, ,

Εαρινή Αποτοξίνωση και Ανανέωση

Η συμβολική σημασία της άνοιξης στην ανανέωση και τον καθαρισμό των οργάνων του σώματος και συμβουλές αποτοξίνωσης.

Αποτοξίνωση και Ανανέωση

Της Μαριάννας Χρυσικάκου

Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, η εαρινή περίοδος που διανύουμε έχει ως ζητούμενο την κάθαρση και την εσωτερική αναγέννηση. Είναι μια περίοδος που πετάμε από πάνω μας τα σωματικά και συναισθηματικά βάρη του χειμώνα, καθαρίζουμε το σώμα και το αίμα, τους φορείς της συνείδησης, από τις τοξίνες και τις ακραίες διατροφικές ενέργειες.

Advertisment

Δεν είναι τυχαίο που το Ορθόδοξο Πάσχα έχει ακριβώς τον ίδιο συμβολισμό: «Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος» ψάλλουν τα Ευαγγέλια στον Εγκώμιο του Επιταφίου Θρήνου της Μ. Παρασκευής. Ο Θεάνθρωπος θυσιάζεται για να καθάρει την ανθρωπότητα από τις αμαρτίες της και ανα-σταίνεται εκπληρωμένος στην αγκαλιά του Θεού-Πατρός. Τα πολύχρωμα τοπία της ανθισμένης Γης, το ξεκίνημα της νέας ζωής μετά το δριμύ ψύχος του χειμώνα, η νηστεία της Τεσσαρακοστής, το όραμα και η έμπνευση, η τάση ανάπτυξης μέσα μας και γύρω μας, όλα συμπυκνώνουν την ουσία της Εαρινής εποχής.

Ας εξετάσουμε αναλυτικά τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του εποχικού κύκλου της Άνοιξης:

·Εποχική Ενέργεια: άνοιξη
·Κατηγορία από τις Πέντε Μεταστοιχειώσεις: ενέργεια του Δέντρου
·Κατεύθυνση: ανοδική, επεκτατική
·Σημείο του ορίζοντα/κατεύθυνση: ανατολική
·Χρώμα: πράσινο
·Ενεργειακό Αρχέτυπο: άνεμος
·Ημερήσιος κύκλος: οι πρώτες ώρες μετά την ανατολή ηλίου
·Συναισθηματική έκφραση: θυμός, φιλοδοξία, ανταγωνιστικότητα
·Τύπος φωνής: φωνή με υψηλή τονικότητα που τείνει να επεκτείνεται στο χώρο
·Αισθητήρια όργανα & αισθήσεις: οφθαλμοί και όραση
·Υγρά του σώματος: δάκρυα
·Φυσιογνωμική διάγνωση: η περιοχή ανάμεσα στα φρύδια
·Γεύση: ξινή

Advertisment

Το Πνεύμα της Εαρινής Ενέργειας: Το ήπαρ είναι το μοναδικό όργανο στο σώμα που έχει τη δυνατότητα της φυσικής αναγέννησης, μέσω του πολλαπλασιασμού των ώριμων κυττάρων του οργάνου. Σχετίζεται με την κάθαρση, την αναγέννηση, τη δημιουργικότητα, το εσωτερικό όραμα, τη λεπτοφυή σύλληψη ανώτερων ιδεών. Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική αποτελεί την έδρα της Αιθερικής Ψυχής (Hun) που αποτυπώνεται στα ανθρώπινα μάτια. Όταν χάνουμε την επαφή με το πνεύμα της αιθερικής Ψυχής χάνουμε και την επαφή μας με την πραγματικότητα, με τον υπέρτατο σκοπό της ζωής μας.

Χάνουμε την ικανότητα να ζούμε στο παρόν και σηκώνουμε νοητικά τείχη καθωσπρέπειας και προσποίησης για να κρύψουμε το έλλειμμα εσωτερικού νοήματος στη ζωή μας. Ως αποτέλεσμα στο σώμα περιορίζεται η ροή της κίνησης και ως αποτέλεσμα δημιουργείται μυική δυσκαμψία και στασιμότητα. Η πεμπτουσία της Αιθερικής Ψυχής βρίσκεται στην Αρετή της Ευγενικής Καλοσύνης και της Συγχώρεσης. Η ευγένεια και η γενναιοδωρία ανανεώνουν το όραμα μας για τη Ζωή, η συμπόνοια και η ανεκτικότητα μας βοηθούν να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν πληγώσει και να συγχωρούμε τους ανθρώπους που ηθελημένα ή άθελα τους μας πόνεσαν.

Όργανα: Η Άνοιξη, συσχετίζεται ενεργειακά με το Στοιχείου του Δέντρου και με το συπληρωματικό ζεύγος οργάνων Ήπατος και της Χοληδόχου Κύστης. Τα εν λόγω όργανα έχουν μια στενή, συμπληρωματική σχέση και οποιαδήποτε ανισορροπία στο ένα, επηρεάζει άμεσα και το άλλο. Ειδικότερα το Ήπαρ θεωρείται ο φορέας διαχείρισης και ελέγχου της φυσικής και νοητικής μας δύναμης, το όργανο που εξασφαλίζει την ομαλή και αέναη ροή της ενέργειας στο σώμα. Σύμφωνα με την Κινεζική Ιατρική, είναι η έδρα του Κύρους και της Αποφασιστικότητας, το όργανο από όπου πηγάζει η στρατηγική διαχείριση και κατεύθυνση της ζωτικότητας μας. Η Χοληδόχος Κύστη από την άλλη πλευρά εκφράζει και καθοδηγεί την ικανότητα μας να παίρνουμε αποφάσεις και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες.

Λειτουργίες των οργάνων: Ορμονικός κύκλος, με περισσότερες από 500 διαφορετικές λειτουργίες, το ήπαρ είναι το κύριο όργανο που ευθύνεται για την καλή, γυναικεία ορμονική υγεία. Προβλήματα και διαταραχές στο γυναικείο κύκλο όπως αμηνόρροια, παρατεταμένη ή ακανόνιστη εμμηνόρροια, μητρορραγία, θρόμβοι αίματος σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη ροή της ενέργειας στο ήπαρ. Το ήπαρ παράγει επίσης ορμόνες, που ρυθμίζουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία

Αποτοξίνωση και διάσπαση λιπών: Το ήπαρ αποτελεί το κύριο φίλτρο καθαρισμού του οργανισμού μας. Σε συνεργασία με τη χοληδόχο κύστη, παράγει ένα πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και το οποίο διασπά τα λίπη, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα. Ότι τρώμε και πίνουμε, οποιαδήποτε χημική ή φαρμακευτική ουσία λαμβάνουμε περνά για καθαρισμό και επεξεργασία από του βιοχημικό εργαστήριο του ήπατος. Πρακτικά, ότι ουσία απορροφούμε μέσω του πεπτικού μας συστήματος μεταφέρεται μέσω του αίματος πρώτα στο ήπαρ, προκειμένου να μεταβολιστεί και να φιλτραριστεί σωστά, προτού εισέλθει στη γενική κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και το σωματικό μας βάρος, ρυθμίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ήπαρ.

Αποθήκευση αίματος: Το ήπαρ καθορίζει την ποσότητα του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, σε σχέση με το επίπεδο της κινητικής μας δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής ποσότητας του αίματος αποθηκεύεται στο ήπαρ, όταν το σώμα τίθεται ξανά σε κίνηση, επιστρέφει στην ομαλή του κυκλοφορία.

Έλεγχος της λειτουργίας των ιστών: το ήπαρ ελέγχει το εύρος κίνησης των μυώνων, των συνδέσμων και των τενόντων για αυτό και στις περιπτώσεις ανεπάρκειας/ανισορροπίας του οργάνου παρατηρείται έντονος περιορισμός της κίνησης, έλλειψη μυικής κινητικότητας και δυσκαμψία.

Μεσημβρινοί

Πρωτεύων μεσημβρινός του Ήπατος

Μεσημβρινός του ήπατος
Πρωτεύων μεσημβρινός του ήπατος

Πρωτεύων μεσημβρινός της Χοληδόχου Κύστης

Πρωτεύων μεσημβρινός της χοληδόχου κύστης
Πρωτεύων μεσημβρινός της χοληδόχου κύστης

Συμπτώματα ανισορροπίας: Χρόνια δυσκαμψία στους μυώνες και τις αρθρώσεις, ευερεθιστότητα, θυμός, ανυπομονησία, πείσμα, φιλοδοξία που οδηγεί σε εξάντληση, προβλήματα όρασης, διαταραχές θυρεοειδούς, πονοκέφαλοι, διαταραχές πέψης και ορθού μεταβολισμού, ίκτερος, αποχρωματισμός, στίγματα ονύχων (ειδικά στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού από όπου διέρχεται ο κύριος μεσημβρινός του ήπατος), υπογονιμότητα.

Συμβουλές διατροφική εξισορρόπησης: 

Ολοκληρώστε το βραδινό σας γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Το βαρύ φαγητό λίγο πριν την νυχτερινή κατάκλιση προκαλεί έντονη κόπωση και ενεργειακή στασιμότητα στο ήπαρ. Το όργανο αδυνατεί να επιτελέσει σωστά τις λειτουργίες του καθαρισμού και της επιδιόρθωσης του οργανισμού, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από τον νυχτερινό ύπνο.

Αποφύγετε την υπερφαγία. Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε όλα τα γεύματα σας όταν φθάνετε στο περίπου 80% του σημείου κορεσμού. Η υπερφαγία ασκεί τεράστια πίεση στα όργανα της ενέργειας του Δέντρου, Ήπαρ & Χοληδόχο Κύστη οδηγώντας τα στην ανισορροπία.

Αποφύγετε τις βαριές, λιπαρές τροφές στο πρωινό γεύμα. Οι πρώτες, πρωινές ώρες μετά την ανατολή του Ηλίου κυβερνώνται από την Ενέργεια του Δέντρου και σχετίζονται με το Ήπαρ. Σε όλες τις αρχαίες διατροφικές παραδόσεις του κόσμου, το πρωινό γεύμα είναι ενδυναμωτικό αλλά ήπιο από άποψη κεκορεσμένων λιπών και πρωτεΐνης. Πρωινά γεύματα που περιλαμβάνουν χυλό (porridge) από αναποφλοίωτα δημητριακά όπως η βρώμη, αποξηραμένα ή και φρέσκα φρούτα, θεωρούνται ιδανικά για ένα δυναμικό και αρμονικό πρωινό ξεκίνημα.

Θεραπευτικές τροφές: Όλες οι τροφές με φυσική αποτοξινωτική δράση όπως το κριθάρι, αγριοκρίθαρο (hato mugi), λεμόνι, όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σέσκουλα, όλα τα ελληνικά χόρτα, kale, bok choy, μπρόκολο, χόρτα, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ρόκα, νεροκάρδαμο, το ραπάνι daikon, οι σπιτικές πίκλες, το ξυχολάχανο τουρσί (sauerkraut), όλα τα φύτρα, τα πράσινα ξινόμηλα.

Προτεινόμενη συνταγή: Φρέσκος χυμός με καρότο, παντζάρι, πράσινο μήλο και λεμόνι.

Ασκήσεις μεσημβρινών

Εμπρόσθια κάμψη κορμού με τα πόδια σε διάσταση, όπως η ανοικτή καθιστή τσιμπίδα .

Πλαϊνή κάμψη κορμού με τα πόδια σε διάσταση, όπως το τρίγωνο και η πλάγια καθιστή τσιμπίδα.

Όλες οι ασκήσεις διατάσεις των προσαγωγών, όπως η στάση του Πολεμιστή.

Όλες οι ασκήσεις στροφής της σπονδυλικής, όπως η μισή σπονδυλική στροφή.

Η πλατφόρμα WellDay διοργανώνει Σεμινάριο για τη Διατροφική Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου με τον Francisco Varatojo.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
"Πώς να χάσω κιλά γρήγορα" | Ένας οδηγός για να δείτε αποτελέσματα σύντομα και με ασφάλεια
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση