,

Τεστ: Πόσο πιθανό είναι να διαπράξετε ένα έγκλημα;

Τεστ: Πόσο πιθανό είναι να διαπράξετε ένα έγκλημα; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο πιθανό είναι να διαπράξετε ένα έγκλημα; Η ωμή αλήθεια της ανθρώπινης φύσης

Τεστ: Πόσο πιθανό είναι να διαπράξετε ένα έγκλημα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο πιθανό είναι να διαπράξετε ένα έγκλημα; Η ωμή αλήθεια της ανθρώπινης φύσης είναι ότι όλοι έχουμε την ικανότητα να είμαστε άγιοι ή αμαρτωλοί. Μέσω της κοινωνικοποίησης, ένα παιδί διδάσκεται ποια συμπεριφορά είναι κοινωνικά αποδεκτή και ποια δεν είναι. Παρόλες τις προσπάθειες και τις “καλύτερες προθέσεις” της οικογένειας και της κοινωνίας, όλοι μας σε κάποιο βαθμό έχουμε κάποια παραβατική συμπεριφορά. Κάποιοι σε ελάχιστο βαθμό, κάποιοι σε μεγαλύτερο και κάποιοι σε μέγιστο βαθμό.

Advertisment

Μολονότι λίγοι από εμάς έχουμε κλίση στην σκληρή εγκληματικότητα,  πολλές φορές προβαίνουμε σε παρανομίες. Η παράνομη πεζοδιάβαση (πολλοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει τέτοια παράνομη πράξη), η παράνομη στάθμευση του αυτοκινήτου, η υπερβολική ταχύτητα, ο παράνομος τζόγος κ.α. αποτελούν κοινές παραβάσεις που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει διαπράξει.

Εάν έχετε αναρωτηθεί κατά πόσο μπορείτε να αντισταθείτε στην παραβατική συμπεριφορά, δεν είστε οι μόνοι. Όλοι μας σε κάποιο βαθμό έχουμε αναρωτηθεί μήπως κρύβουμε μέσα μας έναν Mr Hyde. Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι αντιστέκονται και κάποιοι ενδίδουν. Μια απάντηση είναι ότι οφείλεται στην εσωτερική ψυχολογική μας κατασκευή. Όταν ο σπόρος του πειρασμού πέσει σε γόνιμο έδαφος, τότε είναι πιο πιθανό να ανθίσει.

Η έρευνα των προσωπικών χαρακτηριστικών που προβλέπουν την παραβατική συμπεριφορά δεν είναι καινούργια. Για τουλάχιστον 400 χρόνια, οι εγκληματικές προσωπικότητες υπόκεινταν σε διεξοδικές ανακρίσεις. Παραδοσιακά, το συμπέρασμα ήταν ότι  οι παραβάτες ήταν συνήθως θύματα περιοριστικών συνθηκών όπως κατεστραμμένες οικογένειες,  φτώχεια και ανεργία. Αλλά πιο πρόσφατες μελέτες από τους ψυχολόγους S. Yochelson και S. Samnow υποδεικνύουν ότι αδιαμφισβήτητα δεν είναι μόνο αυτοί οι παράγοντες πους ρυθμίζουν την παραβατική συμπεριφορά. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες φορούν γραβάτες, έχουν υψηλή μόρφωση και καλή οικονομική κατάσταση.

Advertisment

Η έρευνά τους υποδεικνύει ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες αφορούν τον χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης τους. Συμπεριέλαβαν τα χαρακτηριστικά αυτά σε ένα δίτομο έργο που ονομάζεται “The Criminal Personality” (μετφ: Η Εγκληματική Προσωπικότητα) και περιλαμβάνει τα 52 πιο κοινά χαρακτηριστικά των παραβατικών ατόμων. Παρόλο που το έργο τους έχει δεχτεί αρκετή κριτική σε κάποια σημεία, εντούτοις παραμένει έργο σταθμός στον τομέα της εγκληματολογίας.

Εμείς έχουμε επιλέξει 10 αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά και έχουμε δημιουργήσει το παρακάτω τεστ. Είναι ωστόσο σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αυτό που εξετάζεται στο τεστ είναι το κατά πόσο έχετε κι εσείς αυτά τα χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τους παραπάνω ερευνητές είναι κοινά στις περισσότερες παραβατικές προσωπικότητες. Δεν σημαίνει ωστόσο αυτόματα ότι επειδή τις έχετε, είστε κι εσείς απαραίτητα μια τέτοια προσωπικότητα. Πιστεύουμε ότι θα βρείτε τις δηλώσεις αρκετά ενδιαφέρουσες.

Άλλα προτεινόμενα τεστ

Τεστ ηθικής: Πόσο ηθικοί ή ανήθικοι είστε;

Το τεστ του Μακιαβελισμού: Πόσο Μακιαβελιστές είστε;

[viralQuiz id=106]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση