,

Πόσο καθαρό είναι το νερό που πίνει η Αθήνα; Πώς να ενημερωθείτε για κάθε περιοχή της χώρας

Γνωρίζατε ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού είναι θεσμικά κατοχυρωμένη;

Πόσο καθαρό είναι το νερό που πίνει η Αθήνα; Πώς να ενημερωθείτε για κάθε περιοχή της χώρας

Γνωρίζατε ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού που καταναλώνουν στην Ελλάδα είναι θεσμικά κατοχυρωμένη;

Στην Ελλάδα, υπάρχει μια σημαντική νομική υποχρέωση που εξασφαλίζει ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για την ποιότητα του πόσιμου νερού που καταναλώνουν. Αυτή η υποχρέωση ισχύει ανεξαρτήτως της περιοχής διαμονής τους σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Συγκεκριμένα, η ενημέρωση πρέπει να παρέχεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, χωρίς την ανάγκη για προηγούμενη αίτηση από τους πολίτες. Αυτή η ενημέρωση πρέπει να είναι προσβάσιμη από όλους με διαδικτυακό τρόπο, εξατομικευμένη και φιλική προς τον χρήστη.

Advertisment

Αυτοί που φέρουν την ευθύνη για τον τακτικό έλεγχο και την έκδοση πορισμάτων σχετικά με την ποιότητα του νερού είναι οι υπεύθυνοι φορείς ύδρευσης. Αυτοί οι φορείς είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία και την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του νερού που παρέχουν.

Οι προαναφερθείσες υποχρεώσεις ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο το 2020, συμπληρώνοντας τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν οι πολίτες (2020/2184). Αυτή η οδηγία θέτει αυστηρότερα πρότυπα για τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους του πόσιμου νερού, περιλαμβανομένων των μικροβίων E. coli, εντερόκοκου και κολοβακτηριοειδών.

Στην Αττική, η ΕΥΔΑΠ είναι ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε εθνικό επίπεδο. Η εταιρία αυτή αναλαμβάνει την τροφοδότηση της Αττικής με νερό, καλύπτοντας μια τεράστια έκταση με πάνω από 4,4 εκατομμύρια κατοίκους. Η ποιότητα του νερού που παρέχει είναι αποφασιστικής σημασίας για την υγεία των πολιτών.

Advertisment

Η ΕΥΔΑΠ διαθέτει διαπιστευμένα εργαστήρια για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού σε διάφορες τοποθεσίες. Επίσης, πραγματοποιείται έλεγχος στα ενδιάμεσα στάδια επεξεργασίας του νερού, εγγυώντας έτσι την ασφάλεια του πόσιμου νερού πριν φτάσει στα σπίτια των κατοίκων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, πραγματοποιούνται ετησίως πάνω από 100.000 έλεγχοι για την ποιότητα του νερού στην Αττική. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα και την προσήλωση της ΕΥΔΑΠ στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του νερού που παρέχει.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν ότι το νερό της Αττικής παραμένει μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη όσον αφορά την ποιότητά του. Συγκεκριμένα, τα επίπεδα χλωρίου, θειικού, χλωριούχων και άλλων χημικών ουσιών παραμένουν κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια, δείχνοντας την ασφάλεια του νερού για κατανάλωση. Επίσης, υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την ποιότητα του νερού για κάθε περιοχή στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Παρά τις επιτυχίες αυτές, πρέπει να σημειωθεί ότι η ποιότητα του νερού μπορεί να διαφέρει ανά περιοχή. Ορισμένες περιοχές, όπως οι πεδινές εκτάσεις της Περιφέρειας Αττικής, ενδέχεται να έχουν αυξημένες επιπτώσεις από τη βιομηχανία και τη γεωργία, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα νιτρικών και αγωγιμότητας. Επομένως, η παρακολούθηση της ποιότητας του νερού πρέπει να γίνεται τοπικά και να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες της κάθε περιοχής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση