Προσωπική μεταμόρφωση μέσω του Transformational Coaching

Η έκφραση «Η ζωή είναι ένα ταξίδι» είναι πιθανότατα χιλιοειπωμένη, χωρίς όμως να χάνει ούτε ίχνος από την αλήθεια και την ουσία της.

Της Βιολέττας Ψωφάκη

Έχετε φτάσει σ’ ένα σημείο της ζωής σας που έχετε πετύχει τους στόχους σας. Έχετε δημιουργήσει την οικογένεια που πάντα επιθυμούσατε. Έχετε μία εργασία, καριέρα ή επιχείρηση που πηγαίνει καλά. Έχετε φίλους που σας εκτιμούν και οι σχέσεις σας κυλούν ομαλά. Δεν είστε Ωνάσης, αλλά βρίσκεστε σ’ ένα καλό οικονομικό επίπεδο. Έχετε μία ευχάριστη κοινωνική ζωή. Έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και οι προσπάθειές σας έχουν αποδώσει.

Advertisment

Ίσως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη ζωή σας ή ίσως όχι. Παρόλα αυτά, νιώθετε συχνά πως κάτι λείπει, πως κάτι δεν πάει όπως θα έπρεπε. Νιώθετε ένα κενό, νιώθετε κάτι ν’ αντιστέκεται. Βιώνετε μία σύγκρουση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας και αισθάνεστε ότι εσείς οι ίδιοι σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Νιώθετε πως δεν είστε σε επαφή με την εσωτερική σας δύναμη και σοφία. Υπάρχουν φορές που αναρωτιέστε «Τίνος τη ζωή ζω;», «Πως έχει φτάσει η ζωή μου στο σημείο που είναι σήμερα;», «Τα πράγματα είναι αρκετά καλά, γιατί δε νιώθω χαρά;», «Από πού προέρχεται η ανησυχία, ο φόβος και η έλλειψη ικανοποίησης που αισθάνομαι συχνά;», «Αυτή είναι η ζωή που ήθελα να ζήσω;»

Τέτοιου τύπου σκέψεις δηλώνουν ξεκάθαρα πως κάτι μέσα σας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Αυτό το «κάτι» είναι ένα κομμάτι του εαυτού σας που έχει αγνοηθεί, είτε γιατί το ξεχάσατε μεγαλώνοντας και στρέψατε την προσοχή σας στους τομείς της επιβίωσης ή της καταξίωσης, είτε γιατί το θάψατε κάτω από τα στρώματα των «πρέπει» και των κοινωνικών συμβάσεων.

Η έκφραση «Η ζωή είναι ένα ταξίδι» είναι πιθανότατα χιλιοειπωμένη, χωρίς όμως να χάνει ούτε ίχνος από την αλήθεια και την ουσία της. Για όποιον αποφασίσει να ξεκινήσει αυτό το «ταξίδι επανένωσης και ολοκλήρωσης» ο καλύτερος σύμμαχος που μπορεί να έχει είναι ένας Transformational Coach.

Advertisment

Ίσως να μην γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το Transformational Coaching, γι’ αυτό θα ήθελα να ρίξω λίγο φως σ’ αυτό το πεδίο εξερεύνησης του εαυτού. Ένας όμορφος τρόπος για να περιγράψω την διαδικασία του Transformational Coaching είναι «η αναζήτηση του χαμένου δισκοπότηρου» όπου το δισκοπότηρο συμβολίζει τον εαυτό που ήμασταν πριν μας πει ο κόσμος ποιοι πρέπει να είμαστε.
Μείνετε μαζί μου για λίγο.

Το Transformational coaching είναι η τέχνη της αφύπνισης ολόκληρου του δυναμικού μας, είναι η διαδικασία που μας ενδυναμώνει ώστε να αγκαλιάσουμε πλήρως την ολότητα του ποιοι είμαστε. Είναι μία βαθιά, γεμάτη αγάπη, εξερεύνηση για το τι επιθυμεί η καρδιά και η ψυχή μας κι ένα θαρραλέο βήμα προς μία νέα σχέση με την ίδια τη ζωή!

Το Transformational coaching βοηθά τους ανθρώπους να αφαιρέσουν τα στρώματα της παλιάς αντίληψης που είχαν σχετικά με τον εαυτό τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν και να επανασυνδεθούν με τον αληθινό εαυτό τους, ο οποίος αναδύεται, κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μεταμόρφωσης. Μέρος της μεταμόρφωσης είναι η θεραπεία, σε κάποιο επίπεδο. Όταν μιλάμε για θεραπεία δεν εννοούμε την κατάσταση στην οποία είμασταν άρρωστοι και γίναμε καλά, αυτό είναι ανάρρωση, γιατρειά. Το να θεραπευτεί κάποιος σημαίνει να γίνει ολόκληρος, ακέραιος, η θεραπεία έχει να κάνει με την αποδοχή όλων όσων υπάρχουν μέσα μας και τα αποφεύγαμε για πολύ καιρό.

Ο ρόλος ενός Transformational coach δεν είναι μόνο να φέρει στις συνεδρίες μία ανώτερη και θετική ενέργεια, αλλά η ίδια η παρουσία του να βοηθά στην μεταμόρφωση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με αυτό το υψηλό επίπεδο ενέργειας και συνείδησης, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριών, αλλά πάντα.

Ρόλος του επίσης είναι να διατηρεί έναν ασφαλή και γεμάτο εμπιστοσύνη χώρο στον οποίο ένα άτομο θα μπορεί να βιώσει όλ’ αυτά τα αισθήματα, όπου θα μπορεί να συναντηθεί με τις πλευρές αυτές του εαυτού και της ψυχής του και θα τους δώσει την άδεια να μιλήσουν και να αποκαλύψουν ουσιαστικές αλήθειες για τον εαυτό του. Σ’ αυτόν τον χώρο κάποιος μπορεί να βιώσει τον εαυτό του ολοκληρωμένο, ενιαίο, ακέραιο και ικανό να συνδεθεί με το φως μέσα του. Ο Transformational coach διευκολύνει την διαδικασία της αναγνώρισης της ικανότητάς μας να πραγματοποιήσουμε ολόκληρο το φυσικό και πνευματικό δυναμικό μας.

Μέρος του Transformational coaching είναι να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τα πράγματα που είναι ουσιαστικά κι έχουν νόημα για μας και να τα πλησιάσουμε, καθώς επίσης να μας βοηθήσει να βρούμε τον σκοπό και την αποστολή μας σ’ αυτό τον κόσμο. Ο Ram Dass έχει πει «Όλοι μας απλά συνοδεύουμε ο ένας τον άλλο σπίτι». Ίσως να ρωτήσετε «Που είναι το σπίτι;» Λοιπόν, πιστεύω πως μοιάζουμε με τις χελώνες, με μία μικρή διαφορά, εμείς κουβαλάμε το σπίτι μας μέσα μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση