, , ,

Η απόκτηση περισσότερου ελεύθερου χρόνου είναι πιο σημαντική για την ευτυχία από τα χρήματα

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν μια προτίμηση στην καλή αξιοποίηση του χρόνου τους, σε σχέση με το να βγάλουν περισσότερα χρήματα.

Σε μία νέα προσέγγιση για την ανακάλυψη του νοήματος της ευτυχίας, μία καινούρια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό journal “Society for Personality and Social Psychology” φανερώνει ότι η καλή αξιοποίηση του χρόνου σας, συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία σε αντίθεση με το κυνήγι του χρήματος.

Σε έξι μελέτες με περισσότερους από 4.600 συμμετέχοντες, οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των ανθρώπων που εκτιμούν το χρόνο που διαθέτουν από τα χρήματα και ότι η επιλογή αυτή ήταν ένα αρκετά συνεπές γνώρισμα τόσο στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις τους όσο και στα σημαντικά γεγονότα της ζωής τους.

Advertisment

«Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν μια σταθερή προτίμηση στην καλή αξιοποίηση του χρόνου τους, σε σχέση με το να βγάλουν περισσότερα χρήματα και η ιεράρχηση του χρόνου δείχνει να συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Ashley Whillans, διδακτορική φοιτήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι, παρουσίασαν μεγαλύτερες μετρήσεις στην αξιόλογηση του χρόνου τους, σε σύγκριση με νεότερα άτομα. «Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, επιθυμούν να αξιοποιούν συχνότερα το χρόνο τους με πιο ουσιαστικό τρόπο από το να βγάζουν χρήματα», είπε η Whillans.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ξεχωριστές έρευνες, εντάσσοντας ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Αμερικανών, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ενήλικους επισκέπτες ενός μουσείου επιστήμης στο Βανκούβερ. Μερικές από τις μελέτες χρησιμοποίησαν πραγματικά παραδείγματα από τον κόσμο, όπως για παράδειγμα ρώτησαν έναν συμμετέχοντα αν θα προτιμούσε ένα ακριβότερο διαμέρισμα που θα είχε μικρότερη απόσταση από τη δουλειά του ή ένα λιγότερο ακριβό διαμέρισμα με μεγαλύτερη απόσταση.

Advertisment

Ένας συμμετέχων θα μπορούσε επίσης να επιλέξει ανάμεσα σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα οδηγούσε σε μια εργασία με πολλές ώρες και ένα υψηλότερο μισθό εκκίνησης ή ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δουλειά με χαμηλότερο μισθό, αλλά λιγότερες ώρες απασχόλησης. Το φύλο ενός συμμετέχοντα ή το εισόδημα δεν επέδρασε στην πιθανότητα εκτίμησης του χρόνου ή των χρημάτων, αν και η μελέτη δεν περιλαμβάνει συμμετέχοντες που ζουν στο όριο της φτώχειας, που μπορεί να βάλουν σε προτεραιότητα τα χρήματα για να επιβιώσουν.

«Αν οι άνθρωποι θέλουν να επικεντρωθούν περισσότερο στη ζωή τους στην αξιοποίηση του χρόνου τους και λιγότερο στο κυνήγι του χρήματος, μπορούν να ρυθμίσουν με τέτοιο τρόπο την καθημερινότητά τους, ώστε να είναι πιο εύκολη μία τέτοια στροφή, όπως να δουλεύουν ελαφρώς λιγότερες ώρες, να πληρώνουν κάποιον άλλον για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού που δεν θέλουν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία μέσω φιλανθρωπίας».

«Ενώ μερικές επιλογές ενδέχεται να είναι διαθέσιμες μόνο για τα άτομα με διαθέσιμο εισόδημα, ακόμα και μικρότερες αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά», αναφέρει η Whillans.

«Η απόκτηση περισσότερου ελεύθερου χρόνου είναι πιθανόν πιο σημαντική για την ευτυχία από ό,τι έχουν τα περισσότερα χρήματα», συμπληρώνει. «Ακόμα και η εθελοντική εργασία σας σε μία τράπεζα τροφίμων για λίγες ώρες, μπορεί να έχει περισσότερη θετική αξία και να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι».

Πηγή: psypost.org Απόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα psychologynow

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση