, , ,

Οι φλαβονόλες στο κακάο βοηθούν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας καθώς μεγαλώνουμε

Μελέτες δείχνουν ότι οι φλαβονόλες είναι αποτελεσματικές στον μετριασμό των αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζονται με την ηλικία.

Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν προσφάτως στα περιοδικά «Age» και «British Journal of Nutrition» (BJN) αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φλαβονολών βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και μειώνει την επιβάρυνση της καρδιάς που οφείλεται στη γήρανση και τη σκλήρυνση των αρτηριών. Οι μελέτες αυτές παρέχουν επίσης καινούρια στοιχεία που δείχνουν ότι η λήψη φλαβονολών από το κακάο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (CVD).

Καθώς μεγαλώνουμε, τα αιμοφόρα αγγεία μας γίνονται λιγότερο ελαστικά, μειώνεται η ικανότητά τους να διαστέλλονται και να αφήνουν τη ροή του αίματος να κυκλοφορεί κανονικά ενώ μεγαλώνει και ο κίνδυνος υπέρτασης. Η σκλήρυνση των αρτηριών και η δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Advertisment

Ο Malte Kelm, Καθηγητής Καρδιολογίας, Νοσημάτων Θώρακος και Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ και Επιστημονικός Διευθυντής του ερευνητικού σχεδίου «FLAVIOLA», αναφέρει τα εξής: «Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να γερνάει, η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνεται. Συνεπώς, είναι καθοριστικό να καταλάβουμε τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διατροφή στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι ο ρόλος των τροφίμων που περιέχουν φλαβονόλες στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων».

Οι φλαβονόλες που περιέχει το κακάο είναι φυτικές βιοδραστικές ουσίες που προέρχονται από τους σπόρους του κακάο. Η λήψη φλαβονολών μέσω της διατροφής έχει αποδειχτεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, αλλά αυτές οι ενώσεις συχνά καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης επεξεργασίας τροφίμων. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η λήψη φλαβονολών βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά, ως επί το πλείστον, αυτές οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές και τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με παθήσεις όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος.

Αυτές οι δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα παραπάνω περιοδικά είναι οι πρώτες που εξέτασαν τις διαφορετικές επιπτώσεις των φλαβονολών στα αιμοφόρα αγγεία σε άτομα υγιή και χαμηλού κινδύνου χωρίς συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου. Οι φλαβονόλες στο κακάο αυξάνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Advertisment

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Age» συμμετείχαν 2 ομάδες από υγιείς άντρες. Οι 22 από αυτούς ήταν μικρότεροι από 35 ετών και οι 20 μεγαλύτερης ηλικίας (50-80 ετών) και κατανάλωσαν είτε κάποιο ρόφημα που περιείχε φλαβανόλες είτε κάποιο ρόφημα ελέγχου χωρίς φλαβανόλες 2 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση των φλαβονολών στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καρδιαγγειακής γήρανσης, όπως η αρτηριακή ακαμψία (όπως μετρήθηκε από την ταχύτητα διάδοσης κύματος στις αρτηρίες), η αρτηριακή πίεση και η ροή της μεσολαβούμενης αγγειοδιαστολής (ο βαθμός στον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ως απόκριση στο νιτρικό οξείδιο).

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η αγγειοδιαστολή βελτιώθηκε σημαντικά και στις 2 ηλικιακές ομάδες που κατανάλωναν φλαβανόλες κατά τη διάρκεια της μελέτης (σε ποσοστό 33% στη νεότερη ηλικιακή ομάδα και σε ποσοστό 32% στη μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα κατά τη διάρκεια της παρέμβασης ελέγχου). Στη μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα, παρατηρήθηκε επίσης στατιστικά και κλινικά σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4 mmHg.

Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Journal of Nutrition», οι ερευνητές επέκτειναν τις έρευνές τους σε μια μεγαλύτερη ομάδα (100) υγιών μεσήλικων αντρών και γυναικών (35-60 ετών) με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και κατανάλωναν είτε ένα ρόφημα που περιείχε φλαβανόλες είτε ένα ρόφημα ελέγχου χωρίς φλαβανόλες 2 φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της χοληστερίνης στις ομάδες μελέτης μαζί με την αγγειοδιαστολή, την αρτηριακή ακαμψία και την αρτηριακή πίεση.

Ο καθηγητής Kelm εξηγεί: «Βρήκαμε ότι η λήψη φλαβονολών βελτιώνει σημαντικά πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της καρδιαγγειακής υγείας». Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση φλαβονολών για 4 εβδομάδες αύξησε σημαντικά τη ροή της μεσολαβούμενης αγγειοδιαστολής κατά 21%. Η αύξηση αυτή αποτελεί σημάδι βελτιωμένης ενδοθηλιακής λειτουργίας και έχει αποδειχτεί από ορισμένες μελέτες ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον, η λήψη φλαβανολών συνέβαλλε στη μείωση της πίεσης του αίματος (συστολική 4,4 mmHg, διαστολική 3,9 mmHg) και της χοληστερίνης μειώνοντας την ολική χοληστερίνη (0,2 mmol / L) και την LDL χοληστερίνη (0.17 mmol / L) και αυξάνοντας την HDL χοληστερίνη (0,1 mmol / L).

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τον βαθμό κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις με την κλίμακα Framingham Risk Score, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μοντέλο για την εκτίμηση του 10ετούς καρδιαγγειακού κινδύνου ενός ατόμου και διαπίστωσαν ότι η λήψη φλαβονολών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η λήψη φλαβονολών μέσω τη διατροφής μειώνει τον 10ετή κίνδυνο όσων έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο κατά 22% καθώς και τον 10ετή κίνδυνο πρόκλησης εμφράγματος κατά 31%», λέει ο καθηγητής Kelm.

Συνδυαστικά, τα ευρήματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι οι φλαβονόλες είναι αποτελεσματικές στον μετριασμό των αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζονται με την ηλικία κι έτσι θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε υγιή άτομα.

[toggle title=”Πηγές”]

journals.cambridge.org

www.eurekalert.org

[/toggle]

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση