,

Τα 7 βασικά στάδια της πνευματικής εξέλιξης

Ανακαλύψτε το πνευματικό μονοπάτι σας. Πρέπει να βρούμε και να αγκαλιάσουμε τον καινούριο μας εαυτό και να ξεχάσουμε όλα όσα μάθαμε να είμαστε.

Άρθρο της προπονήτριας ζωής και συγγραφέως Linda Carroll

Ακούμε πάρα πολλά για την εξεύρεση του «ολοκληρωμένου εαυτού μας» και «την αυθεντικότητα», αλλά πολλοί από εμάς δεν κατανοούμε τον τρόπο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν μπορούμε να γίνουμε ξαφνικά ο καινούριος, βελτιωμένος εαυτός μας μόνο και μόνο επειδή διαβάσαμε το σωστό βιβλίο ή ακούσαμε την κατάλληλη ομιλία.

Advertisment

Η ολοκλήρωσή μας είναι μια δια βίου διαδικασία. Σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε και να αγκαλιάσουμε τον καινούριο μας εαυτό και να ξεχάσουμε όλα όσα μάθαμε να είμαστε. Στο βιβλίο μου «Remember Who You Are» περιγράφω τα 7 στάδια της αναζήτησης και της διεκδίκησης του Πνευματικού Εαυτού.

Δεδομένου ότι μία από τις αγαπημένες μου μεθόδους προσωπικής εξέλιξης είναι ο χάρτης (στην πρακτική μου όσον αφορά τη συμβουλευτική / τη ζωή μου και τις σχέσεις, έχω ανακαλύψει ότι η δομή ή το μοντέλο ενός χάρτη βοηθά πολλούς ανθρώπους να περιγράψουν τα συναισθήματά τους), θέλω να βοηθήσω κι εσάς να δημιουργήσετε τον δικό σας.

Σε αυτό το άρθρο περιγράφω περιληπτικά τα στάδια της ανακάλυψης του πνευματικού εαυτού καθώς και ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε έναν χάρτη που θα σας αποκαλύψει το σημείο που βρίσκεστε στο ταξίδι της εύρεσης του αληθινού εαυτού σας, καθώς επίσης και να ανακαλύψετε το επόμενο στάδιο που πρέπει να ακολουθήσετε.

Advertisment

1. Ξεχνάτε ή έχετε χάσει τη σύνδεση με τον ουσιαστικό πνευματικό σας εαυτό

Αυτό συμβαίνει όταν εισερχόμαστε στον φυσικό κόσμο κατά τη γέννησή μας. Αναπτύσσουμε μια προσωπικότητα που μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε στις οικογενειακές και πολιτιστικές συνθήκες. Αυτός είναι ο αυθεντικός εαυτός που σπανίως θυμόμαστε, αν και κατά καιρούς αντιλαμβανόμαστε κάποιες αναλαμπές του.

Οι στιγμές απροσδόκητης χάριτος – όπως όταν ερωτευόμαστε ή ενεργούμε από ενστικτώδη βεβαιότητα και όχι από φόβο – είναι πράγματα που μας το υπενθυμίζουν. Επίσης, επανασυνδεόμαστε με την ουσία μας σε μεγάλο βαθμό όταν οι αισθήσεις μας ενεργοποιούνται από τον φυσικό κόσμο γύρω μας.

2. Η ανάμνηση είναι το κλειδί για τις περισσότερες θρησκείες του κόσμου και τις πνευματικές εμπειρίες

Μπορεί να ξεκινήσει από μια σκέψη, ένα ποίημα, ένα φωτεινό όνειρο, ένα ιδιαίτερο γεγονός όπως μια μυστικιστική εμπειρία ή οποιαδήποτε μετάβαση ή αλλαγή. Με οποιονδήποτε τρόπο κι αν γίνει η αφύπνιση, μας θυμίζει για μια στιγμή μια διαφορετική σφαίρα ύπαρξης που περιέχει τη δική της αλήθεια. Τέτοιες αποκαλύψεις συχνά σηματοδοτούν την έναρξη του ταξιδιού πίσω στην πραγματική ουσία μας.

3. Η εξερεύνηση πνευματικών ιδεών και θρησκευτικών πρακτικών μας παροτρύνει να συνειδητοποιήσουμε την ανάμνηση

Συμμετέχουμε σε παραδοσιακές και άγνωστες μορφές προσευχής ή πηγαίνουμε σε ησυχαστήρια και παρακολουθούμε σεμινάρια. Ερευνούμε την αναβίωση της πνευματικότητας μέσα από τα βιβλία ή ακόμα και μέσα από προσκυνήματα σε ιερούς τόπους – οτιδήποτε κι αν η έννοια του ιερού σημαίνει για τον καθένα μας.

4. Η εξάσκηση μας επιτρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ιεροτελεστίες που μας κρατούν σε ευθυγράμμιση με την πνευματική μας πορεία καθημερινά.

Σε ορισμένες παραδόσεις χρησιμοποιούνται τελετές, λειτουργίες, προσευχές ή διαλογισμός σε συγκεκριμένους χώρους και χρονικές στιγμές. Κάποιες ενσωματώνουν έναν τρόπο ζωής που διαθέτει το δικό του είδος πρακτικής. Χωρίς πρακτική, οι θησαυροί που βρίσκουμε στην εξερεύνησή μας θα χάσουν το φως και τις υποσχέσεις τους. Με την πρακτική, το πνεύμα μπορεί να εμπλέκεται με την καθημερινότητα αλλάζοντας την αίσθηση που έχουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας με θεμελιώδεις τρόπους.

5. Το σκοτάδι στο μονοπάτι αντανακλά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε αναπόφευκτα καθώς η πνευματική μας εξερεύνηση στρέφεται προς τον κόσμο των συναισθημάτων και τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μας.

Είναι πιθανό να νιώθουμε λύπη για όλο τον χρόνο που έχουμε χάσει κάνοντας επιλογές με γνώμονα το εγώ μας. Αυτό το σκοτάδι μπορεί επίσης να πάρει τη μορφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους καθώς προσπαθούμε να εκφράσουμε αυτά που ανακαλύπτουμε. Οι φίλοι μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα ίσως δεν μπορέσουν να μας καταλάβουν – ή μπορεί ακόμη να νιώσουν ότι απειλούνται – από αυτό που γινόμαστε καθώς αναγνωρίζουμε την αληθινή φύση μας.

6. Η διεκδίκηση είναι το στάδιο κατά το οποίο αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε και να βασιζόμαστε στα πράγματα που έχουν νόημα για μας

Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνουμε τα ηνία της ζωής μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Δουλεύουμε πιο σκληρά για να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας. Είμαστε περισσότερο υπόλογοι για τις πράξεις μας. Μερικές φορές καταφέρνουμε να αμφισβητήσουμε τους άλλους και τον εαυτό μας με μεγαλύτερη συμπόνια και λιγότερη επικριτική διάθεση νιώθοντας μεγαλύτερη κατανόηση για την κοινή ανθρώπινη φύση.

Στο τέλος των περισσότερων ιερών ταξιδιών, ο ταξιδιώτης επιστρέφει με μια σοφία που απέκτησε με κόπο και έχει να προσφέρει πολλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Μπορεί να βρεθούμε στις ίδιες εξωτερικές συνθήκες στις οποίες θα κυριαρχούν η δουλειά και οι διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά θα βλέπουμε τα πάντα μέσα από μια διαφορετική οπτική.

7. Η αποδοχή αποτελεί σε μικρότερο βαθμό ένα στάδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό μια κατάσταση που διαμορφώθηκε μέσα από όλα τα στάδια

Είναι η γνώση που έχουμε ότι ποτέ δεν «φτάνουμε» κάπου σε απόλυτο βαθμό. Είμαστε πάντα στον δρόμο. Πάντα ξεχνάμε, θυμόμαστε, εξερευνούμε, εφαρμόζουμε, ενσωματώνουμε και στη συνέχεια ξεχνάμε ξανά.

Αν το αναγνωρίσουμε αυτό, θα μάθουμε να δεχόμαστε ότι είναι αναπόφευκτο να ξανακυλήσουμε σε παλιές αντιδράσεις αλλά και στην περιορισμένη προοπτική που είχαμε στο παρελθόν. Αναπτύσσουμε περισσότερη υπομονή και κατανόηση, περισσότερο χιούμορ για την ανθρώπινη ευθραυστότητα και μεγαλύτερη ανοχή για το ταξίδι μας με σκοπό να βρούμε την προέλευσή μας. Εξάλλου, έτσι είναι η ζωή.

Πώς να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας

1) Ανακαλύψτε αν η «ψυχή» είναι κάτι διαφορετικό από το «πνεύμα». Είναι σημαντικό να αποκτήσετε τον δικό σας μοναδικό ορισμό για αυτές τις βασικές έννοιες.

2) Δημιουργήστε τον δικό σας ορισμό για το πνεύμα. Δώστε έμφαση σε αυτό που έχει νόημα για εσάς.

3) Ανακαλύψτε τι σημαίνει για σας το να θυμάστε ποιός είστε. Ποιές ιδιότητες θεωρείτε ότι αποτελούν μέρος της ψυχής σας;

4) Κοιτάξτε παλιές φωτογραφίες σας όταν ήσασταν ακόμα παιδί οι οποίες αντανακλούν όσα εσείς θεωρείτε ότι αποτελούν τις βασικές σας ιδιότητες. Εντοπίστε όσα παρατηρείτε στις δραστηριότητές σας, στο σώμα ή στα μάτια σας που να σας θυμίζουν αυτές τις θεμελιώδεις πνευματικές ιδιότητες.

5) Τα γνώριμα παραμύθια που ακούγαμε στην παιδική μας ηλικία μας διδάσκουν ότι πρέπει να φύγουμε από το σπίτι μας για να βρούμε που ανήκουμε πραγματικά. Το ευτυχισμένο τέλος απαιτεί από εμάς να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τη δική μας εσωτερική αλήθεια. Η Ωραία Κοιμωμένη ξυπνά, ο Πινόκιο γίνεται αληθινό αγόρι και η Ντόροθι από τον Μάγο του Οζ επιστρέφει στο Κάνσας για να ανακαλύψει ότι αυτό που αναζητούσε βρισκόταν στο μέρος από το οποίο είχε φύγει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση