Η παχυσαρκία γερνάει τον εγκέφαλο μέχρι και 10 χρόνια

Οι υπέρβαροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα παραπανίσια κιλά. Καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και αναπνευστικές επιπλοκές είναι μερικά από αυτά. Τώρα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, τα υπέρβαρα άτομα έχουν έναν επιπλέον λόγο για να ανησυχούν και μάλιστα σοβαρό. Στην εν λόγω έρευνα, διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλος των υπέρβαρων ατόμων είναι γηραιότερος κατά 10 χρόνια.

Δείτε – Παχυσαρκία και υποσιτισμός: Η παραδοξότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα σε 473 άτομα από 20-87 ετών, βρήκαν πως οι υπέρβαροι εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα «λευκής ουσίας» στον εγκέφαλο, σε σχέση με τα αδύνατα άτομα. Η λευκή ουσία είναι ο κύριος ιστός που ενώνει τις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου επιτρέποντάς τους να ανταλλάσουν πληροφορίες. Το ανησυχητικό είναι πως, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η μείωση στη λευκή ουσία, αντιστοιχεί σε μια δεκαετία. Δηλαδή, ένας υπέρβαρος έχει τα ίδια επίπεδα λευκής ουσίας με έναν αδύνατο ο οποίος είναι 10 χρόνια μεγαλύτερός του.

Οι ειδικοί δεν έχουν βρει γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό στα υπέρβαρα άτομα, έχουν βρει όμως πως η μείωση αρχίζει περίπου στη μέση ηλικία, δηλαδή κοντά στα 40, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως αυτό που μένει είναι να δουν εάν κάποιος υπέρβαρος αδυνατίσει, μπορεί να ανακτήσει τη λευκή ουσία που είχε απωλέσει.

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε