, ,

Ο υγιεινός τρόπος ζωής σύμμαχος κατά του καρκίνου

Επιστήμονες τονίζουν πως ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορούν να προλάβουν περιπτώσεις εκδήλωσης καρκίνου.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής σύμμαχος κατά του καρκίνου

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να δράσει προληπτικά εναντίον των νέων περιστατικών καρκίνου, σε ποσοστό 20% – 40%. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μινγκγιάνγκ Σονγκ σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Oncology.

Με τον όρο «υγιεινός τρόπος ζωής», αναφέρεται η αποχή από το τσιγάρο και το αλκοόλ (μέχρι ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες), η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα (δείκτης μάζας σώματος 18,5 έως 27,5) και η συστηματική σωματική άσκηση (περίπου 2 – 2,5 ώρες την εβδομάδα).

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 90.000 γυναίκες και πάνω από 45.000 άνδρες, από τους οποίους οι 16.500 γυναίκες και οι 11.700 άνδρες ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που δεν ακολουθούσαν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο. Για τους άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.

Με αυτήν την έρευνα, οι επιστήμονες τονίζουν για άλλη μια φορά την τεράστια σημασία της πρόληψης ως μέσο καταπολέμησης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε