Ο εαυτός μας, αυτός ο αγαπημένος… άγνωστος

Να είσαι ο εαυτός σου! Φράση που την ακούμε τόσο συχνά. Όλοι προτρέπουν να γίνουμε εμείς, να μην είμαστε κάποιος άλλος. Τι σημαίνει στ’ αλήθεια αυτή η φράση; Αν δεν είμαι ο εαυτός μου και είμαι κάποιος άλλος, τότε ποιoς άλλος είμαι; Και στην τελική, εγώ που πήγα, τι απέγινα;

Όπως λέει ο αγαπημένος μου Χόρχε Μπουκάι, εσύ είσαι. Αυτός ο άλλος που είσαι, αν είσαι, πάλι εσύ είσαι! Ο άνθρωπος είναι πολυδιάστατο ον. Έχει καλά και κακά στοιχεία. Έχει αρνητικά και θετικά συναισθήματα. Μπορεί να κάνει καλές και κακές πράξεις συγχρόνως, μπορεί να αγαπάει και να μισεί, να ντρέπεται και να είναι θαραλέος, να θέλει και να μην θέλει.

Δείτε επίσης από τη Αθηνά Μηλιαρά: Νομίζω πως έχω κατάθλιψη. Έχω όμως; Τι μπορώ να κάνω γι αυτό;

Το θέμα είναι αν οι πράξεις μας, έχουν συνάφεια και αν είναι αποτέλεσμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Μπορεί να πηγαίνω καθημερινά στο γυμναστήριο και να υποστηρίζω ότι μου αρέσει, ότι με γεμίζει και να θαυμάζω το σώμα μου. Είναι όμως η αλήθεια μου; Μπορεί και όχι. Ίσως αυτή να είναι η αλήθεια της μητέρας μου ή της παρέας μου. Ίσως στην πραγματικότητα να ήθελα να πήγαινα στους παραδοσιακούς χορούς αλλά να ντρέπομαι να το παραδεχτώ. Ίσως να προτιμούσα να περάσω πολλές ώρες με ένα βιβλίο, ή ζωγραφίζοντας.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μας παρακινεί να δράσουμε σε αρμονία ή σε αντίθεση με το πώς νιώθουμε; Κάπου εκεί ίσως βρίσκεται και η απάντηση στο ερώτημα αν είμαστε ο εαυτός μας. Ναι, και τότε είμαστε ο εαυτός μας, απλά βιώνουμε δυσαρμονία με τα εσωτερικά μας θέλω. Αλλά και αυτό δικό μας κομμάτι είναι.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/eautos-autos-agapimenos-agnostos/

Αν λοιπόν δεν αποδεχτούμε κάθε διαφορετικό μας κομμάτι που ίσως να μας ξενίζει ή να μας φοβίζει, αν δεν μπορούμε να τα δέσουμε όλα σε αρμονία, τότε λέμε ότι δεν ειμαστε ο εαυτός μας, υπονοώντας ότι δεν είμαστε ελεύθεροι να πραγματώσουμε τις εσώτερες επιθυμίες μας. Αλλά αυτός που μας εμποδίζει, είμαστε… εμείς οι ίδιοι! Εμείς είμαστε η τροχοπέδη και ο σαμποτέρ του εαυτού μας! Διότι ενεργούμε βάσει καταγραφών, από προσωπικά βιώματα.

Ως παιδιά κάποιοι έγραψαν στο υποσυνείδητό μας. Το υποσυνείδητο είναι απλά ένας καταγραφέας, γράφει καταγράφει. Και όταν αργότερα τα υιοθετήσαμε, τότε τα κάναμε νόμο και κανόνα συμπεριφοράς μας. Αυτές λοιπόν οι μνήμες τυπωμένες στο υποσυνείδητο και ασυνείδητο, κλειδωμένες στο σώμα, συχνά σφραγίζουν και το λόγο μας. Χρειάζεται να ξεμπλοκάρουμε το σώμα μας, να ξεσφραγίσουμε τα χείλη μας, να απελευθερωθούμε.

Η Αθηνά Μηλιαρά συντονίζει βιωματικό δρώμενο αυτογνωσίας και προσωπικής εξέλιξης.

Συγγραφέας Αθηνά Μηλιαρά

Είμαι σύμβουλος ψυχολογικής υποστήριξης, συστημικής προσέγγισης. Παράλληλα με τις σπουδές μου στην Συμβουλευτική, παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού, Υποκριτικής, Σωματικού Θεάτρου, Ορθοφωνίας, Χοροθεραπεία & Κίνηση, Χοροθεραπεία Πρωτόγονης Έκφρασης, Boutoh κ.ά. που αφορούν την έκφραση σώματος και φωνής. Παρακολουθώ ακόμα ό,τι νέο και ενδιαφέρον. Ό,τι με προκαλεί να εξερευνήσω κομμάτια του εαυτού μου. Συντονίζω ομάδες αυτογνωσίας που βοηθούν στο ξεμπλοκάρισμα σώματος και λόγου, καθώς επίσης και ατομικές συνεδρίες σε θέματα επικοινωνίας και σχέσεων, στο Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης, ΔΡώΜΕΝΑ στο Χαλάνδρι.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε