,

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε το νερό που έχετε αποθηκεύσει στο αυτοκίνητό σας

Οι κίνδυνοι από τα ζεσταμένα μπουκάλια νερού που βρίσκονται στο αμάξι και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απελευθερώνει το πλαστικό.

Η κίνηση να πιείτε από το μπουκάλι με νερό που έχετε αποθηκεύσει στο αυτοκίνητό σας, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ υπάρχουν λίγα προβλήματα που προκύπτουν από την πρακτική αυτή με τη χρήση μπουκαλιών από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα πλαστικά μπουκάλια νερού, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία επιλογής από τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί σίγουρα μπαίνουν στη διαδικασία να ανακαλύψουν ένα χαμένο μπουκάλι νερού στο πάτωμα του αυτοκινήτου τους για να ξεδιψάσουν ανεξαρτήτως από το πόσο καιρό βρισκόταν εκεί.

Advertisment

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όταν οι θερμοκρασίες έξω κυμαίνονται από 26 ως 37 βαθμούς °C, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο στο άμεσο ηλιακό φως μπορεί γρήγορα να φτάσει από 54 ως 77 βαθμούς °C. Η ανώτερη κλίμακα σε αυτό το εύρος είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι η χαμηλή θερμοκρασία στους περισσότερους φούρνους.

Από την άποψη της ανόδου της θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι κλειστά ή λίγο ανοιχτά. Σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, και στις 2 περιπτώσεις η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί περίπου 4 βαθμούς μέσα σε 1 ώρα ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μόνο 22 βαθμοί °C.

Παρ’ όλο που δεν υπήρξαν εκτεταμένες εξάρσεις ασθενειών που συνδέονται με την κατανάλωση μολυσμένου εμφιαλωμένου νερού, το νερό αυτό μπορεί πράγματι να περιέχει μικρόβια σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να γίνουν αιτία ένα άτομο με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα να αρρωστήσει. Τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από την πηγή του νερού ή ίσως εισαχθούν κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης και ύστερα πολλαπλασιάζονται με τη μέτρια θερμότητα. Τα μικρόβια βέβαια είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος, το πλαστικό είναι η άλλη.

Advertisment

Διαβάστε

5 έξυπνες ιδέες για επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών

Πως να μειώσετε τη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά σας

Η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού κρύβει κινδύνους

Το πλαστικό αποτελεί ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα στο εμφιαλωμένο νερό

Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξετάστηκαν 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού και τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφιβολίες όσον αφορά τις τρέχουσες συστάσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τα επίπεδα δισφαινόλης Α (ή ΒΡΑ) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.

πλαστικά μπουκάλια

Η BPA είναι μια επικίνδυνη χημική ουσία που συνδέεται με κινδύνους που αφορούν την υγεία και κυμαίνονται από τα πεπτικά προβλήματα μέχρι την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βρέθηκε σε περίπου 2 δισεκατομμύρια προϊόντα στις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Επειδή είναι βλαβερή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος, τα παιδιά και έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με αυτή την ουσία.

Αν και υπάρχουν απλοί τρόποι για να αποφύγετε την BPA, οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να ενημερώσουν το ευρύ κοινό. Το γεγονός ότι η έκθεση στη BPA ως έμβρυο μεταφέρεται και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας.

Αν και τα χαμηλά της επίπεδα στα πλαστικά προϊόντα έχουν κριθεί ασφαλή, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης παρακολούθησαν αυτά τα υποτιθέμενα αβλαβή επίπεδα να αυξάνονται σε μια χρονική περίοδο 4 εβδομάδων όταν αφεθούν σε θερμοκρασία 70 βαθμών °C. Ακόμη και ο FDA προειδοποιεί να μην τοποθετούνται ζεστά ή βραστά υγρά σε συσκευασίες που περιέχουν ίχνη BPA λόγω της αντιδραστικότητάς της με τη θερμότητα.

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών δεδομένου ότι είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και άθραυστο. Ωστόσο, όταν θερμαίνεται είναι γνωστό ότι απελευθερώνει τη χημική ουσία ΒΡΑ, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών μιμούμενη τα οιστρογόνα και μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αν υπάρξει έκθεση σε υψηλά επίπεδα. Αν και τα αρχικά επίπεδα της BPA που βρέθηκαν στις 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού – εκτός από μία – δεν υπερβαίνουν τα πρότυπα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) γι’ αυτές τις χημικές ουσίες, οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι οι χημικές ουσίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένοι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η BPA έχει αντικατασταθεί από άλλα, πιο ασφαλή πλαστικά. «Οι εταιρείες που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούσαν BPA ή βρίσκονταν στη διαδικασία να το κάνουν, δεν αποκαλύπτουν τα υποκατάστατα που χρησιμοποιούσαν» κι έτσι δεν είναι σαφές αν στα προϊόντα που δεν την περιείχαν χρησιμοποιήθηκαν ενώσεις παρόμοιες με τη BPA, όπως η δισφαινόλη S, η οποία έχει αποδειχτεί ότι εμφανίζει παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία με τη BPA.

«Σε περίπτωση που αποθηκεύετε το νερό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως υπάρξουν κίνδυνοι», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η επικεφαλής της μελέτης Lena Ma.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η εκ νέου χρήση των πλαστικών μπουκαλιών νερού σε οποιαδήποτε θερμοκρασία είναι βλαβερή αν δεν καθαρίζονται και δεν στεγνώνουν σωστά. Οι συσσωρευμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες σε περίπτωση κατάποσης προκαλώντας εμετό ή διάρροια. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη πλαστικών δοχείων, όχι μόνο για τα μπουκάλια νερού.
Έτσι λοιπόν, αν έχετε αποθηκεύσει ένα μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα πετάξτε το και αντί γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι γυάλινο ή από ανοξείδωτο χάλυβα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση