, ,

Ο συντομότερος, ευκολότερος διαλογισμός που αξίζει να δοκιμάσετε

Οι απλούστερες και συχνά πιο αποτελεσματικές τεχνικές για διαλογισμό είναι εκείνες που μπορείτε να εξασκήσετε οποτεδήποτε και οπουδήποτε, και ακόμα καλύτερα, τη στιγμή ακριβώς

Ο συντομότερος, ευκολότερος διαλογισμός που αξίζει να δοκιμάσετε

Οι απλούστερες και συχνά πιο αποτελεσματικές τεχνικές για διαλογισμό είναι εκείνες που μπορείτε να εξασκήσετε οποτεδήποτε και οπουδήποτε, και ακόμα καλύτερα, τη στιγμή ακριβώς που τις χρειάζεστε.

Ζώντας βιαστικές και πολύβουες ζωές, δεν έχουμε πάντα το χρόνο ή το χώρο για να δημιουργήσουμε το ιδανικό πλαίσιο για διαλογισμό: αναμμένα κεριά, χαλαρωτική μουσική, αιθέρια έλαια, άνετα μαξιλάρια, κατάλληλοι κρύσταλλοι κλπ. Όμως, όσο ωραία κι αν ακούγονται όλα, συχνά παρατηρώ ότι παρασυρόμαστε από όλη αυτή την προετοιμασία για τον διαλογισμό ή την ιδέα του, παρά από τον ίδιο τον διαλογισμό.

Advertisment

Στην πραγματικότητα, μπορεί να βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση ή αλληλεπίδραση με κάποιον στην καθημερινότητά μας και εκείνες ακριβώς τις στιγμές να είναι που χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Γι’ αυτό, πέρα από την κανονική εξάσκηση του διαλογισμού στον κατάλληλο χώρο και χρόνο, μπορούμε επίσης να αντλήσουμε δύναμη και ενέργεια μέσω εύκολα προσβάσιμων εργαλείων που μπορούν να μας φέρνουν στιγμιαία εσωτερική γαλήνη.

Ύστερα, καλλιεργούμε την αντοχή, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ημέρας από μια νέα οπτική γωνία. Ίσως λίγα λεπτά ενσυνειδητότητας να αρκούν εκείνη τη στιγμή, για να επαναφέρετε τον πραγματικό εαυτό σας.

Εδώ θα μιλήσουμε για ένα από τα πολλά εργαλεία που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να προσαρμοστούμε στο παρόν. Χρησιμοποιήστε αυτή την τεχνική μάντρα, όπου και αν είστε, είτε τρέχετε όλη μέρα, είτε νιώθετε στρεσαρισμένοι, αγχωμένοι ή συγχυσμένοι. Κανείς δεν έχει ανοσία σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Λέγοντας ένα μάντρα, φέρνετε τη συγκέντρωση και την ηρεμία στη στιγμή εκείνη που νιώθετε στρες.

Advertisment

Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία. Δεν χρειάζεται καν να καθίσετε ή να κλείσετε τα μάτια. Για την ακρίβεια, αν κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, θα μπορέσετε να βρείτε ευκολότερα το κέντρο σας, εν μέσω περισπασμών και εμποδίων. Χρειάζεστε μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να απελευθερωθείτε από τον φόβο, τη θλίψη και την αβεβαιότητα.

Τεχνική:

1. Στο εδώ και τώρα, στρέψτε όλη σας την προσοχή στην αναπνοή. Μεταφέρετε την εστίαση προς την κοιλιά σας και αφήστε τη να χαλαρώνει, όσο βαθαίνετε την αναπνοή σας.

2. Τώρα επαναλάβετε στο νου σας: «Με την εισπνοή, χαλαρώνω. Με την εκπνοή, χαμογελώ». Πείτε το σαν μάντρα όσες φορές χρειάζεστε, μέχρι να νιώσετε την αλλαγή.

3. Παρατηρήστε ότι οι γωνίες του στόματός σας αρχίζουν να χαμογελούν, έστω και λίγο, ακόμα και αν χρειάζεται να υποκριθείτε. Προσέξτε πως η αναπνοή σας γίνεται πιο συμμετρική και βαθιά. Ένα απλό χαμόγελο φέρνει χαλάρωση και το μήνυμα ότι όλα θα πάνε καλά στο νου και στο σώμα σας.

4. Και… αυτό ήταν! Τόσο απλό και σύντομο. Προσπαθήστε το και νιώστε απελευθερωμένοι.

Η ίδια τεχνική με μια αλλαγή:

Επεκτείνετε την πρακτική της ενσυνειδητότητας, πειραματιζόμενοι λίγο με το σώμα σας. Σε εκείνη την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή ή πρόκληση, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι ένα μέρος του σώματός σας κυριεύεται από ένταση.

Εστιάστε σε εκείνο το σημείο. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε ένταση στους ώμους, πείτε στον εαυτό σας «Καταλαβαίνω συνειδητά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση στους ώμους μου». Ύστερα, επαναλάβετε: «Εισπνέω και εστιάζω στην ένταση του σώματός μου. Εκπνέω και διώχνω αυτή την ένταση». Τόσο απλό. Τόσο αποτελεσματικό.

Έχοντας στραμμένη την προσοχή σας στις λέξεις του μάντρα (οι εκδοχές του είναι άπειρες), εστιάζετε την προσοχή σας στο παρόν. Απελευθερώνετε το μέλλον, αφήνετε πίσω το παρελθόν και επιστρέφετε πλήρεις στο παρόν. Η ελευθερία και η αισιοδοξία αντιπροσωπεύονται στο παρόν, με την αναπνοή να αποτελεί το όχημα. Και ύστερα, μπορείτε να επιστρέψετε στη μέρα σας, εφοδιασμένοι με τη δύναμη που σας χάρισε ο ολιγόλεπτος διαλογισμός και αποφασισμένοι να προχωρήσετε.

Sherri Melwani, κλινική ψυχοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση