1) Σε τρία ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 10 γραμμάρια από τα φύλλα του γαϊδουράγκαθου και τα αφήνουμε μέσα ένα τέταρτο της ώρας. Ο άρρωστος να πιει ολόκληρη την ποσότητα σε κανονικά διαστήματα από το πρωί ως το βράδυ. Έχει θαυμάσια αποτελέσματα για την υπερτροφία του προστάτη. Το γαϊδουράγκαθο λέγεται στη βοτανική Ονωνίς η ακανθώδης. Υπάρχουν δυο – τρία είδη του φυτού, εκείνο όμως που κυρίως έχει τις θεραπευτικές ιδιότητες λέγεται στην κοινή γλώσσα ανωνίδα. Υπάρχει και ένα άλλο είδος, η δεντροπαλαμωνίδα.
2) Αφού καθαρίσουμε αμύγδαλα, παίρνουμε τα σκληρά τσόφλια (όχι τον καρπό), τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τους ρίχνουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάσει δυο φορές. Τα αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μείνει το μισό νερό. Εκείνος που πάσχει από υπερτροφία του προστάτη να πίνει από ένα φλιτζανάκι του καφέ πολλές φορές τη μέρα.
Advertisment
Η αμυγδαλιά κατάγεται από την Ασία. Πατρίδα της είναι η Συρία, από όπου την μετέφεραν στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, η ράβδος του Μωυσή, όπως και του Ααρών ήταν από αμυγδαλιά. Στην Ελλάδα δεν ήταν γνωστή τα αρχαία χρόνια κι αυτό συνάγεται από το ότι ούτε ο Όμηρος ούτε ο Ησίοδος την αναφέρουν, πάντως τον έκτο π.Χ, αιώνα διάφοροι συγγραφείς επαινούν τα αμύγδαλα της Νάξου.
Σε άλλα αρχαία συγγράμματα βλέπουμε ότι χρησιμοποιούσαν την ψίχα του αμύγδαλου κοπανισμένη για τα παράσιτα των σκύλων το δε αμυγδαλόλαδο για αλοιφές και γαλακτώματα στους ερεθισμούς των αναπνευστικών οργάνων και των εντέρων.
3) Αφού κοπανίσουμε καλά, ώσπου να λιώσουν, 30 γραμμάρια κανναβούρι, τους ρίχνουμε σε ενάμιση ποτήρι καυτό νερό και τους αφήνουμε να μουσκέψουν όλη τη νύχτα. Το πρωί τους σουρώνουμε και δίνουμε στον άρρωστο ένα ποτήρι του κρασιού το πρωί κι ένα το βράδυ πριν του ύπνου. Το φυτό που παράγει το κανναβούρι λέγεται στη βοτανική Κάνναβης η ήμερος.
Advertisment
4) θα ζητήσουμε από το φαρμακείο άνθος θείου (θειάφι) και από αυτό θα διαλύσουμε μια ελάχιστη ποσότητα, όσο παίρνει η μύτη του κουταλιού, σε ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα, να το πιει ο άρρωστος το βράδυ πριν τον ύπνο.
5) Παίρνουμε 100 γραμμάρια σπόρους βρώμης και τους αφήνουμε να μουσκέψουν όλη τη νύχτα στο νερό ώσπου να σκάσουν. Από το αφέψημα δίνουμε στον άρρωστο ένα ποτήρι του κρασιού κάθε πρωί και ένα το βράδυ πριν του ύπνου. Η θεραπεία αυτή να κρατήσει τέσσερις ημέρες στη σειρά. Τις επόμενες δέκα, ας παίρνει ένα από όσα αναφέρουμε στις παραπάνω παραγράφους και ξαναρχίζει με την ίδια τάξη.
Η βρώμη (Βρώμη η ήμερος στη βοτανική) ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών. Υπάρχουν πολλά είδη που διακρίνονται κυρίως από το χρώμα του σπόρου τους. Οι σπόροι μπορεί να είναι λευκοί, κίτρινοι, καστανοί ανοιχτοί ή σκούροι και μαύροι. Από τούς αρχαιότατους χρόνους η βρώμη χρησιμοποιείται σαν τροφή ανθρώπου και ζώων. Από τα αλεύρια όλων των άλλων δημητριακών, της βρώμης το αλεύρι είναι πλουσιότερο σε φωσφορικά άλατα και λιπαρές ουσίες. Το τόσο ωφέλιμο «κουάκερ» γίνεται από βρώμη.
Ο σανός και το άχυρο, της βρώμης είναι ευκοίλια για τα ζώα και γι’ αυτό πολλοί κτηνοτρόφοι τα προτιμούν από το σανό και το άχυρο του σταριού και του κριθαριού. Ο καρπός, της βρώμης, σαν τροφή στις όρνιθες, βοηθάει την ωοτοκία. Δεν πρέπει όμως να δίνεται στα ζώα, προ πάντων στα άλογα, πριν ξεραθεί καλά. Λέγεται ότι στη Γαλλική Επανάσταση ο γαλλικός στρατός έχασε πάρα πολλά άλογα επειδή του είχε δώσει χλωρούς καρπούς βρώμης. Χλωρός προκαλεί στα ζώα εντερικές διαταραχές.
6) Παίρνουμε 40 γραμμάρια κεχρί και το αφήνουμε να μουσκέψει στο νερό όλη τη νύχτα. Το πρωί το βράζουμε καλά σε ένα ποτήρι νερό. Δίνουμε στον άρρωστο να πίνει ένα ποτήρι του κρασιού το πρωί νηστικός.
Το κεχρί είναι ο καρπός του φυτού πού λέγεται στη βοτανική Κέγχρος. Ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών. Ο κέγχρος καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τον καρπό του πού χρησιμεύει για τροφή κυρίως στα πουλιά. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη του φυτού που φυτρώνουν μόνα τους στους αγρούς. Είναι ένα από τα πέντε σιτηρά που οι αυτοκράτορες της αρχαίας Κίνας έσπερναν με το χέρι τους κάθε χρόνο.
Προστατίτιδα – Η φλεγμονή του προστάτη
Είναι πάθηση με επώδυνα συμπτώματα και οφείλεται σε ανάπτυξη στον αδένα (προστάτη) διαφόρων μικροοργανισμών, όπως είναι ο γονόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο, ο στρεπτόκοκκος, σε επιπλοκή φλεγμονώδους παθήσεως της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης και σε μετάδοση μιας μολύνσεως, μέσω του αίματος, σε περιπτώσεις γενικότερων λοιμώξεων του οργανισμού (π.χ. γρίπη, σταφυλοκοκκίαση, τύφος, πνευμονία).
Η πάθηση διακρίνεται σε οξεία και χρονιά μορφή
Στην οξεία προστατίτιδα ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, κάψιμο, πόνο, αίσθημα βάρους στο περίνεο και διαταραχές της ουρήσεως. Μερικές φορές από την ουρήθρα παρατηρείται αποβολή βλεννοπυώδους εκκρίματος, στην αρχή ή στο τέλος της ουρήσεως.
Στην χρονιά μορφή τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια, αλλά λιγότερο έντονα. Η μορφή αυτή μπορεί να οφείλεται σε στάση τού εκκρίματος του αδένας ή ακόμη σε εξέλιξη οξείας μορφής εφόσον δεν έγινε επαρκής θεραπεία. Επιπλοκές της προστατίτιδας είναι η δημιουργία αποστήματος στον προστάτη και η επέκταση της φλεγμονής σε άλλα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος.
Το φυτό πού χρησιμοποιείται με ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά της προστατίτιδος είναι ο άκορος. Παρασκευάζεται αφέψημα ρίζας (10-15 γραμ. σε 1 λίτρο νερού), από το οποίο λαμβάνονται 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ήμερα.
Οι φόρμουλες για τον προστάτη του Dr. John R. Christopher
Φόρμουλα για βοήθεια στην περιοχή του προστάτη
1 μέρος πιπέρι καγιέν – Cayenne (Capsicum frutescens; C. minimum)
1 μέρος τζίντζερ – Ginger (Zingiber officinalis)
1 μέρος ύδραστις – Golden seal root (Hydrastis Canadensis)
1 μέρος ευπατόριο το πορφυρό – Gravel root or queen of the meadow root (Eupatorium purpureum)
1 μέρος μούρα κέδρου – Juniper berries (Juniperus communis)
1 μέρος νερομολόχα – Marshmallow root (Althaea officinalis)
1 μέρος ρίζας μαϊντανού ή βοτάνου – Parsley root or herb (Petroselinum crispum)
1 μέρος αρκουδοστάφυλλο – Uva ursi leaves (Arctostaphylos uva-ursi)
1 μέρος τζίνσενγκ – Ginseng (Panax quinquefolius)
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, προτείνουμε αυτό το συνδυασμό για να βοηθήσει τον άντρα. Αυτό θα διαλύσει τις πέτρες που βρίσκονται στα νεφρά, καθώς και θα καθαρίσει άλλες ιζηματογενέσεις και λοιμώξεις του προστάτη. Αναμίξετε τις σκόνες από τα βότανα και τοποθετήστε σε no. 0 κάψουλες. Να παίρνετε δύο ή περισσότερες πρωί και βράδυ, με τσάι από μαϊντανό, όταν είναι δυνατόν.
Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
[toggle title=”Πηγές”]
230 βότανα-Ιουλίας Δαβάρας-Αθήναι 1978
Ο πρακτικός γιατρός και τα βότανα-Βούλας Θανασούλια-Αθήναι 1973
Dr. John R. Christopher-School of natural healing-Herbal reference guide
[/toggle]