,

Ψυχολογικό Τεστ: Πόσο εύκολα αποκαλύπτετε τον εαυτό σας στους άλλους;

Ψυχολογικό Τεστ: Πόσο εύκολα αποκαλύπτετε τον εαυτό σας στους άλλους; Ο διάσημος ψυχαναλυτής Erik H. Erikson, περιέγραψε την εκμάθηση της εμπιστοσύνης ως την πλέον

Ψυχολογικό Τεστ: Πόσο εύκολα αποκαλύπτετε τον εαυτό σας στους άλλους;

Ψυχολογικό Τεστ: Πόσο εύκολα
αποκαλύπτετε τον εαυτό σας στους άλλους;

Ο διάσημος ψυχαναλυτής Erik H. Erikson, περιέγραψε την εκμάθηση της εμπιστοσύνης ως την πλέον πρώιμη συγκρουσιακή κατάσταση του ανθρώπου. Αυτή η σύγκρουση ξεκινά από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Στην εφηβεία,  εκφράζεται σε ένα ορμονικό επίπεδο και έπειτα μετουσιώνεται στην κατάσταση κατά την οποία νιώθουμε ότι έχουμε ερωτευτεί.

Advertisment

Για κάποιους από εμάς ωστόσο, το δίλημμα παραμένει και τελικά καθορίζει το κατά πόσο είμαστε ανοικτοί ή όχι στους ανθρώπους γύρω μας. Σε μια κοινωνία σαν τη σημερινή, το να είναι κανείς ανοικτός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά όμως, το μοίρασμα είναι ένα ρίσκο που χρειάζεται να πάρουμε προκειμένου να χτίσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Μελέτες που διεξήχθησαν από τον Dr Sidney Jourad στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα έδειξαν ότι το μοίρασμα των συναισθημάτων φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως είναι ότι ο ακροατής είναι συνήθως αυτός που ορίζει πόσο θα ανοικτεί απέναντί του ο ομιλητής. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι σχεδόν αδύνατον να αποκαλύψουμε τον εαυτό μας 100% στους κοντινούς μας ανθρώπους.

Ακόμα και στην ψυχανάλυση, όπου οι πελάτες παροτρύνονται να μοιραστούν τα πάντα με τον θεραπευτή τους, υπάρχει μια σημαντική αντίσταση. Μελέτες από μη Φροϋδικούς ψυχολόγους δείχνουν ότι η διαδεδομένη πρακτική όπου ο θεραπευτής είναι σιωπηλός κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και απλά ακούει τον πελάτη, ενδέχεται να παρεμποδίζει την ομαλή εξέλιξη της θεραπείας.

Advertisment

Ο Dr Everett Shostrom, ιδρυτής του Ιστιτούτου Self Actualizing Therapy στην Σάντα Άνα της Καλιφορνια, βρήκε ότι όταν ο θεραπευτής ανοίγεται κι εκείνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τότε δημιουργείται μια αυθεντική ανθρώπινη σύνδεση και η θεραπεία του ασθενούς επιταχύνεται.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες. Οι εμπειρίες από την πρώιμη παιδική ηλικία, οι αρχές που μας μεταδόθηκαν από την οικογένεια που μεγαλώσαμε, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ. Σε αυτό το τεστ θα δείτε, απαντώντας σε απλές ερωτήσεις, πόσο ανοικτοί είστε και πόσο πρόθυμοι είστε να αποκαλύψετε τον εαυτό σας στους άλλους.

[viralQuiz id=54]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση