Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τις μπατονέτες και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίζετε τα αυτιά σας.

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας με μπατονέτες

Το κερί που βρίσκεται στα αυτιά αποτελείται από κυψελίδα, η οποία παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες, με σκοπό να διατηρείται ενυδατωμένη η περιοχή του αυτιού, και από νεκρά κύτταρα του δέρματος που προέρχονται από τον ακουστικό πόρο.

Advertisment

Το ανθρώπινο αυτί είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αυτοκαθαρίζεται. Όταν χρησιμοποιούμε τη μπατονέτα, μπορεί να απομακρύνουμε κάποια ποσότητα του κεριού που βρίσκεται εξωτερικά, αλλά στην ουσία αυτό που καταφέρνουμε είναι να σπρώχνουμε το κερί όλο και πιο μέσα στο εσωτερικό του καναλιού, με κίνδυνο να φράξει ο ακουστικός πόρος. Αν συμβεί αυτό, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό.

Συνταγή: Θεραπευτικό μείγμα ενάντια στο κερί και τις λοιμώξεις του αυτιού

Πώς καθαρίζουμε τα αυτιά σωστά και με ασφάλεια

Εκτός από την επίσκεψη στον ΩΡΛ για σωστή αφαίρεση του κεριού, μπορείτε να δοκιμάσετε μια μέθοδο στο σπίτι. Ρίξτε 1-2 σταγόνες οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) στο αυτί σας 10 λεπτά πριν πάτε για μπάνιο. Το οξυζενέ θα ρευστοποιήσει το κερί και με το μπάνιο θα απομακρυνθεί. Κάντε το μια φορά το μήνα εφόσον βλέπετε αποτελέσματα, αλλιώς η επίσκεψη στον ΩΡΛ είναι αναγκαία.

Advertisment

Είναι σημαντικό να προσέξετε τη μέθοδο αυτή εάν στο παρελθόν είχατε κάποια ευαισθησία, ή έχετε τώρα, και αν έχετε προβεί σε κάποια επέμβαση στην περιοχή του αυτιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε μια καθαρή και στεγνή πετσέτα ή ένα πανί και καθαρίστε το αυτί εξωτερικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Έτοιμο το Google Earth της ανθρώπινης καρδιάς που εντοπίζει την πρώτη αιτία θανάτου (βίντεο)
Μαστογραφία: Πότε πρέπει να γίνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση