, ,

Πώς να εφαρμόσετε τη συνειδητή διατροφή στη ζωή σας

Η συνειδητή διατροφή είναι ένας όμορφος τρόπος για να κάνετε εμπνευσμένες επιλογές τροφίμων που βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευεξία σας.

Άρθρο της δασκάλας γιόγκα, θεραπεύτριας και συγγραφέως Katrina Love Senn

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα είδη τροφίμων που καταναλώνετε, στον τρόπο που τα καταναλώνετε και στο πώς αισθάνεστε μετά;

Advertisment

Η σχέση σας με το φαγητό είναι κάτι οικείο. Ακριβώς όπως και κάθε είδους σημαντική σχέση στη ζωή σας, όσο πιο συνειδητοί είστε απέναντί της τόσο περισσότερη είναι η χαρά και η ευτυχία που μπορεί να σας προσφέρει. Πάσχοντας από επινεφριδιακή κόπωση, ορμονικές διαταραχές και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας και έχοντας φτάσει στο σημείο να κοιμάμαι ως και 20 ώρες την ημέρα και να έχω 28 περιττά κιλά, συνειδητοποίησα ότι είχα κολλήσει σε ένα χρόνιο μοτίβο ασυναίσθητης κατανάλωσης φαγητού.

Με ένα βαρύ πρόγραμμα και την τάση να βάζω πάρα πολλές υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα μου, συνήθως αγνοούσα τη φυσική επιθυμία του σώματός μου για σωστή διατροφή παρακάμπτοντας γεύματα. Για να αντισταθμίσω τα πράγματα, έτρωγα ασυνείδητα στον δρόμο, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων ή όταν δούλευα.

Παρακάτω περιγράφω 7 συμβουλές τις οποίες εφάρμοσα προσωπικά για να αλλάξω τις δικές μου διατροφικές συνήθειες. Ελπίζω ότι θα καταφέρουν να εμπνεύσουν κι εσάς να τρώτε συνειδητά.

Advertisment

1. Πάρτε 3 βαθιές ανάσες πριν αρχίσετε να τρώτε

Πριν φάτε, αναπνεύστε βαθιά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τον τρόπο που σκέφτεστε, αισθάνεστε και συμπεριφέρεστε όσον αφορά το φαγητό σας. Η βαθιά αναπνοή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας γρήγορα, ώστε να διώξετε τους περισπασμούς και να αφοσιωθείτε πλήρως στη διαδικασία του φαγητού!

2. Πριν ξεκινήσετε να τρώτε, εκφράστε ευγνωμοσύνη για το φαγητό σας

Ένα άλλο πράγμα που μου αρέσει να κάνω πριν φάω οτιδήποτε, είναι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το φαγητό που ετοιμάζομαι να φάω. Αυτή η έκφραση μπορεί να είναι μια εσωτερική, προσωπική πρακτική ή μπορεί να εκφραστεί προφορικά με τη μορφή εκτίμησης προς τους άλλους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε το φαγητό σας.

Για παράδειγμα, πριν φάτε μπορείτε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για τη μητέρα Φύση που σας προσφέρει την τροφή και να ευχαριστήσετε την τροφή που σας βοηθά να χτίσετε ένα υγιές και δυνατό σώμα. Μπορείτε επίσης να ευχαριστήσετε προσωπικά όποιον μαγείρεψε το φαγητό για σας. Αν το μαγειρέψατε μόνοι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το αναγνωρίσετε στον εαυτό σας.

3. Καθίστε αναπαυτικά για να απολαύσετε το φαγητό σας

Μην τρώτε όταν νιώθετε αφηρημένοι ή συναισθηματικά αποκομμένοι. Προσπαθήστε να τρώτε όταν μπορείτε να καθίσετε άνετα για να απολαύσετε πραγματικά το γεύμα σας. Αντί να τρώτε στο αυτοκίνητό, στο γραφείο και μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας, αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε και να συγκεντρωθείτε στο φαγητό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε συνειδητά το σώμα και την υγεία που πραγματικά επιθυμείτε.

4. Χρησιμοποιήστε τα μαχαιροπήρουνα (όχι τα χέρια σας) για να φάτε το φαγητό σας

Αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο, αλλά οι υγιεινές τροφές συνήθως απαιτούν τη χρήση των μαχαιροπήρουνων! Συνειδητοποιήστε ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για εύκολη κατανάλωση (μπορείτε να φανταστείτε να προσπαθείτε να φάτε πατατάκια, σοκολάτες ή καραμέλες με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα χέρια σας;). Όποτε είναι δυνατόν, καταναλώστε πραγματικές τροφές από ένα μπολ ή πιάτο χρησιμοποιώντας μαχαιροπίρουνα.

5. Μασήστε σωστά το φαγητό σας

Γνωρίζατε ότι η πέψη στην πραγματικότητα ξεκινά από το στόμα σας; Οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε ασυναίσθητα κι έτσι ξεχνούν να μασούν την τροφή τους σωστά. Με κάθε μάσημα, αυξάνετε τη σωστή διάσπαση της τροφής σας χρησιμοποιώντας τα δόντια και το σάλιο σας.

6. Τρώτε αργά και απολαύστε το φαγητό σας

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε να φάτε. Σε αντίθεση με ό,τι έχετε μάθει καθώς μεγαλώνατε, το φαγητό δεν αποτελεί ανταγωνιστικό άθλημα! Φάτε αργά και χαλαρώστε, έτσι ώστε να απολαύσετε πραγματικά όλες τις διαφορετικές γεύσεις και τα αρώματα του φαγητού σας και να χαρείτε κάθε μπουκιά.

7. Όταν χορτάσετε, σταματήστε να τρώτε

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να φάτε οτιδήποτε υπάρχει στο πιάτο σας! Φάτε το φαγητό που χρειάζεστε γνωρίζοντας ότι αν πεινάσετε αργότερα, μπορείτε να φάτε κάτι επιπλέον. Ακούστε το σώμα σας και εμπιστευτείτε την εσωτερική σας σοφία για να καταλάβετε πόση τροφή πρέπει να καταναλώνετε για να αισθάνεστε απολύτως ικανοποιημένοι.

Όταν δώσετε προσοχή στις παραπάνω 7 διατροφικές συμβουλές, θα καταφέρετε να αποβάλλετε τις παλιές συνήθειες της ασυνείδητης κατανάλωσης τροφής και αυτό κυριολεκτικά θα μεταμορφώσει για πάντα τον τρόπο ζωής σας. Καθώς θα γίνεστε όλο και πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές και τις διατροφικές σας συνήθειες, όπως ακριβώς έκανα κι εγώ, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια πολύ πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Θα καταφέρετε να απολαμβάνετε τη διαδικασία της προσεγμένης κατανάλωσης φαγητού καθώς και τις πολλές και διαφορετικές γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα των τροφών.

Η συνειδητή διατροφή είναι ένας όμορφος τρόπος για να κάνετε εμπνευσμένες επιλογές τροφίμων που βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευεξία σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα
Ποιες τροφές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το φούσκωμα
5 μύθοι για το πρωινό φαγητό που καταρρίπτονται
Είμαστε αυτό που τρώμε; Τι λέει η διατροφική ψυχιατρική για την υγεία του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση