,

Λεκτική βία: Πώς να προστατευτείτε

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λεκτική επίθεση οδηγεί σταδιακά στην φυσική βία εάν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως.

Λεκτική βία: Πώς να προστατευτείτε

Λεκτική βία: Πώς να προστατευτείτε

Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα λεκτικά βίαιο άτομο, αυτό ή αυτή μπορεί να σας απειλεί, να σας προσβάλλει, να σας φωνάζει ή ακόμα και να σας ρίχνει τις ευθύνες για τα δικά του προβλήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή θεάτρου ελέγχου και αυτός ονομάζεται ο ρόλος του Τρομοκράτη. Σκοπός αυτού του θεάτρου είναι φυσικά η χειραγώγησή σας διαμέσου το φόβου. Είναι σημαντικό να εναντιωθείτε σε μια τέτοια κατάσταση. Εάν έχετε να κάνετε με κάποιον που έχει επιδείξει επιθετική συμπεριφορά στην εργασία ή στο σπίτι σας, πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να εκτονώσετε την κατάσταση.

Advertisment

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λεκτική επίθεση οδηγεί σταδιακά στην φυσική βία εάν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσετε έναν άνθρωπο ο οποίος προβαίνει σε επίθεση εναντίον σας. Ακολουθήστε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές.

Αποστασιοποιηθείτε

Οι λεκτικά επιθετικοί άνθρωποι υποβαθμίζουν και εξευτελίζουν τα θύματά τους για πολλούς λόγους. Σχεδόν κανένας από αυτούς δεν αφορά προσωπικά εσάς. Προσπαθήστε να αποκρούσετε την αρνητικότητά του μένοντας αμέτοχοι. Τα λόγια είναι λόγια και τίποτα παραπάνω. Όσο μένετε αμέτοχοι, τόσο η επίθεσή του θα πέφτει στο κενό και θα αποδυναμώνεται.

Διαβάστε: Τα 5 θέατρα ελέγχου. Εσύ ποιον ρόλο παίζεις;

Advertisment

Μην απαντάτε με θυμό

Όπως δεν θα ρίχνατε ποτέ λάδι στη φωτιά, έτσι δεν αξίζει να αντιμετωπίσετε το θυμό με θυμό. Οι λεκτικά επιθετικοί άνθρωποι ξεσπούν σε θυμό γιατί πιθανόν δεν κατέχουν την ικανότητα της επικοινωνίας ώστε να ξεκινήσουν έναν φυσιολογικό διάλογο. Εάν εμπλακείτε και ανταποκριθείτε με θυμό τότε θα μπείτε στο δικό του παιχνίδι και άρα το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσετε.

Παραμείνετε ήρεμοι

Στα λόγια είναι πολύ πιο εύκολο από την πράξη, ωστόσο αξίζει να το δοκιμάσετε. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η στάση σας θα εκπλήξει το άτομο και θα ανακόψει την επιθετικότητά του. Χρησιμοποιήστε φράσεις που υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι καταλαβαίνετε τι σας λέει και ζητήστε ακόμα και τη λύση στο πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να ανοίξετε διαύλους επικοινωνίας και να εκτρέψετε την προβληματική επικοινωνία σε εποικοδομητική.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/lektiki-via-pos-prostateutheite/

Χρησιμοποιήστε την τεχνική του Kung Fu

Στο Kung Fu ο πολεμιστής εκμεταλλεύεται την ορμή και τη δύναμη του αντιπάλου του. Σε έναν παραλληλισμό, μπορείτε να πείτε ξεκάθαρα και με επιβλητικό τόνο ότι είστε πρόθυμοι να το ακούσετε εφόσον μιλήσει ήρεμα και με σεβασμό. Αυτή είναι μια τεχνική που πάντα πιάνει και κάνει τον άλλον να ρίξει τον τόνο και να σας απευθύνει το λόγο με περισσότερο σεβασμό.

Φροντίστε να λάβετε μέτρα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί δεύτερη φορά

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που δεχθήκατε την επίθεση, πρέπει να φροντίσετε αυτό να μην ξανασυμβεί. Εάν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια, καταστήστε σαφές ότι δεν θα το ανεχτείτε ξανά στο μέλλον και εάν επαναληφθεί, απομακρύνετε το άτομο από κοντά σας εάν αυτό είναι εφικτό ή δείξτε του ότι έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Σκεφτείτε μήπως είστε εσείς που το επιτρέπετε να συμβαίνει

Οι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται όπως τους δίνουμε εμείς την αίσθηση ότι μπορούν να μας συμπεριφέρονται. Εάν έρχεστε αντιμέτωποι τακτικά με κάποιο ή κάποια άτομα που σας ασκούν λεκτική βία, τότε, χρειάζεται να αναθεωρήσετε την οριοθέτησή σας. Μήπως δεν έχετε καταστήσει σαφή όρια; Σπάνια οι άνθρωποι ξεπερνούν τα σαφή όρια. Ο καλύτερος τρόπος να οριοθετήσετε τον εαυτό σας είναι να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας και άρα την αυτοαξία σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση