, , ,

Η καρδιά των γυναικών είναι πιο ευαίσθητη στο στρες

Έρευνες δείχνουν πως η καρδιά της γυναίκας επηρεάζεται πιο εύκολα από τις αυξανόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας και το στρες.

Σύμφωνα με μια μελέτη, αν και ο αριθμός των αντρών που πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή μειώνεται συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια, ο κίνδυνος ιδιαιτέρως στις νέες γυναίκες έχει αυξηθεί σημαντικά. Η μελέτη έδειξε ότι το στρες της καθημερινότητας έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία της καρδιάς των γυναικών. Οι πολλαπλοί παράγοντες άγχους που οφείλονται στην εργασία, το νοικοκυριό και τη φροντίδα της οικογένειας προκαλούν τα συμπτώματα του στρες, το οποίο βλάπτει την καρδιά.

Οι γυναίκες σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από τους άντρες στο ζήτημα της καρδιακής προσβολής. Σε σχέση με τους άντρες είναι περισσότερες οι πιθανότητες να πεθάνουν, να αποκτήσουν μόνιμη αναπηρία ή να έχουν ένα δεύτερο επεισόδιο μέσα σε 1 χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, οι γιατροί και οι γυναικολόγοι παρέχουν πολύ λίγες πληροφορίες στις γυναίκες όσον αφορά την πρόληψη των καρδιακών προσβολών. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου των αντρών και των γυναικών στις ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 40% όλων των θανάτων στις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο όλων των μορφών καρκίνου μαζί.

Advertisment

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάθε χρόνο το 47% των γυναικών και το 38% των αντρών πεθαίνουν από καρδιαγγειακές διαταραχές. Η καρδιά είναι το όργανο που εκτελεί το πιο απαιτητικό έργο στο ανθρώπινο σώμα. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής διοχετεύει συνεχώς αίμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας μέσω ενός δικτύου αρτηριών σε όλους τους ιστούς του σώματος. Προκειμένου να εκτελέσει το επίπονο έργο της διοχέτευσης του αίματος στο υπόλοιπο σώμα, ο καρδιακός μυς χρειάζεται άφθονο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, το οποίο παρέχεται μέσω του δικτύου των στεφανιαίων αρτηριών.

Το κάπνισμα, τα αυξημένα λιπίδια του αίματος, η χαμηλή HDL χοληστερίνη, η υπέρταση, ο διαβήτης, το λίπος που συσσωρεύεται στο στομάχι και η έλλειψη άσκησης είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την αυξημένη θνησιμότητα. Επιπλέον, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με το φύλο, όπως ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος, η πρόωρη εμμηνόπαυση και οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης ή η προεκλαμψία. Τα χάπια ή οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης επιδεινώνουν επίσης την κατάσταση της καρδιαγγειακής υγείας στις γυναίκες.

Επίσης, ο διαβήτης συχνά αποτελεί μια υποκείμενη κατάσταση στις γυναίκες με καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με τους άντρες. Λέγεται ότι η στεφανιαία νόσος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία των καρδιακών προσβολών και συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τα μυϊκά τοιχώματα της καρδιάς (το μυοκάρδιο) διακόπτεται, παρά το γεγονός ότι έχουν προταθεί κι άλλες θεωρίες από άλλους εμπειρογνώμονες, όπως ο Quintiliano Η de Mesquita, ο οποίος υποστήριξε ότι οι καρδιακές προσβολές ξεκινούν από την ίδια την καρδιά κι όχι στις αρτηρίες.

Advertisment

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι επιπλέον μετά την εμμηνόπαυση η πίεση του αίματος αυξάνει γενικώς ενώ τα λιπίδια του αίματος και η κατανομή του λίπους στο σώμα υπόκεινται σε αρνητικές μεταβολές, γεγονός που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. «Στην περίπτωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι γυναίκες έχουν διαφορετική ηλικιακή κατανομή, άλλους παράγοντες κινδύνου και οι αγγειακές αλλαγές στην καρδιά διαφέρουν μορφολογικά», αναφέρει η Alexandra Kautzky-Willer, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Η διάγνωση και η θεραπεία για τις γυναίκες είναι συχνά πιο δύσκολη. Εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) ή η εργομετρία είναι λιγότερο καθοριστικές. Ακόμη και οι δείκτες για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τη δημιουργία καινούριων, ειδικών οριακών τιμών και καινούριων βιοδεικτών ανάλογα με το φύλο. Εκτός από την παχυσαρκία και τον διαβήτη, οι διαταραχές μετατραυματικού στρες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των γυναικών. Οι ερευνητές προτείνουν να ενσωματώσουν οι γυναίκες χρονικά διαστήματα ανάπαυσης στην καθημερινότητά τους και να εξασφαλίσουν επαρκή φυσική δραστηριότητα για να ανακουφιστούν από το άγχος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση