, ,

Για να πετύχουμε την παγκόσμια ειρήνη πρέπει να ξεκινήσουμε από μέσα μας

Εάν δεν φέρουμε ειρήνη μέσα στις κοινωνίες, στις οικογένειες και τελικά στις καρδιές μας, η παγκόσμια ειρήνη θα είναι πάντα ανέφικτη.

Για να πετύχουμε την παγκόσμια ειρήνη πρέπει να ξεκινήσουμε από μέσα μας

Για να πετύχουμε την παγκόσμια ειρήνη πρέπει
να ξεκινήσουμε από μέσα μας

Η ειρήνη είναι αναμφίβολα κοινή επιθυμία πολλών ανθρώπων, ίσως της συντριπτικής πλειοψηφίας. Όταν είχαν προσκαλέσει τη Μητέρα Τερέζα να συμμετάσχει σε μια αντιπολεμική διαδήλωση, είχε αρνηθεί και είχε πει «Καλέστε με όταν θα κάνετε μια διαδήλωση υπέρ της Ειρήνης». Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι ήθελε να πει.

Advertisment

Το ζήτημα όμως είναι ότι και αντιπολεμικές διαδηλώσεις έχουν γίνει πολλές και υπέρ της ειρήνης έχουν γίνει ακόμα περισσότερες. Κατά καιρούς έχουν γίνει ακόμα και παγκόσμιοι συντονισμοί για την ειρήνη με εκατομμύρια συμμετέχοντες από κάθε άκρη του κόσμου. Βλέποντας την κατάσταση όμως σήμερα στη Μέση Ανατολή αλλά και την οικονομική κατάσταση σε όλο τον πλανήτη, μπορούμε να διαπιστώσουμε εύκολα ότι μετά από 70 χρόνια ειρήνης (σχετικής), ο άνθρωπος είναι πάλι έτοιμος να συγκρουστεί.

Τι είναι αυτό που μας διαφεύγει; Γιατί ενώ σχεδόν όλοι επιθυμούμε την ειρήνη δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε; Οι θεωρίες είναι πολλές και ξεκινούν από σκοτεινά κέντρα εξουσίας που ελέγχουν τον πλανήτη μέχρι ότι αυτή είναι η φύση του ανθρώπου όπως είχε πει και ο Ηράκλειτος «Πόλεμος Πατήρ Πάντων».

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/petyxoume-pagkosmia-eirini-prepei-xekinisoume-mesa-mas/

Advertisment

Προσωπικά θα εστιάσω σε ένα άλλο σημείο όπου πιστεύω ότι βρίσκεται η πραγματική αιτία του προβλήματος. Καθώς ολοένα και περισσότερα αναγνωρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει εκεί έξω δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που συμβαίνει μέσα μας, γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάτι εκεί έξω, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από μέσα μας. Δεν έχει σημασία πόσες διαδηλώσεις, προσευχές και διαλογισμοί θα γίνουν υπέρ της Ειρήνης ή εναντίον του πολέμου. Εάν δεν φέρουμε ειρήνη μέσα στις κοινωνίες, στις οικογένειες και τελικά στις καρδιές μας, η ειρήνη θα είναι πάντα ανέφικτη.

Πώς θα δημιουργήσουμε ειρήνη μέσα μας; Αυτή είναι η πραγματική ερώτηση που έχει σημασία. Μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη μέσα μας καθώς γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Μόνο η αυτογνωσία σε συνδυασμό με την αποδοχή μπορεί να φέρει την ειρήνη. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η απληστία, η αυταρχικότητα, η κυριαρχία και ο σκληρός ανταγωνισμός υπάρχουν πρωτίστως στο χαρακτήρα μας. Οι χαρακτήρες εκατομμυρίων ανθρώπων δημιουργούν τον χαρακτήρα του έθνους τους. Και οι χαρακτήρες των εθνών δημιουργούν το μοτίβο του πλανήτη μας.

Δεν είμαι σίγουρος αν η ειρήνη είναι μια ουτοπία, είμαι σίγουρος όμως ότι αν μπορεί να επιτευχθεί ποτέ, αυτό θα γίνει στον κάθε ένα μέσα του και έπειτα στις οικογένειες, στα έθνη και τελικά στον πλανήτη.

Μωυσής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάποιες φορές η ζωή σε πάει μόνη της…
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Ταξιδεύοντας συναντάμε την πολύτιμη αίσθηση του χρόνου
Να ονειρεύεσαι τη ζωή σου περισσότερο απ' όσο τη ζεις, γιατί δεν παλεύεται η ζωή χωρίς το πέραν...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση