, ,

Cordyceps: Το αντιγηραντικό φαρμακευτικό μανιτάρι που προάγει την σωματική εκγύμναση

Μανιτάρια Cordyceps για αντιγήρανση και σωματική απόδοση.

Τα μανιτάρια Cordyceps (Κόρντισεπς) είναι γνωστά ως ένα είδος φαρμακευτικών και διατροφικά ευεργετικών μανιταριών. Η συγκομιδή των Cordyceps γίνεται σε υψηλές, ορεινές περιοχές, ειδικά στα κινέζικα τμήματα των Ιμαλαΐων. Τα μανιτάρια Cordyceps θεωρούνται “εξωτική” ιαματική τροφή ενώ είναι ιδιαίτερα σπάνια (βρίσκονται μόνο σε υψόμετρα άνω των 3.800 μέτρων και μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους). Επίσης, έχουν τη φήμη ως “πολύτιμο βότανο που προάγει την μακροζωία”.

Έρευνα και Μελέτες για τα μανιτάρια Cordyceps

Εκτιμούνται για την φυσική τους ικανότητα να καταπολεμούν:

Advertisment

– ελεύθερες ρίζες,

– μολύνσεις, και

– φλεγμονές

Advertisment

Τα Cordyceps είναι εντυπωσιακά μανιτάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για να μειώσουν τα συμπτώματα σε:

– αναπνευστικές διαταραχές,

– βήχα,

– κρυολογήματα,

– ηπατικές βλάβες

και πολλά άλλα.

Αποτελούν μια πραγματική “υπερτροφή” διότι καταπολεμούν τις επιπτώσεις της γήρανσης και του άγχους, βοηθάνε το σώμα να παραμένει απαλλαγμένο από διαταραχές, και, επίσης, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

Οι πρώτοι άνθρωποι που ανακάλυψαν τα οφέλη των Cordyceps ήταν κτηνοτρόφοι που παρατηρούσαν ότι τα ζώα τους όταν έτρωγαν τα άγρια μανιτάρια γίνοντουσαν πιο δυνατά και ενεργητικά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να το χρησιμοποιούν σε μορφή σκόνης για να φτιάχνουν τονωτικά και τσάι. Μερικές από τα πρώτες χρήσεις του ήταν για αύξηση της παραγωγής γάλακτος και βελτίωσης της αναπαραγωγικής ικανότητας των ζώων. Αργότερα, άρχισαν να αποξηραίνουν τα μανιτάρια Cordyceps στο φως του ήλιου για να διατηρήσουν τα οφέλη τους.

Πιστεύεται ότι τα πολλά αντιφλεγμονώδη οφέλη του Cordyceps προέρχονται από την ικανότητά τους να:

– επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα,

– καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη, και

– τονώνουν την προστασία των κυττάρων που κρατούν το σώμα απαλλαγμένο από μεταλλάξεις (όπως τα καρκινικά κύτταρα) και λοιμώξεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα μανιτάρια Cordyceps μπορούν να ενεργήσουν ως μία φυσική πρακτική για να εμποδίσουν την ανάπτυξη όγκων (ιδιαίτερα στους πνεύμονες και στο δέρμα).

Θεωρείται φυσικό “ανοσο-ενισχυτικό” τρόφιμο, και τα συμπληρώματα Cordyceps χρησιμοποιούνται σήμερα για να επαναφέρουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε κανονικά επίπεδα μετά από μολύνσεις ή ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες. Τα μανιτάρια Cordyceps βοηθάνε στον έλεγχο των αυτοάνοσων διαταραχών, στην υπερβολική φλεγμονή και στην βλάβη των ιστών, ενώ επιταχύνουν τον χρόνο επούλωσης – αποκατάστασης. Επιπρόσθετα, η έρευνα δείχνει ότι τα μανιτάρια Cordyceps λειτουργούν ως ήπια διεγερτικά ή «προσαρμογόνα βότανα», και καταπολεμούν το στρες ή την κόπωση ενώ ενισχύουν φυσικά τα επίπεδα ενέργειας. Μερικά από τα πιο τεκμηριωμένα οφέλη που έχουν τα μανιτάρια Κόρντισεπς είναι:

– η βελτίωση της αθλητικής απόδοσης,

– η ενίσχυση του ανοσοποιητικού ενάντια σε ιούς, και

– προάγουν την μακροζωία.

Τα Cordyceps χρησιμοποιούνται για:

-λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα

-βήχα, κρυολόγημα και γρίπη

-αναπαραγωγικά προβλήματα και σεξουαλική δυσλειτουργία

-νεφρικές διαταραχές

-λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και προβλημάτων της ούρησης

-άσθμα

-ηπατίτιδα Β

-χαμηλή κυκλοφορία και αρρυθμίες

-καρδιακές παθήσεις και η υψηλή χοληστερόλη

-ηπατικές διαταραχές

-μυϊκή αδυναμία

-σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και χαμηλής ενέργειας

-ζαλάδα – ίλιγγο

6 Οφέλη των Cordyceps

1. Αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και αντιγηραντική δράση

Φαρμακολογικές και βιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια Cordyceps επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ωφελούν το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Τα μανιτάρια Cordyceps βοηθάνε στην καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων και σε διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος διότι περιέχουν πολυσακχαρίτες που μειώνουν τις φλεγμονές, τροποποιημένα νουκλεοτίδια και κυκλοσπορίνες.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το Cordyceps ως συμπληρωμα κατά τη διάρκεια ή μετά την χημειοθεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της και να αυξήσει τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κινητοποίησης του λίπους και μειώνουν την οξειδωτική βλάβη, η οποία συμβάλλει σχεδόν σε κάθε χρόνια διαταραχή από καρδιακή νόσο έως την γνωστική εξασθένηση.

Έρευνα που έγινε από τη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Peking στο Πεκίνο διαπίστωσε ότι συμπληρώματα cordyceps είναι αποτελεσματικά για την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού συστήματος και των αναπαραγωγικών / σεξουαλικών λειτουργιών.

2. Βελτίωση της σωματικής αντοχής και της αθλητικής απόδοσης

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine απέδειξε ότι τα συμπληρώματα με το στέλεχος Cs-4 (Cordyceps sinensis – Κόρντισεπς Σίνενσις) βελτίωσε την σωματική απόδοσηκαι συνέβαλε στους συνολικούς δείκτες ευεξίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το Cordyceps θεωρείται ένα δυναμωτικό προσαρμογόνο (παρόμοιο με άλλα βότανα υπετροφές όπως μάκα ή το κακάο), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης, στην ίαση των μυϊκών πόνων και στην πρόληψη της σωματικής αδυναμίας και ατονίας.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα μανιτάρια Cordyceps βελτιώνουν τις φυσικές ικανότητες, την αντοχή και την ζωτικότητα εν μέρει επειδή αυξάνουν την ΑΤΡ, μία από τις κύριες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια των σωματικών ασκήσεων. Τα μανιτάρια Cordyceps περιέχουν αδενοσίνη, έναν τύπο νουκλεϊκού οξέος που απαιτείται για να δημιουργηθεί η ΑΤΡ. Μια μελέτη του 2007 που έγινε από Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (University of Science and Technology) διαπίστωσε ότι μεγαλύτερη παραγωγή ATP βοήθησε αθλητές να ανταπεξέλθουν σε έντονες προπονήσεις και να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα που θα μπορούσαν να μείνουν ενεργοί σε υψηλό επίπεδο.

3. Λειτουργεί ως ένα φυσικό αφροδισιακό

Παραδοσιακά, οι άνδρες και οι γυναίκες λάμβαναν τονωτικά από τα μανιτάρια cordyceps για να ενισχύσουν την λίμπιντο και την αναπαραγωγική λειτουργία τους. Φαίνεται ότι το cordyceps ως συμπληρώμα μπορεί να βοηθήσει το σώμα να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά και να βελτιώσει τη ροή του αίματος, η οποία είναι σημαντική για την σωματική υγεία και τη σεξουαλική λειτουργία. Βελτιωμένη αντοχή, καλύτερα αποτελέσματα αντικόπωσης και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής είναι μερικοί άλλοι λόγοι που το Cordyceps βελτιώνει τη γονιμότητα. Ως εκ τούτου, τα μανιτάρια Cordyceps μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μια φυσική ίαση για την υπογονιμότητα και την ανικανότητα.

4. Καταπολεμά τον διαβήτη

Δύο ενεργά συστατικά του Cordyceps, d-μαννιτόλη κορντισεπίνη και 3′-δεοξυαδενοσίνη, είναι εν μέρει υπεύθυνοι για διάφορες φυσιολογικές δράσεις που βοηθούν τον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα. Το Cordyceps ίσως είναι χρήσιμο για μία φυσική προσέγγιση του διαβήτη.

5. Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία και την Αποτοξίνωση

Το Cordyceps φαίνεται να συμβάλει στην βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος, ειδικά σε άτομα με ηπατικές βλάβες που οφείλονται από διαταραχές όπως η ηπατίτιδα Β. Λόγω του ότι το ήπαρ βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, η βελτιωμένη λειτουργία του ήπατος είναι ένας τρόπος που το Cordyceps επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνα που έγινε από το Τμήμα Αναλυτικής Χημείας της Ακαδημίας της Κινεζικών Επιστημών διαπίστωσε ότι τα μανιτάρια Cordyceps έχουν θετική επίδραση στο οξειδωτικό στρες, στον ενεργειακό μεταβολισμό, στα αμινοξέα, στις πρωτεΐνες και στον μεταβολισμό της χολίνης χάρη στο ρόλο τους να βοηθάνε στην λειτουργία των οργάνων του πεπτικού συστήματος.

Ένας από τους λόγους που προσφέρει θετικά αποτελέσματα στο ήπαρ αλλά και στην καρδιά είναι διότι ένα υγιέστερο ήπαρ επιτρέπει την καλύτερη πέψη και χρησιμοποίηση των λιπαρών οξέων, και ως εκ τούτο τα μανιτάρια Cordyceps είναι γνωστά για το ότι βοηθάνε στην βελτίωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων ενώ παράλληλα ωφελούν την υγεία της καρδιάς.

6. Καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι τα μανιτάρια Cordyceps βοηθάνε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από διάφορες αναπνευστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης και της δράσης ως μία φυσική ίαση για την χρόνια βρογχίτιδα, τον βήχα και το άσθμα. Η χρήση του Cordyceps ως συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της αποτοξίνωσης και της κυκλοφορίας του αίματος, ώστε η ποσότητα του οξυγόνου που φθάνει τους πνεύμονες να βελτιώνεται.

Ιστορία του Cordyceps και Ενδιαφέροντα Γεγονότα

Το Cordyceps θεωρείται ως μία πολύτιμη υπερτροφή εδώ και αιώνες, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν. Οι φαρμακευτικές χρήσεις του έχουν περιγραφεί σε παλιά κινέζικα ιατρικά βιβλία, και οι παραδοσιακοί ολιστικοί θεραπευτές τα χρησιμοποιούν για την ίαση δεκάδων διαταραχών, χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, για πολλές γενιές.

Λέγεται ότι οι τοπικοί λαϊκοί θεραπευτές χρησιμοποιούν τα μανιτάρια Cordyceps είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλες φυτικές πρακτικές της ΠΚΙ για να καταπολεμήσουν περισσότερες από 20 διαφορετικές διαταραχές, όπως η βρογχίτιδα και οι καρδιοπάθειες.

Στην Αγιουβερδική ιατρική, τα μανιτάρια θεωρούνται ευεργετικά για να ενισχύσουν “το σφρίγος και την ζωτικότητα”. Σύμφωνα με το Journal of Ayurveda Integrative Medicine, οι παραδοσιακοί θεραπευτές στο Σικίμ συνιστούσαν μανιτάρια, συμπεριλαμβανομένων και των Cordyceps, ως “τονωτικά για όλες τις διαταραχές”, επειδή ισχυρίζονταν ότι “βελτιώνει την ενέργεια, την όρεξη, την αντοχή, την λίμπιντο, την ζωτικότητα, και τον ύπνο”.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Cordyceps και πιθανές παρενέργειες

Για πολλές δεκαετίες, τα μανιτάρια Cordyceps ήταν δύσκολο να τα βρει κάποιος, ήταν ακριβά και δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως. Σήμερα, τα άγρια μανιτάρια Cordyceps δεν είναι ακόμη εύκολο να βρεθούν, αλλά ευτυχώς οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους για να τα αναπαράγουν στο εργαστήριο, καθιστώντας τα ευρέως διαθέσιμα.

Συμπληρώματα Cordyceps είναι πλέον διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής σε πολύ πιο προσιτές τιμές και φαίνεται να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με τις άγριες ποικιλίες. Ένα άλλο πλεονέκτημα της ελεγχόμενης καλλιέργειας του Cordyceps είναι η δυνατότητα να ελέγχεται η μόλυνση, όπως τα επιβλαβή βακτήρια και τα βαρέα μέταλλα.

Cordyceps: Δοσολογία

Είναι, πλέον, δυνατή η αγορά του Cordyceps σε δισκία, σκόνη και κάψουλες από τα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο. Πολλοί άνθρωποι τα λαμβάνουν από το στόμα, αλλά ορισμένοι αρέσκονται στο να ανοίγουν τις κάψουλες και να χρησιμοποιούν την σκόνη Cordyceps στο τσάι, στις σούπες και στα γεύματα (όπως ήταν η παραδοσιακή τους χρήση στην Κίνα για εκατοντάδες χρόνια).

Η δοσολογία εξαρτάται από αιτία χρήσης αλλά συνήθως η συνιστώμενη δοσολογία είναι 5 έως 10 γραμμάρια Cordyceps μία ή δύο φορές την ημέρα. Ακολουθήστε την δοσολογία που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος ή μιλήστε με έναν βοτανολόγο για την αντιμετώπιση κάποιας συγκεκριμένης διαταραχής.

Εάν το χρησιμοποιείτε ως πρόληψη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να το λαμβάνεται κάθε μέρα. Σε αυτή την περίπτωση, μία ή δύο φορές την εβδομάδα με μια χαμηλότερη δοσολογία θα έχετε καλά αποτελέσματα.

Cordyceps: Παρενέργειες και Αλληλεπιδράσεις

Το Cordyceps θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους αλλά υπάρχουν κάποιες πιθανές παρενέργειες που χρειάζεται να γνωρίζει ο χρήστης, ειδικά οι έγκυες γυναίκες και άτομα με ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, πιθανόν να θέλουν να μην λάβετε Cordyceps δεδομένου ότι η ασφάλεια τους δεν είναι καλά τεκμηριωμένη ή επιβεβαιωμένη κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

Για άτομα με κάποια γνωστή αυτοάνοση νόσο (π.χ. λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας), μερικοί ιατροί προειδοποιούν ότι τα Cordyceps ίσως επιδεινώσουν το πρόβλημα. Λόγω του ότι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιθανό τα Cordyceps να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για τις ασθένειες αυτές ή να υπερδιεγείρουν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ίδια προειδοποίηση ισχύει και για όσους έχουν διαταραχές του αίματος (αιμορραγία ή θρόμβοι), δεδομένου ότι τα φαρμακευτικά μανιτάρια μερικές φορές παρεμβαίνουν στην σωστή πήξη του αίματος.

Επιμέλεια – Μετάφραση: “Blog για τα Κόρντισεπς”

[toggle title="Πηγές"]

www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92758/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18803231

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20804368

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24632844

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/

www.mycologyresearch.com

www.webmd.com

draxe.com/cordyceps/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Οι υγρότοποι της Μεσογείου κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων
Πλοίο έγινε… ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης | Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση