, ,

Τι κι αν ο σκοπός της ζωής είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που μας έμαθαν ότι είναι;

Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης του καθενός, αν όχι το να φροντίσει και να υπηρετήσει τον εαυτό του;

Κι αν ο σκοπός της δικής σου ζωής είναι να δημιουργήσεις μία μακροχρόνια γερή σχέση με τον εαυτό σου; Το να δημιουργήσεις μία σχέση έρωτα με τον εαυτό σου, μία σχέση αγάπης για τον εαυτό σου; Δεν είναι εγωισμός αυτό ή εγωκεντρισμός. Είναι εσωτερική ανάπτυξη. Σύνδεση με τον αληθινό σου εαυτό.

Κι αν ο σκοπός της δικής σου ζωής είναι το να μάθεις να συγχωρείς τον εαυτό σου και τους άλλους; Και ουσιαστικά, να στέλνεις παράλληλα ζεστά κύματα συμπόνιας κι αγάπης σε όσους υπάρχουν γύρω σου.

Advertisment

Κι αν ο δικός σου σκοπός είναι το να θεραπεύσεις τους εσωτερικούς «αυτό-τραυματισμούς» των ανθρώπων; Και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά να εμπνεύσεις και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Κι αν ο δικός σου σκοπός ζωής είναι να απελευθερωθείς από συναισθήματα ενοχής, ντροπής ή αναξιότητας; Και μάντεψε τι θα βρεις από πίσω; Θα βρεις μία αίσθηση ευαλωτότητας που θα σου δείξει τον δρόμο προς τις αληθινές σου δυνάμεις, το δρόμο προς την εσωτερική σου δόξα.

Κι ας μιλήσουμε λίγο και για την τελειότητα. Κι αν λοιπόν ο σκοπός της δικής σου ύπαρξης είναι να διδάξεις στον εαυτό σου και στους άλλους πως δεν υπάρχει τελειότητα; Και πως το συνεχές κυνήγι της τελειότητας δεν τελειώνει ποτέ, γιατί δεν υπάρχει σημείο τελειότητας και μέσα σε αυτόν τον αγώνα χάνεται τελικά η απόλαυση της ζωής. Αφέσου λοιπόν!

Advertisment

Κι αν ο σκοπός της ζωής σου είναι το να μιλάς με καλοσύνη κι επιείκεια στον εαυτό σου ώστε να ανεβάσεις τη θετική σου ενέργεια, τη συχνότητα σου και άρα και την ενέργεια του κόσμου γύρω σου;

Τι κι αν γεννήθηκες για να μάθεις να αναπτύσσεις μία συνεχή και δυνατή πίστη στον εαυτό σου και στους άλλους;

Τι κι αν ο σκοπός της δικής σου ζωής είναι το να μάθεις να σέβεσαι τον εαυτό σου, τις επιθυμίες σου, τις ανάγκες σου κι όλο αυτό να το μεταφέρεις και στους άλλους; Να εμπνεύσεις τους άλλους με το παράδειγμα σου.

Τι κι αν ο σκοπός της ύπαρξης σου είναι το να αναπτυχθείς μέσα σε μία σχέση αγάπης για τη ζωή και για τον κόσμο κι αυτό να γίνει αφετηρία για να ζήσουν και οι άλλοι σύμφωνα με το παράδειγμα σου;

Πραγματικά, σκέψου σοβαρά μήπως τελικά ο σκοπός της ζωής σου είναι το να φροντίσεις με αγάπη, καλοσύνη και σεβασμό τον εαυτό σου, το να υπηρετήσεις με τρυφερότητα τον εαυτό σου. Μήπως τελικά αυτή είναι η αποστολή σου; Μήπως τελικά ο λόγος που ήρθες εδώ δεν είναι το να πετύχεις εξωτερικά επιτεύγματα, αλλά αντιθέτως το να ασχοληθείς με την εσωτερική σου ανάπτυξη; Αυτό δε σημαίνει πως δε θα ασχοληθείς με τη δουλειά σου, με το να αναπτύξεις τη καριέρα σου ή πως δε θα ασχοληθείς με το να αποκτήσεις υλικά αγαθά.

Μήπως όμως το να ασχοληθείς με τα εσωτερικά αγαθά, φέρει πιο κοντά και τα εξωτερικά αγαθά και μάλιστα πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο απλά; Αλλά κυρίως, μήπως η εσωτερικά ανάπτυξη σε κάνει να μην εξαρτάς την αξία σου από την εξωτερικά ανάπτυξη; Συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζουν την αξία τους με βάση το πόσα αγαθά έχουν γύρω τους κι όχι με βάση το πόσα αγαθά έχουν μέσα τους. Πόσο ευτυχισμένο σε κάνει αυτό;

Μήπως ο σκοπός της ζωής σου είναι να βρεις την ευτυχία μέσα από την εσωτερική ανάπτυξη; Ψάξε το σκοπό της δικής σου ζωής στο φως!

Φύσσα Ν. Ελένη, Ψυχολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση