,

Γιόγκα για παιδιά: 5 λόγοι που αξίζει να τη δοκιμάσετε

Πώς η γιόγκα βελτιώνει τη γενική κατάσταση των παιδιών και δύο προγράμματα εκμάθησης στην Αθήνα.

Γιόγκα για παιδιά: 5 λόγοι που αξίζει να τη δοκιμάσετε

Γιόγκα για παιδιά: 5 λόγοι που αξίζει να τη δοκιμάσετε

Γιόγκα είναι η πρακτική της πρόσβασης και της ενσωμάτωσης όλων των πτυχών της αληθινής φύσης μας – Νους, Σώμα και Πνεύμα – με στόχο την επιδίωξη της εσωτερικής αρμονίας, σύμφωνα με τη δασκάλα της παιδικής Γιόγκα Alexandra De Colibus που διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παιδικής Γιόγκα στη Μασαχουσέτη της Αμερικής.

Advertisment

Η Alexandra De Collibus λέει ότι η Γιόγκα έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Καθώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλές συναισθηματικές, κοινωνικές και φυσικές προκλήσεις, η πρακτική της Γιόγκα που περιλαμβάνει τεχνικές αναπνοής και φυσική άσκηση, έχει πολύ μεγάλη αξία. Επίσης, η Γιόγκα είναι μια πρακτική που μπορεί να την εξασκήσουν οπουδήποτε.

Επιπλέον, η αναπνοή, η συγκέντρωση, οι στάσεις και ο τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν να δρουν ή να αντιδρούν σε καταστάσεις, τα οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτογνωσία, αυτοανακάλυψη και αυξάνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους. Τέλος, έχει το θετικό ότι είναι μια κινητή μορφή άσκησης που μπορούν να γίνει οπουδήποτε, ακόμα και χωρίς τα ειδικά στρώματα ή μαξιλάρια.

Η Shana Meyerson, ιδιοκτήτρια ενός μεγάλου studio παιδικής Γιόγκα στην Καλιφόρνια, πιστεύει ότι η Γιόγκα χτίζει την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό των παιδιών. Η Meyerson πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά κατάλληλη για ντροπαλά παιδιά που απέχουν από φυσική δραστηριότητα ή ομαδικά μαθήματα. Ενώ επίσης ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις των παιδιών που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

Advertisment

Η Christina Enneking, ιδρύτρια της Heart Happy Yoga στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι η Γιόγκα φέρνει τα παιδιά σε επαφή με ακρογωνιαίες αντιλήψεις όπως η αυτοπειθαρχία, η αβλάβεια, η ταπεινοφροσύνη και η ευγνωμοσύνη. Η ίδια εξηγεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε σημεία κλειδιά που βελτιώνουν τη γενική κατάσταση των παιδιών.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/yoga-paidia-5-logoi-axizei-dokimasete/

Ενισχύει τη φυσική ευελιξία

Η Γιόγκα ενισχύει τη φυσική κατάσταση διότι τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλους τους μύες τους με νέους τρόπους. Είτε είναι μια καθιστή, όρθια ή ξαπλωτή στάση, κάθε μία από αυτές ενδυναμώνει μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα ενώ συγχρόνως επιτρέπει στα παιδιά να έχουν αντίληψη του σώματός τους και να κατανοούν τις λειτουργίες του.

Επαναπροσδιορίζει την ισορροπία και τον προσανατολισμό

Η ισορροπία είναι το κλειδί της Γιόγκα. Οι πόζες που απαιτούν ισορροπία έχουν δημιουργηθεί για να προωθήσουν τη νοητική και φυσική ισορροπία με τη μορφή της διαύγειας και της σταθερότητας. Ο προσανατολισμός σχετίζεται επίσης στενά με την ισορροπία και προωθεί τη συνολική ευεξία.

Ενισχύει την εστίαση και τη συγκέντρωση

Η εξάσκηση της Γιόγκα ενθαρρύνει τα παιδιά να καθαρίσουν το μυαλό τους και να εστιαστούν στην προσπάθεια. Ως αποτέλεσμα αυτής της εστίασης, τα παιδιά βοηθιούνται να εστιάζουν και να συγκεντρώνονται πολύ πιο αποτελεσματικά στο σχολείο τους και να έχουν καλύτερες επιδόσεις όπως εξάλλου επισημαίνεται σε πολλές μελέτες.

Αυξάνει την Αυτοεκτίμηση και την Αυτοπεποίθηση

Η Γιόγκα βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στην ταχύτερη ωρίμανση και τη μείωση των φόβων. Η Enneking περιγράφει τη Γιόγκα ως μια προληπτική δράση που προστατεύει από τη συναισθηματική αστάθεια ή την ασθένεια, ενώ ενισχύει τη συμπόνια, την ικανότητα διαλογισμού, τη γενναιοδωρία, τη δύναμη και την ευελιξία τους.

https://enallaktikidrasi.com/2016/09/yoga-paidia-5-logoi-axizei-dokimasete/

Ενδυναμώνει τη σύνδεση Νου & Σώματος

Η Γιόγκα βοηθά τα παιδιά να αποκτούν έναν υγιή νου σε ένα υγιές σώμα εξασκώντας το σώμα τους και ηρεμώντας το νου τους. Σύμφωνα με την De Collibus η Γιόγκα λειτουργεί ως μια βαλβίδα εκτόνωσης σε έναν πιεστικό κόσμο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Η Γιόγκα είναι κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά έχει βρεθεί ότι είναι ακόμα πιο επωφελής στα παιδιά με ειδικές ικανότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα ωφελεί σε μεγάλο βαθμό παιδιά με αυτισμό ή ΔΕΠΥ. Μελέτη που διεξήχθη στο δημόσιο σχολείο του Bronx, έδειξε ότι η καθημερινή εξάσκηση της γιόγκα μείωσε την επιθετική συμπεριφορά, την περιθωριοποίηση και την υπερκινητικότητα των παιδιών με αυτισμό, σε σύγκριση με άλλη ομάδα ελέγχου που δεν έκανε γιόγκα. Η Kristie Patten, Ph.D. καθηγήτρια εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ηγήθηκε της μελέτης.

Τα οφέλη της παιδικής Γιόγκα είναι πολλά αλλά ίσως οι καλύτεροι κριτές να είναι τα ίδια τα παιδιά που το δοκιμάζουν. Στην Ελλάδα, αρκετές σχολές και κέντρα έχουν εισαγάγει την παιδική γιόγκα με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πώς μπορείτε να εκπαιδευτείτε στην παιδική Γιόγκα

Καθώς ξεκινάει η νέα σεζόν, σας προτείνουμε δύο νέα προγράμματα εκπαίδευσης δασκάλων παιδικής Γιόγκα που ξεκινούν τον Οκτώβριο στην Αττική. Τα προγράμματα αφορούν γονείς, ψυχοθεραπευτές, υφιστάμενους δασκάλους της Γιόγκα κ.λ.π. και δίδεται διεθνής πιστοποίηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση