, ,

Η φόρμουλα της επιτυχίας, της αφθονίας και της ευημερίας από την Louise Hay

Αν δε συνειδητοποιήσουμε πως "αξίζουμε" να ευημερήσουμε τότε όσα πλούτη κι αν πέσουν στην αγκαλιά μας εμείς θα τα αρνηθούμε με κάποιον τρόπο.

Το παρακάτω κείμενο, αποτελεί απόσπασμα από το θρυλικό βιβλίο της Louise Hay “Μεταμορφώστε τη ζωή σας”, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας. Η Louise Hay είναι μία από τις καλύτερους, παλαιότερους και δημοφιλέστερους συγγραφείς αυτοβοήθειας. Το εν λόγω βιβλίο εκδόθηκε  το 1984 με τον τίτλο “You Can Heal Your Life”, μεταφράστηκε σε πάνω από 30 γλώσσες και έχει πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, κατατάσσοντάς την στη λίστα με τους “Δημοφιλέστερους Συγγραφείς της Ιστορίας” και την τρίτη δημοφιλέστερη γυναίκα συγγραφέα όλων των εποχών. Το απόσπασμα αναφέρεται στη στάση ζωής που πρέπει να έχουμε ώστε να επιτρέψουμε στην επιτυχία, την αφθονία και την ευημερία να έρθει στη ζωή μας. Η ίδια λέει “Αν νιώσετε οργή με κάποια από αυτά που θα διαβάσετε, αυτό είναι θαυμάσιο, διότι εκεί υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση που αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της ευημερίας σας”. Το βιβλίο βέβαια, δεν γράφτηκε σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε αλλά ίσως τώρα να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Εσείς θα το κρίνετε…

Στην απεραντοσύνη της ζωής που βρίσκομαι όλα είναι τέλεια, ακέραια και πλήρη. Είμαι ένα με τη Δύναμη που με δημιούργησε. Έχω μέσα μου όλα τα συστατικά της επιτυχίας. Επιτρέπω τώρα στη “φόρμουλα” της επιτυχίας να γεμίσει τον εαυτό μου και να εκδηλωθεί στον κόσμο μου.

Advertisment

Όπου και αν με οδηγήσει θα είναι μια επιτυχία. Βαδίζω από επιτυχία σε επιτυχία και από δόξα σε δόξα. Ο δρόμος μου είναι μια σειρά από βήματα που με οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερες επιτυχίες. Στον κόσμο μου όλα πηγαίνουν καλά. “Αξίζω το καλύτερο και δέχομαι το καλύτερο τώρα”

Αν θέλεις η πιο πάνω δήλωση να γίνει η δική σου αλήθεια, τότε φρόντισε να μην πιστέψεις σε καμιά από τις ακόλουθες δηλώσεις:

❖ Τα λεφτά δε φυτρώνουν στα δέντρα.

Advertisment

❖ Τα λεφτά είναι πρόστυχα και βρώμικα.

❖ Τα λεφτά διαφθείρουν.

❖ Είμαι φτωχός αλλά τίμιος και καλός.

❖ Οι πλούσιοι είναι απατεώνες.

❖ Δε θέλω να έχω χρήματα και να είμαι φαντασμένος.

❖ Ποτέ δε θα έχω μια καλή δουλειά.

❖ Ποτέ δε θα κάνω λεφτά.

❖ Τα λεφτά ξοδεύονται πιο γρήγορα από όσο κερδίζονται.

❖ Είμαι πάντα χρεωμένος.

❖ Οι φτωχοί ποτέ δε σηκώνουν κεφάλι.

❖ Οι γονείς μου ήταν φτωχοί κι εγώ θα είμαι φτωχός.

❖ Οι καλλιτέχνες πρέπει να αγωνίζονται.

❖ Μόνον οι άνθρωποι που εξαπατούν κάνουν λεφτά.

❖ Δεν αξίζω.

❖ Δεν είμαι αρκετά καλός για να βγάλω λεφτά.

❖ Ποτέ μη λες πόσες καταθέσεις έχεις στην τράπεζα.

❖ Μη δανείζεις χρήματα.

❖ Μια δεκάρα στην άκρη είναι μια δεκάρα κερδισμένη.

❖ Αποταμίευε για τις άσχημες ημέρες.

❖ Μια οικονομική κρίση μπορεί να έρθει σε οποιαδήποτε στιγμή.

❖ Ζηλεύω εκείνους που έχουν χρήματα.

❖ Το χρήμα έρχεται ύστερα από σκληρή δουλειά.

Πόσες απ’ αυτές τις πεποιθήσεις σε εκφράζουν;

Νομίζεις στ’ αλήθεια πως αν πιστέψεις σε κάποια απ’ αυτές θα οδηγηθείς στην ευημερία; Είναι παλιές περιοριστικές ιδέες. Ίσως να είναι εκείνα που πίστευαν στην οικογένειά σου για τα χρήματα, γιατί οι οικογενειακές πεποιθήσεις μένουν μέσα μας εκτός κι αν τις απελευθερώσουμε συνειδητά. Από όπου όμως κι αν προέρχονται, χρειάζεται να τις διώξεις από τη συνειδητότητά σου, αν θέλεις να ευημερήσεις.

Για μένα, η αληθινή ευημερία αρχίζει από τη στιγμή που θα νιώσεις καλά με τον εαυτό σου. Είναι η στιγμή που νιώθεις ελεύθερος να κάνεις αυτό που θέλεις, όταν το θέλεις. Δεν είναι θέμα χρηματικού ποσού, είναι θέμα στάσης ζωής. Η ευημερία ή η ανέχεια δεν είναι παρά η εξωτερίκευση των ιδεών που έχουμε μέσα στο μυαλό μας.

Είμαι άξιος

Αν δε συνειδητοποιήσουμε πως “αξίζουμε” να ευημερήσουμε τότε όσα πλούτη κι αν πέσουν στην αγκαλιά μας εμείς θα τα αρνηθούμε με κάποιον τρόπο. Θα σου διηγηθώ το πιο τρανό παράδειγμα:

Ένας μαθητής μου σε κάποια ομάδα δούλευε για να αυξήσει το εισόδημά του. Ένα βράδυ όμως ήρθε στο μάθημα πολύ αναστατωμένος, γιατί είχε κερδίσει 500 δολάρια. Έλεγε και, ξανάλεγε: “Δεν το πιστεύω! Ποτέ δεν κερδίζω τίποτε!” Ήξερα βέβαια πως ήταν η φωνή της συνειδητότητάς του που άρχιζε να αλλάζει. Εκείνος όμως εξακολουθούσε να πιστεύει πως δεν το άξιζε πραγματικά.

Την επόμενη εβδομάδα δεν μπόρεσε να έρθει στο μάθημα γιατί στραβοπάτησε και έσπασε το πόδι του. Ο λογαριασμός του γιατρού έφτασε στα 500 δολάρια. Δείλιασε να “προχωρήσει” σε μια νέα “κατεύθυνση ευημερίας”, γιατί ένιωθε πως δεν το άξιζε. Γι’ αυτό και τιμώρησε τον εαυτό του μ’ αυτό τον ανορθόδοξο τρόπο.

Σε ό,τι συγκεντρώνεις την προσευχή σου αυτό αυξάνεται. Γι’ αυτό, μη σκέφτεσαι τους ανεξόφλητους λογαριασμούς του νου. Αν συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου στα χρέη και σε όσα σου λείπουν, τότε να είσαι σίγουρος πως θα δημιουργήσεις ακόμα περισσότερα.

Στο Σύμπαν υπάρχει ένα ανεξάντλητο απόθεμα. Και χρειάζεται να αρχίσεις να το πιστεύεις αυτό. Βρες το χρόνο να μετρήσεις τα άστρα ένα ξάστερο βράδυ, τους κόκκους μιας χούφτας άμμου, τα φύλλα στο κλαδί ενός δέντρου, τις σταγόνες της βροχής πάνω στο τζάμι του παραθύρου σου ή τους σπόρους μιας ντομάτας. Ο κάθε σπόρος γίνεται ένα ολόκληρο φυτό με αρκετές ντομάτες πάνω του. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχεις και θα αντιληφθείς γρήγορα πως ολοένα θα πληθαίνουν.

Φρόντιζε πάντοτε με αγάπη όλα όσα αποτελούν τη ζωή σου τώρα: το σπίτι σου, η ζέστη, το νερό, το φως, το τηλέφωνο, τα έπιπλα, οι οικιακές συσκευές, οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, ο ρουχισμός, τα μέσα μεταφοράς, οι δουλειές, τα χρήματα που έχεις, η οικογένεια σου, οι φίλοι, η ικανότητα που έχεις να βλέπεις, να νιώθεις, να γεύεσαι, να αγγίζεις, να περπατάς και να απολαμβάνεις αυτό τον φανταστικό πλανήτη, όλα αυτά είναι δικά σου.

Το μόνο που μας περιορίζει είναι οι δικές μας ανασταλ­τικές πεποιθήσεις ότι έχουμε ελλείψεις. Εσένα ποια πεποίθη­ση σε περιορίζει; Μήπως θέλεις να αποκτήσεις χρήματα μόνο και μόνο για να βοηθάς τους άλλους; Τότε όμως πιστεύεις πως δεν τα αξίζεις εσύ.

Βεβαιώσου τώρα πως δεν απορρίπτεις την ευημερία. Κι αν σε καλέσει ένας φίλος για φαγητό, να δεχτείς με χαρά και ευχαρίστηση. Μην το θεωρήσεις ότι είναι “συναλλαγή”. Αν σου κάνουν δώρο να το δεχτείς ευγενικά. Και αν δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις δώσ’ το σε κάποιον άλλο. Διατήρησε τη ροή των πραγμάτων γύρω σου και μέσα σου. Χαμογέλασε και πες απλά “ευχαριστώ”. Μ’ αυτόν τον τρόπο δείχνεις στο Σύμπαν πως είσαι έτοιμος να δεχτείς την αμοιβή σου.

Κάνε χώρο για το καινούριο

Δημιούργησε χώρο για το καινούριο. Καθάρισε το ψυγείο σου, πέταξε όλα εκείνα τα μικρά υπόλοιπα που είναι τυλιγμένα σε ασημόχαρτα. Καθάρισε τα ντουλάπια σου και ξεφορτώσου όλα εκείνα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει για έξι ολόκληρους μήνες. Αν δεν τα έχεις χρησιμοποιήσει εδώ και ένα χρόνο πέταξέ τα αποφασιστικά έξω από το σπίτι ή πούλησέ τα, αντάλλαξε τα, χάρισέ τα ή κάψε τα.
Τα παραγεμισμένα ντουλάπια σημαίνουν ακατάστατο μυαλό. Καθώς θα τα καθαρίζεις, πες στον εαυτό σου: “Καθαρίζω τώρα τα ντουλάπια του μυαλού μου”. Το Σύμπαν αγαπά τις συμβολικές πράξεις.

Την πρώτη φορά που άκουσα τη φράση: Ή αφθονία του Σύμπαντος είναι διαθέσιμη στον καθένα μας σκέφτηκα πως είναι γελοία. “Κοίτα όλους αυτούς τους φτωχούς”, είπα μέσα μου. “Κοίτα και τη δική σου φτώχεια που δεν πρόκειται να διορθωθεί”. Όταν άκουγα: “Η φτώχεια σου είναι μια πεποίθηση στη συνειδητότητά σου” θύμωνα. Και άργησα να συνειδητοποιήσω και να παραδεχτώ πως μόνον εγώ ευθυνόμουν για την έλλειψη της ευημερίας μου. Πίστευα πως “δεν άξιζα” και πως “τα χρήματα δεν κερδίζονται εύκολα”, πως “δεν έχω ταλέντα και ικανότητες” κι αυτό μου δημιούργησε όλα τα σύνδρομα της “στέρησης”.

ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ!

Πώς αντιδράς σ’ αυτήν τη δήλωση; Την πιστεύεις; Οργίζεσαι; Παραμένεις αδιάφορος; Είσαι έτοιμος να πετάξεις αυτό το βιβλίο στην άλλη άκρη του δωματίου; Αν έχεις κάποια από αυτές τις αντιδράσεις, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ! Άγγιξα κάτι βαθιά κρυμμένο μέσα σου, ακριβώς το σημείο της αντίστασης στην αλήθεια. Αυτόν τον τομέα πρέπει να συζητήσουμε. Ήρθε η στιγμή να αποδεχτείς τη δυναμική της ροής των χρημάτων και των άλλων αγαθών.

Αγάπησε τους λογαριασμούς σου

Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσεις να στενοχωριέσαι για τα λεφτά και να πάψεις να μισείς τους λογαριασμούς. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις οικονομικές τους δοσοληψίες σαν τιμωρίες που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουν. Κάθε λογαριασμός είναι μια απόδειξη της ικανότητάς σου να πληρώνεις. Ο πιστωτής πιστεύει πως έχεις την οικονομική ευχέρεια να πληρώσεις όλες τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που σου προσφέρει. Να ευλογείς λοιπόν με αγάπη καθέναν από τους λογαριασμούς που έρχονται στο σπίτι σου. Να ευλογείς με αγάπη και να σφραγίζεις με ένα φιλί κάθε επιταγή που υπογράφεις.

Αν πληρώνεις με δυσαρέσκεια, τα χρήματα δύσκολα θα επιστρέφουν σε σένα. Αν όμως πληρώνεις με αγάπη και χαρά, τότε ανοίγεις ελεύθερα το δρόμο στην αφθονία. Η συμπεριφορά σου απέναντι στα χρήματα ας είναι όπως και απέ­ναντι σε ένα φίλο. Όχι σαν κάτι που τσαλακώνεται και καταχωνιάζεται στο βάθος της τσέπης σου.

Η ασφάλειά σου δεν εξαρτάται από τη δουλειά σου ή από τον τραπεζικό σου λογαριασμό, ούτε από τις επενδύσεις σου, από τον σύντροφό σου ή από τους γονείς σου. Η ασφάλειά σου εξαρτάται από την ικανότητά σου να συνδέεσαι με την κοσμική δύναμη που δημιουργεί τα πάντα.

Μου αρέσει να σκέφτομαι πως αυτή η δύναμη που έχω μέσα μου και αναπνέει είναι η ίδια δύναμη που μου προμηθεύει όλα όσα μου χρειάζονται και μάλιστα τόσο εύκολα και απλά. Το Σύμπαν είναι πλούσιο και γενναιόδωρο και έχουμε από τη γέννησή μας το δικαίωμα να αποκτάμε ό,τι χρειαζόμαστε, εκτός κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο.

Ευλογώ με αγάπη το τηλέφωνό μου κάθε φορά που το χρησιμοποιώ και συχνά δηλώνω πως με οδηγεί στη χαρά και στην έκφραση αγάπης για τους άλλους. Το ίδιο κάνω και με το γραμματοκιβώτιό μου, που κάθε μέρα είναι γεμάτο από επιταγές και γράμματα αγάπης από ένα σωρό φίλους, πελάτες και πολλούς αναγνώστες του βιβλίου μου. Για τους λογαριασμούς που έρχονται χαίρομαι και ευχαριστώ τις εταιρίες για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν, επειδή ξέρουν ότι θα τους πληρώσω. Ευλογώ ακόμα το κουδούνι και την πόρτα της εισόδου, επειδή γνωρίζω πως μόνον το καλό μπαίνει μέσα στο σπίτι μου. Περιμένω πάντα η ζωή μου να είναι χαρούμενη και καλή κι αυτό ακριβώς γίνεται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση