Ο καρπός του κριθαριού μειώνει τη χοληστερόλη και προλαμβάνει το έμφραγμα

Ερευνητές βρήκαν πως το κριθάρι είναι σε θέση να ελέγξει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στον οργανισμό.

Ο καρπός του κριθαριού μειώνει τη χοληστερόλη

Έρευνα Καναδών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα προϊόντα που προέρχονται από το κριθάρι μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, δρώντας προληπτικά απέναντι στα εμφράγματα αλλά και στα εγκεφαλικά επεισόδια.

Διαβάστε επίσης: Η ζάχαρη «σκοτώνει» την καλή χοληστερόλη

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί, εξέτασαν 14 προηγούμενες μελέτες συγκρίνοντας τη δράση του καρπού από το κριθάρι και την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Βρήκαν, λοιπόν, πως μειώνει τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη λιποπρωτεΐνη μη υψηλής πυκνότητας (non-HDL), δύο είδη της «κακής» χοληστερόλης, σε ποσοστό περίπου 7%.

«Τα αποτελέσματα έχουν μεγαλύτερη σημασία για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, και έχουν φυσιολογικά επίπεδα LDL αλλά αυξημένα επίπεδα non-HDL χοληστερόλης», δηλώνει ο ερευνητής Δρ Vladimir Vuksan.

Οι ειδικοί φαίνονται πολύ αισιόδοξοι που μέσω της διατροφής μπορούν να ελεγχθούν, σε κάποιο βαθμό, τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά και οι επιπτώσεις του διαβήτη, δύο βασικότατοι παράγοντες των καρδιαγγειακών προβλημάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε