και τα δύο επίπεδα που παρατίθενται παρακάτω:

Α. Υπάρχει διαταραχή στη σύσταση των ιστών ή του αγγείου, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται εύκολα. Ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες, το γήρας (περιπτώσεις γεροντικής πορφύρας), δερματικές αλλοιώσεις, η ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ορμονικές διαταραχές, οι αγγειίτιδες αποτελούν τα πιο συνήθη αίτια της κατηγορίας.

Β. Υπάρχει διαταραχή στην αιμόσταση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρώιμη αποκατάσταση μικρολύσεων, που οδηγούν σε εξαγγείωση αίματος. Κληρονομικοί παράγοντες, ηπατικές βλάβες, νεφρικές βλάβες, φάρμακα, διαταραχές των αιμοπεταλίων, ανεπάρκεια βιταμινών, συμπληρώματα διατροφής φάρμακα και βότανα αποτελούν τα πιο συχνά αίτια της κατηγορίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα αίτια είναι μεικτά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, εξάνθημα ή διαταραχή της χρώσης του δέρματος, εκλαμβάνεται λανθασμένα ως μωλωπισμός. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.

Συντάκτης | Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε