,

Γιατί κολλάμε στα αρνητικά γεγονότα και πως να το σταματήσουμε

Είμαστε προγραμματισμένοι να κολλάμε στις αρνητικές εμπειρίες επειδή αποτελούν μεθόδους εκμάθησης.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί θυμάστε τις στιγμές που νιώσατε άσχημα πιο καθαρά από εκείνες που σας έκαναν ευτυχισμένους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές θυμούνται τις αρνητικές εμπειρίες περισσότερο από τις θετικές.

Ο Clifford Nass, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξηγεί ότι οι αρνητικές ή αγχωτικές εμπειρίες επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο από τον εγκέφαλό μας, γεγονός που μας οδηγεί στο να τις θυμόμαστε με περισσότερες λεπτομέρειες σε σύγκριση με τις ευτυχισμένες αναμνήσεις. Είμαστε προγραμματισμένοι να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις αρνητικές εμπειρίες, επειδή αποτελούν μέθοδο εκμάθησης.

Advertisment

Η Teresa M. Amabile, καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ, ζήτησε από περισσότερους από 200 επαγγελματίες που εργάζονταν σε διάφορους τομείς και σε διάφορες εταιρείες να κρατήσουν ημερολόγιο κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών. Κατά την ανάλυση των αρχείων, η καθηγήτρια Amabile διαπίστωσε ότι ένα και μόνο αρνητικό συμβάν – ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της ημέρας – επηρέασε τον εργαζόμενο σε διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με κάτι θετικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αιτία που μερικές φορές νιώθουμε άσχημα αν δεχτούμε κριτική από κάποιον μέσα στο γραφείο ακόμα και ώρες μετά που επιστρέψουμε στο σπίτι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι γεννηθήκαμε απαισιόδοξοι ή ανίκανοι να δούμε την φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.

Είμαστε προγραμματισμένοι να κολλάμε στις αρνητικές εμπειρίες επειδή αποτελούν μεθόδους εκμάθησης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Roy Baumeister, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για την επιβίωσή μας. Η συγκεκριμένη εξήγηση αποκαλύπτει μια εικόνα του εαυτού μας καθώς και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε να παραμένουμε κολλημένοι στις δυσάρεστες στιγμές, όταν αυτή η διαδικασία παύει να είναι παραγωγική;

Advertisment

1.Παραδεχτείτε ότι αναλύετε τα πράγματα πάρα πολύ

Δεν μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα αν πρώτα δεν συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει. Μήπως επηρεάζεστε έντονα από την κριτική των άλλων; Προσβάλλεστε εύκολα όταν κάποιοι καλοπροαίρετοι φίλοι ή μέλη της οικογένειάς σας δίνουν συμβουλές χωρίς να τις ζητήσετε; Έχετε τη συνήθεια να αναμασάτε τις αποτυχίες του παρελθόντος; Η αναγνώριση των συναισθημάτων σας είναι το πρώτο βήμα προτού καταφέρετε να τα ελέγξετε.

2.Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας

Αν πιάσετε το μυαλό σας να ξαναγυρνά άσκοπα και συνεχώς στο ζήτημα ενός χωρισμού, πηγαίνετε με τους φίλους σας για έναν απογευματινό καφέ ή ασχοληθείτε με ένα χόμπι. Δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η τέχνη ή η χειροτεχνία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διώξετε τη σκέψη σας από κάτι αρνητικό. Προσωπικά, ο λόγος που έκανα μια βόλτα στο δάσος ήταν διότι προσπαθούσα να καθαρίσω το μυαλό μου ύστερα από έναν καυγά με τη μητέρα μου. Μετά από εκείνη τη σύντομη εκδρομή, ένιωσα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσω την κατάσταση.

3.Σκεφτείτε πιθανές λύσεις για το πρόβλημά σας

Θυμάστε τον γιατρό που συνάντησε ο Robin Williams στην ταινία του «Patch Adams»; Είπε στον Patch «να ξεχάσει το πρόβλημά» του. Συχνά, εμείς οι άνθρωποι κάνουμε τα πράγματα υπερβολικά μόνο και μόνο για να τα παρουσιάσουμε πιο εντυπωσιακά. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί, ακόμη κι αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε άσχημα για μια συγκεκριμένη ανάμνηση. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να συνέλθετε από την απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου, βρείτε ποιες δραστηριότητες σας κάνουν χαρούμενος και σας κρατούν απασχολημένους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να μην κολλήσει στο συγκεκριμένο γεγονός.

4.Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας

Φαίνεται αρκετά απλό, αλλά θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο πιο αυστηροί είστε με τον εαυτό σας απ’ ό,τι με τους άλλους. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για την επιτυχία, αλλά συχνά μια μικρή αποτυχία είναι αρκετή για να καταστρέψει την όποια αυτοεκτίμηση μπορεί να έχετε. Και πάλι όμως, προσπαθήστε να μην δώσετε ιδιαίτερη αξία σε 1 ή 2 «αποτυχίες». Πιστέψτε στην ικανότητά σας να πετύχετε ξανά και συνεχίστε να προχωράτε μπροστά.

5.Έχετε υπόψη ότι θα χρειαστεί χρόνος

Το θέμα δεν είναι να ξεχνάμε τα άσχημα πράγματα που έχουν συμβεί. Η ουσία είναι να μάθουμε να δεχόμαστε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να επικεντρωθούμε σε όσα μπορούμε. Δεν θα πληγώνεστε συνέχεια, μπορείτε να τα καταφέρετε. Απλώς συνεχίστε να προχωράτε μπροστά και θα φτάσετε στον στόχο σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας
Τελικά η επιδίωξη της ευτυχίας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση