, , ,

Τα σπαράγγια μπορούν να προλάβουν τα συμπτώματα του hangover, σύμφωνα με έρευνα

Η χρόνια χρήση αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες στο ήπαρ καθώς και δυσάρεστες σωματικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το hangover.

Τα σπαράγγια μπορούν να προλάβουν τα συμπτώματα του hangover, σύμφωνα με έρευνα

Μια βραδινή έξοδος με αλκοόλ συχνά μας αφήνει ένα φοβερό hangover την επόμενη μέρα. Όμως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science, τα αμινοξέα και τα μέταλλα που βρίσκονται στο εκχύλισμα ενός συγκεκριμένου λαχανικού μπορεί να μας ανακουφίσουν από αυτά τα συμπτώματα και να προστατεύσουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών και του Εθνικού Πανεπιστημίου Jeju στη Νότια Κορέα ανέλυσαν τα συστατικά των νεαρών βλαστών και φύλλων του σπαραγγιού για να συγκρίνουν τις βιοχημικές επιδράσεις τους στα ηπατικά κύτταρα ανθρώπων και εργαστηριακών ποντικιών. «Διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και ανόργανα άλατα ήταν πολύ υψηλότερη στα φύλλα από ό,τι στους βλαστούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής B.Y. Kim.

Advertisment

Η χρόνια χρήση αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες στο ήπαρ καθώς και δυσάρεστες σωματικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το hangover. «Οι κυτταρικές τοξικότητες μειώθηκαν σημαντικά ως απόκριση στη θεραπεία με τα εκχυλίσματα των φύλλων και των βλαστών του σπαραγγιού”, λέει ο Kim. «Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν αποδείξεις για το πώς οι βιολογικές λειτουργίες του σπαραγγιού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του hangover και στην προστασία των ηπατικών κυττάρων».

Σύμφωνα με το HowStuffWorks, σε μια άτυπη δοκιμή οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι εθελοντές που έπιναν ένα ποτό που περιείχε το εκχύλισμα ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα hangover. Το Asparagus officinalis είναι ένα κοινό λαχανικό που καταναλώνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως φυτικό φάρμακο λόγω των αντικαρκινικών του επιδράσεων. Έχει επίσης αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες.

Συνεπώς, αν και μια εργαστηριακή δοκιμή που χρησιμοποιεί εκχύλισμα σπαραγγιού σε ανθρώπινα κύτταρα δεν είναι το ίδιο με το να καταναλώνουμε ένα πιάτο σπαράγγια βρασμένα στον ατμό πριν από μια βραδινή έξοδο, δεν βλάπτει να το δοκιμάσουμε, σωστά;

Advertisment

Ποιες άλλες τροφές ανακουφίζουν από το hangover

Αν ψάχνετε στην κουζίνα σας μια «θεραπεία» για το hangover, οι ειδικοί συνιστούν άπαχες, αμυλούχες τροφές και άφθονα υγρά. Το αλκοόλ στην πραγματικότητα βλάπτει τα τοιχώματα του στομάχου και έτσι πολλοί άνθρωποι αντιδρούν καλύτερα στα «εύκολα» τρόφιμα, παρά στα σπαράγγια, τα οποία έχουν φυτικές ίνες και δύσκολα διασπώνται από τον οργανισμό, οπότε μπορεί να μην αισθανόμαστε τόσο καλά με την κατανάλωση λαχανικών. Το αλκοόλ αφυδατώνει, οπότε σίγουρα τα υγρά μπορεί να βοηθήσουν.

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε προληπτικά το hangover πίνοντας νερό μαζί με τα αλκοολούχα ποτά, φροντίζοντας να μην το παρακάνετε και αποφεύγοντας να πίνετε με άδειο στομάχι.

Ποια άλλα οφέλη μας προσφέρουν τα σπαράγγια

Ένα από τα σημαντικότερα μελετημένα οφέλη των σπαραγγιών είναι οι πρεβιοτικές ίνες που περιέχονται στο λαχανικό. Πρόκειται για έναν τύπο φυτικών ινών που λειτουργεί για να ενεργοποιεί τα βακτήρια του εντέρου μας. Πιο συγκεκριμένα, είναι μία από τις πηγές καυσίμων για τα βακτήρια αυτά. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλές πρεβιοτικές ίνες διαθέτουν υγιές εντερικό περιβάλλον, και το υγιές έντερο συνδέεται όχι μόνο με καλύτερη πέψη αλλά και με καλύτερη ανοσία και λιγότερες φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με τόσες πολλές άλλες ασθένειες.

Πηγές:

www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=105112

www.today.com/food/does-asparagus-really-help-hangovers-expert-explains-latest-tiktok-trend-t221562

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση