,

Ανεύρυσμα: Μια επικίνδυνη νόσος συχνά σιωπηλή

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί τι είναι ακριβώς το ανεύρυσμα, πώς προκαλείται και τι μπορεί να κάνει κάποιος προληπτικά.

Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη

Στο ανεύρυσμα υπάρχει παθολογική διεύρυνση αγγείου. Ορισμένα παθολογικά προβλήματα προκαλούν βλάβη ή συνοδεύονται από αλλοιωμένη σύνθεση του τοιχώματος του αγγείου, με αποτέλεσμα την δημιουργία της παθολογικής αυτής κατάστασης.

Advertisment

Παθολογικά νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν ανευρύσματα είναι η αθηρωμάτωση, το κάπνισμα, η δυσμενής κληρονομικότητα, ορισμένες λοιμώξεις (π.χ. σύφιλη, φυματίωση), η υπέρταση, οι κακώσεις. Η αθηρωμάτωση είναι το πιο συχνό αίτιο ανευρυσμάτων και συνήθως προκαλείται από πολλαπλούς παράγοντες που δρουν αθροιστικά και δυσμενώς στο αγγείο όπως είναι το κάπνισμα η υψηλή χοληστερόλη το μεταβολικό σύνδρομο η μη ρυθμισμένη υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο αίματος.

Διαβάστε επίσης από τη Δρ Μοσχοβάκη: Λίστα με τα Αυτοάνοσα Νοσήματα και αιτίες πρόκλησης

Στην αθηρωμάτωση όταν συντρέχουν ένας ή περισσότεροι από ορισμένους βλαπτικούς για το ενδοθήλιο παράγοντες (π.χ. κακή κληρονομικότητα, αυξημένη πίεση αίματος, αυξημένο σάκχαρο, κάπνισμα, μεταβολικό σύνδρομο, αυξημένη χοληστερόλη, δυσλιπιδαιμία), λιποπρωτεΐνες LDL συρρέουν στον έσω χιτώνα της αρτηρίας, όπου υφίστανται βιοχημικές τροποποιήσεις (π.χ. οξείδωση, μη ενζυματική γλυκοζυλίωση), ενώ αναπτύσσεται μια ιδιότυπη φλεγμονώδης αντίδραση.

Advertisment

Οι λιποπρωτεΐνες LDL είναι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες που αποτελούν όχημα μεταφοράς της χοληστερόλης στο αίμα και συντίθενται από υδρόφοβα λιπίδια (εστέρες χοληστερόλης, τριγλυκερίδια), υδρόφιλα λιπίδια (φωσφολιπίδια, μη εστεροποιημένη χοληστερόλη) και πρωτεΐνες. Λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στην περιοχή, μονοκύτταρα μετατρέπονται σε φαγοκύτταρα που φαγοκυτταρώνουν το λίπος του τοιχώματος. Παράγοντες φλεγμονής και αυξητικοί παράγοντες συρρέουν τοπικά, ενεργές μορφές οξυγόνου (ρίζες οξυγόνου) παράγονται, χημικές ουσίες που εκλύονται καταστρέφουν πλειάδα ενδοθηλιακών κυττάρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση βλάβης στο τοίχωμα του αγγείου και την εμφάνιση χαρακτηριστικής παθολογοανατομικής εικόνας (αθηρωματική νόσος).

Κατά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η επίπτωση των ανευρυσμάτων λόγω τοξικής δράσης αλκοόλ και ναρκωτικών, ιδιαίτερα κοκαΐνης.
Τα περισσότερα ανευρύσματα είναι ασυμπτωματικά. Συμπτώματα από πίεση παρακείμενων οργάνων είναι δυνατόν να εκδηλωθούν καθώς αυξάνεται το μέγεθος του ανευρύσματος. Ένα ανεύρυσμα μπορεί να συντελέσει στον τοπικό σχηματισμό θρόμβων αίματος, οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να αποφράξουν μικρότερα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας θρομβοεμβολές και ανεπάρκεια της λειτουργίας των οργάνων που αυτά αρδεύουν.

Η σοβαρότερη επιπλοκή των ανευρυσμάτων είναι η οξεία αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει άμεσα στον θάνατο. Οι πιο συνήθεις θέσεις εντοπισμού των ανευρυσμάτων είναι ο εγκέφαλος και η αορτή. Στην περίπτωση του εγκεφάλου ανάλογα με την θέση του ανευρύσματος εμφανίζονται εγκεφαλικά επεισόδια. Εάν η ποσότητα του αίματος είναι μεγάλη τότε το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που προκύπτει είναι ιδιαίτερα βαρύ και ο κίνδυνος εγκεφαλικού κώματος και θανάτου υψηλός.

Η αορτή είναι μία μεγάλη αρτηρία που λειτουργεί ως κεντρικός αγωγός του ανθρώπινου σώματος, που παραλαμβάνει το σύνολο του ανθρώπινου αίματος μετά την εξώθηση του αίματος από την καρδιά. Μέσω των πολλαπλών διακλαδώσεων της αορτής το αίμα μεταφέρεται στα ακροτελεύτια σημεία του ανθρώπινου σώματος. Τα αορτικά ανευρύσματα, εάν σπάσουν προκαλούν συχνά εσωτερική αιμορραγία που απειλεί την ζωή του ασθενούς λόγω της μεγάλης ποσότητας αίματος που περικλείεται στο κεντρικό αυτό αγγείο.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Η φαρμακευτική θεραπεία εφαρμόζεται επιτυχώς σήμερα ενώ η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως κληρονομούμενων ή μεγάλων ανευρυσμάτων. Ο πρώιμος εντοπισμός των ανευρυσμάτων είναι αναγκαίος για την εφαρμογή αποτελεσματικής φαρμακευτικής θεραπείας που οδηγεί στην αποφυγή επιπλοκών και χειρουργικών επεμβάσεων αποκατάστασης.

Τι πρέπει να ξέρετε για την πρόληψη των ανευρυσμάτων:

• Το κάπνισμα είναι ο πιο κοινός ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ανευρύσματος και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης. Η βλάβη του αγγειακού ιστού σύμφωνα με μελέτες μπορεί να προκύψει στον καπνιστή λόγω αύξησης των ελεύθερων ριζών.

• Η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για ανευρύσματα και πρέπει να θεραπεύονται βέλτιστα.

• Η πλούσια σε ζωικά λιπαρά και βιομηχανοποιημένα φυτικά λιπαρά διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας και αθηρωμάτωσης. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και η αποφυγή της καθιστικής ζωής συντελούν στην ορθή πρόληψη.

• Οι χρόνιοι καπνιστές και οι άνθρωποι με κληρονομικές επιβαρύνσεις ενδέχεται να χρειαστούν ειδικούς εργαστηριακούς ελέγχους μετά από βέλτιστη προληπτική παθολογική εξέταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση