Η θετική σκέψη και πώς μας οδηγεί στην ευτυχία

Όσο ο εγκέφαλός μας δέχεται μηνύματα ότι νιώθουμε καλά, μας «ανταμείβει» με το να μας κρατάει σε κατάσταση ευτυχίας.

Το στρες…

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται, συχνά, από μία λέξη γνωστή σε όλους, το στρες, αν και υπάρχουν ακόμη εκείνοι που είτε παραμένουν ανέπαφοι από τις αρνητικές του συνέπειες, είτε δηλώνουν ανεπηρέαστοι από αυτές, έστω και αν τα στοιχεία αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Advertisment

Πάντως, όσο και αν κάποιοι από εμάς δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, γεγονός παραμένει ότι όλα εκείνα τα αρνητικά γεγονότα που σημειώνονται στην καθημερινότητά μας (ακόμα και αν εμμέσως μας αφορούν) και όλες εκείνες οι ενοχλητικές σκέψεις που κορυφώνονται στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουν σωρευτικά αρνητική επίδραση στον εγκέφαλό μας και ειδικότερα στην ικανότητά μας αναφορικά με την μνήμη και την μάθηση.

Η θετική ενέργεια…

Γι΄αυτό και η επιστήμη, όλο και περισσότερο ασχολείται με τις συνέπειες του στρες στον εγκέφαλο, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να είμαστε περισσότερο υγιείς, ή τουλάχιστον περισσότερο ευτυχισμένοι (κάτι που οδηγεί εν τέλει και στην καλύτερη φυσική μας κατάσταση), εάν υιοθετούμε μια όλο και πιο θετική στάση και αντιμετώπιση, εάν προσανατολίσουμε τον εγκέφαλό μας σε μια καθημερινότητα εμπλουτισμένη με όλο και περισσότερο θετική ενέργεια.

Advertisment

Με λίγα λόγια, υπάρχει τρόπος να είμαστε ευτυχισμένοι, εάν «κάνουμε» τον εγκέφαλό μας να αισθάνεται χαρούμενος μόνο και μόνο επειδή ο εγκέφαλός μας, έχει την δική του οντότητα και τον δικό του «τρόπο σκέψης», όσο και αν σε κάποιους από εμάς κάτι τέτοιο φαίνεται αδιανόητο.

Αν λοιπόν είστε αποφασισμένοι να είστε ευτυχισμένοι από εδώ και στο εξής και θέλετε να κάνετε κάτι γι΄αυτό, τότε κάντε ό,τι περισσότερο περνάει από το χέρι σας για να νοιώθετε όλο και περισσότερο χαρούμενοι. Η εξήγηση σε αυτό είναι και απλή, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ο εγκέφαλος…

Όσο ο εγκέφαλός μας δέχεται μηνύματα ότι νιώθουμε καλά, όλο και περισσότερο θα μας «ανταμείβει» με το να μας κρατάει σε αυτήν την κατάσταση ευτυχίας και όλο και περισσότερο θα μας κάνει να είμαστε καλά. Έτσι, θα υπάρχει μια συνεχής τροφοδότηση και ανταλλαγή ευτυχίας που θα μας ευεργετήσει φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να ισχυροποιήσει το αμυντικό μας σύστημα.

Σαν συνέπεια, μια κατάσταση ευτυχίας που θα βιώνουμε, θα έχει σαν συνέπειες και κάποια άλλα «θετικής σημασίας» γεγονότα, όπως την αύξηση της ικανότητάς μας να αναλύσουμε κάποιες καταστάσεις και να αντιληφθούμε καλύτερα άλλες, αλλά και την αύξηση της ικανότητάς μας για συγκέντρωση, την ορθότερη και σφαιρικότερη αντίληψη του περιβάλλοντός μας, την βελτίωση της διανοητικής μας λειτουργίας.

Χαρακτηριστικά και πάλι αναφέρεται ότι ακόμα και οι πλέον εσώτερες σκέψεις μας αντανακλώνται στις εξωτερικές μας δράσεις και σαν αποδεικτικό στοιχείο αναφέρεται το γεγονός ότι οι ριζικές αλλαγές στη ζωή μας είναι η συνέπεια της σχετικής αλλαγής στον τρόπο σκέψης μας.

Αλλά και άλλα στοιχεία δείχνουν πόσο πολύ η θετική σκέψη επηρεάζει τη ζωή μας αφού σύμφωνα με έρευνες υποστηρίζεται ότι οι σκέψεις μας ευθύνονται για την τελική διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, σαν ενήλικες (όχι αποκλειστικά, βεβαίως), αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλωνόμαστε και λειτουργούμε προσωπικά, καθώς κάθε μας σκέψη απελευθερώνει χημικές ουσίες μέσω του εγκεφάλου μας.

Η σεροτονίνη (μία μονοαμίνη) για παράδειγμα είναι μία τέτοια ουσία, ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου, όπως ονομάζεται, και είναι η ουσία που ρυθμίζει την ψυχική μας διάθεση, την ποιότητα του ύπνου και της ηρεμίας μας της νοητικής όσο και της σωματικής μας ισορροπίας, ενώ ρυθμίζει ακόμη και τα επίπεδα θυμού ή επιθετικότητάς μας. Η έλλειψή της οδηγεί πολλές φορές σε κατάθλιψη ενώ στο να αυξήσουμε τα επίπεδά της στο σώμα μας συμμάχους μας έχουμε τον ήλιο, τη σωματική άθληση και κάποιες τροφές όπως είναι οι μπανάνες και ο ανανάς, αλλά και συμπλέγματα βιταμινών όπως είναι η Βιταμίνη Β.

Τα αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα μας, μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχείς και πολλές φορές επιτυχημένοι. Πάνω από όλα λοιπόν, οι ευτυχείς σκέψεις, η θετική αντιμετώπιση καταστάσεων και η θετική ενέργεια, όπως αναφέρεται, προκαλεί την έκκριση της σεροτονίνης, προς γενικότερο όφελός μας.

Μια άλλη παρεμφερής, αλλά ενδεικτική και πάλι ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος, που χαρακτηρίζεται ως «αδελφή» της σεροτονίνης και μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο με συνέπεια την πρόκληση ευφορίας και ικανοποίησης, είναι η ντοπαμίνη, υπεύθυνη και αυτές για πολλές καταστάσεις θετικού χαρακτήρα.

Η ευτυχία…

Βλέπουμε λοιπόν, ότι ο εγκέφαλός μας, με τις ουσίες που εκκρίνει μας προκαλεί χαρά (ή αντιθέτως, με τις στρεσογόνες ορμόνες του, κατάθλιψη), και υπεύθυνοι για την «σωστή τροφοδοσία» του, άρα και την έκκριση των ουσιών αυτών στα σωστά επίπεδα είμαστε εμείς οι ίδιοι, που οφείλουμε να του παρέχουμε την «σωστή τροφή», που δεν είναι άλλο από τις θετικές μας σκέψεις.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που έχουν αρνητική στάση απέναντι στη ζωή έχουν υψηλότερα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών στο αίμα τους με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν κάποια πολύ σημαντικά κύτταρα του ιππόκαμπου, μιας μάζας εγκεφαλικού ιστού που βρίσκεται μέσα στον κροταφικό λοβό και είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της μνήμης και της μάθησης, πήρε δε την ονομασία αυτή επειδή το σχήμα του μοιάζει με τον θαλάσσιο ιππόκαμπο.

Για να τον «γνωρίσουμε» καλύτερα, να αναφέρουμε ότι βρίσκεται και από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου, περίπου λίγο πάνω από το ύψος των αυτιών μας, ενώ έχει και πολλές ακόμα σημαντικές λειτουργίες να εκτελέσει, αφού είναι ο υπεύθυνος για το πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και την θέση που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε στον κόσμο.

Αποθηκεύει πολλές πληροφορίες, αλλά κάποιες φορές κρατά εκείνες μόνον που θεωρεί σημαντικές, «αποκλείοντας» άλλες ασήμαντες. Έτσι, αποθηκεύει μόνον τις σημαντικότερες με αποτέλεσμα, ο ιππόκαμπος ενός χαρούμενου και επιτυχημένου ανθρώπου να εξελίσσει, να προβιβάζει τις πληροφορίες που λαμβάνει σε μνήμες και να τον βοηθάει να έχει αυτοπεποίθηση, να είναι ικανός να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, να έχει οξυδέρκεια, πίστη και υπευθυνότητα, ακόμη και να αναπτύσσει ικανότητες συνεργασίας με άλλους, αλλά και να σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του.

Σε αυτές ακριβώς τις ικανότητες του ιππόκαμπου αποδίδεται το ρητό «πίστεψέ το και θα γίνει», μια και –υποστηρίζεται ότι- αν πιστέψουμε πολύ σε κάτι, δεν είναι –ίσως- μόνο το σύμπαν που θα φροντίσει αυτό το κάτι να υλοποιηθεί σε έργο, αλλά εμείς οι ίδιοι, που θα είμαστε σε θέση να δούμε ξεκάθαρα και με απόλυτη διαύγεια ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα εκείνα που θα ακολουθήσουμε για να επιτύχουμε τον στόχο μας. Με άλλα λόγια, εν μέρει, αλλά σε σημαντικό βαθμό, υλοποιεί τις σκέψεις μας.

Συνεπώς, εάν θέλουμε να είμαστε και μάλιστα για όλη μας ίσως τη ζωή (για το ποσοστό, φυσικά, που εξαρτάται από εμάς) ευτυχισμένοι, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την αρνητική μας προδιάθεση, να τρέφουμε τον εγκέφαλό μας με χαρούμενες και θετικής ενέργειας σκέψεις, το σώμα μας με ήλιο, άσκηση και τις κατάλληλες βιταμίνες/τροφές, και να μην ξεχνάμε να χαμογελάμε.

 Άρης Πασχαλίδης, Master Science – Φαρμακοποιός

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 πρακτικές συμβουλές για να ξεπεράσετε την πίεση του να κάνετε συνεχώς περισσότερα
Ευγνωμοσύνη: Βρίσκοντας τη γλυκιά πλευρά της ζωής μέσα στις πικρές της στιγμές
Η Αυτογνωσία ως ουσιαστικός παράγοντας για την οικονομική επιτυχία
Πώς να δημιουργήσουμε εσωτερικό διάλογο για να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση