,

10 δεξιότητες ζωής δύσκολες να τις μάθετε αλλά με τεράστια οφέλη σε βάθος χρόνου

Δείτε ορισμένες δεξιότητες που αξίζει τον κόπο να υιοθετήσετε και να τις κάνετε κομμάτι του χαρακτήρα σας.

10 δεξιότητες ζωής δύσκολες να τις μάθετε αλλά με τεράστια οφέλη σε βάθος χρόνου

10 δεξιότητες ζωής δύσκολες να τις μάθετε αλλά
με τεράστια οφέλη σε βάθος χρόνου

Είναι μερικά πράγματα στη ζωή που είναι δύσκολο να τα μάθουμε και απαιτούν χρόνο, αφοσίωση και συγκέντρωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν είναι χρήσιμα και ωφέλιμα για την μετέπειτα πορεία μας ως μοναδικοί άνθρωποι αλλά και στις σχέσεις μας. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες δεξιότητες που αξίζει τον κόπο να υιοθετήσετε και να τις κάνετε κομμάτι του χαρακτήρα σας, κερδίζοντας σημαντικότατα οφέλη σε βάθος χρόνου.

Advertisment

1. Σωστή διαχείριση του χρόνου σας

Όσο και να προσπαθείτε, η μέρα έχει 24 ώρες. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που μπορεί να αλλάξει, είναι το πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας μέσα στη μέρα και το κατά πόσο οργανώνετε σωστά τις υποχρεώσεις σας. Όταν το πετύχετε αυτό, θα καταφέρετε να είστε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στα πράγματα που έχετε να κάνετε και πιο αποτελεσματικοί. Θα αποβάλετε το άγχος και το στρες και θα μπορέσετε να κάνετε καλύτερες επιλογές και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις στα θέματα που προκύπτουν.

2. Καλλιεργήστε την ενσυναίσθησή σας

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/10-dexiotites-dyskoles-mathete-terastia-ofeli-vathos-xronou/

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη συμπόνοια με την ενσυναίσθηση. Η διαφορά τους είναι πως η συμπόνοια σημαίνει το να λυπάσαι για κάτι άσχημο που συνέβη σε κάποιον, ενώ η ενσυναίσθηση σημαίνει να μπορείς να μπεις στη θέση του άλλου και να νιώσεις τι πραγματικά αισθάνεται και αν μπορείς να τον βοηθήσεις μέσα από αυτή την εμπειρία. Η ενσυναίσθηση είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα στη ζωή γιατί σου επιτρέπει να βλέπεις τις καταστάσεις από πολλές οπτικές γωνίες, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να πάρεις καλύτερες αποφάσεις και να συμπαρασταθείς στους γύρω σου με μεγαλύτερη κατανόηση.

Advertisment

3. Ζητήστε βοήθεια

Το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ντροπή. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να «ρίξουν τα μούτρα» τους και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο άλλο άτομο, πιστεύοντας πως κάτι τέτοιο θα τους μειώσει ή θα κάνει κακό στην εικόνα τους. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Όταν ένα άτομο ζητάει βοήθεια εκεί που πραγματικά τη χρειάζεται, είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας. Σημαίνει πως έχει «διαβάσει» την κατάσταση, έχει επεξεργαστεί τα δεδομένα και αναλαμβάνει δράση την ώρα που πρέπει, πριν τα πράγματα φτάσουν σε μη αναστρέψιμο σημείο και χαθεί κάθε έλεγχος.

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπεις στους άλλους να σου προσφέρουν και μέσα από αυτό να υπάρχουν ενεργά στη ζωή σου, γεγονός από το οποίο μαθαίνεις πολλά και, παράλληλα, κερδίζεις συναισθηματικό δέσιμο.

4. Διατηρήστε τη σταθερότητα και τη συνέπειά σας

Για να πετύχουμε κάτι στη ζωή χρειάζονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Στόχος και αφοσίωση. Πολλοι άνθρωποι βάζουν στόχους, αλλά μόνο όσοι παραμένουν σταθεροί σε αυτούς τους πετυχαίνουν. Η συνέπεια, λοιπόν, είναι αυτή που θα μας κρατήσει στην πορεία μας προς την επίτευξη του σκοπού που έχουμε θέσει, αλλά και θα μας βοηθήσει, όταν τον πετύχουμε, να τον διατηρήσουμε.

5. Ακούστε περισσότερο

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/10-dexiotites-dyskoles-mathete-terastia-ofeli-vathos-xronou/

Το να ακούτε πραγματικά το συνομιλητή σας είναι ένα σημαντικότατο εργαλείο για τη ζωή και την ποιότητα των σχέσεών σας. Με το να ακούτε προσεκτικά, αποφεύγετε τις παρεξηγήσεις και πετυχαίνετε καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω σας.

6. Μη φυτρώνετε εκεί που δε σας σπέρνουν

Δεν λέμε να είστε αδιάφοροι, σε καμία περίπτωση. Το θέμα, όμως, είναι πως πολλοί άνθρωποι χώνουν τη μύτη τους στις δουλειές των άλλων και αυτό έχει δύο πολύ βασικά μειονεκτήματα. Πρώτον, σπαταλούν χρόνο που θα μπορούσαν να διαθέσουν στις δικές του υποθέσεις και, δεύτερον, δεν αφήνουν τους άλλους να αφοσιωθούν σε αυτό που πρέπει να κάνουν. Γι’ αυτό, εκτός κι αν σας το ζητήσουν, μην ανακατεύεστε στις ζωές των άλλων με τρόπο που να δείχνει πως εσείς είστε ο παντογνώστης και πως έχετε τη λύση για όλα τα προβλήματα.

7. Μην κουτσομπολεύετε

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/10-dexiotites-dyskoles-mathete-terastia-ofeli-vathos-xronou/

Το κουτσομοπολιό είναι μια πολύ δυσάρεστη αλλά και κοινή συνήθεια. Παρόλο που κανείς δεν συμπαθεί κάποιον που κουτσομπολεύει, οι περισσότεροι το κάνουν. Το να μιλάς για κάποιον πίσω από την πλάτη του μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές ψευδείς ιστορίες, αφού στόμα σε στόμα, όλο και κάποια λεπτομέρεια θα χαθεί ή θα προστεθεί.

Έτσι, καταλήγουμε να βγάζουμε λάθος συμπεράσματα για πρόσωπα και καταστάσεις, με σοβαρές συνέπειες τις περισσότερες φορές. Επίσης, το να κουτσομπολεύετε ή να ακούτε κάποιον που το κάνει με ενδιαφέρον, σας καθιστά αναξιόπιστους. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση, ζητήστε ευγενικά από το άτομο που αρχίζει το κουτσομπολιό να αλλάξει θέμα συζήτησης.

8. Ζήστε στο παρόν

Οι άνθρωποι, ειδικά αυτοί που το μυαλό τους τα υπεραναλύει όλα, συνηθίζουν να σκέφτονται τα πράγματα που έγινα στο παρελθόν αλλά και αυτά που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Καλές είναι οι αναμνήσεις και η αποτίμηση των γεγονότων που συνέβησαν, καλός είναι κια ο προγραμματισμός για το μέλλον, αλλά το μόνο σίγουρο που μας έχει δοθεί είναι τοα παρόν. Αυτή είναι μια αλήθεια που θα πρέπει οπωσδήποτε να την εντάξετε στον τρόπο που ζείτε και σκέφτεστε αν θέλετε να επιτύχετε μια πιο ευτυχισμένη στάση ζωής.

9. Ελέγξτε τις σκέψεις σας

Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά αξίζει την προσπάθεια. Πάρτε τον έλεγχο των σκέψεών σας και μην τις αφήνετε να ταλαιπωρούν το μυαλό σας με το να το βομβαρδίζουν συνεχώς με πληροφορίες και δεδομένα. Καθαρίστε το νου σας και δείτε την κάθε μέρα ως ένα ακόμη βήμα για να γίνετε ο άνθρωπος που προορίζεστε να γίνετε.

10. Μιλήστε μπροστά σε κοινό

Ένας από τους πιο κοινούς φόβους των ανθρώπων είναι να μιλάνε μπροστά σε πολλά άτομα. Το γεγονός αυτό έχει τη βάση του στο ότι φοβόμαστε να κριθούμε από αυτούς που μας ακούν και μας παρακολουθούν. Δίνουμε μεγάλη αξία στη γνώμη των άλλων με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε την προσωπικότητά μας και την ανάπτυξή της. Οπλιστείτε με δύναμη και εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία που σας δίνετε για να μιλήσετε μπροστά σε κοινό, και θα δείτε πως στο τέλος θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας γεμίζοντας αυτοπεποίθηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση