, ,

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ευθύνεται για την αύξηση των καρδιολογικών προβλημάτων

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως λουκάνικα και μπέικον, ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ευθύνεται για την αύξηση των καρδιολογικών προβλημάτων

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ευθύνεται για την αύξηση
των καρδιολογικών προβλημάτων

Επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής Αλίτσια Βολκ του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, δημοσίευσαν μια νέα πολυετή μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό Circulation: Ηeart Failure, τα αποτελέσματα της οποίας φέρνουν στο φως κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε αλλά, πλέον, επιβεβαιώνεται με αδιάσειστα στοιχεία. Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως λουκάνικα και μπέικον, ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Advertisment

Το κόκκινο κρέας προστίθεται στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων» του Π.Ο.Υ

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, μελέτησαν ένα δείγμα από 37.000 άνδρες ηλικίας 45 – 80 ετών για περίπου 12 χρόνια. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και μετά το τέλος της μελέτης βρέθηκε πως, περίπου, 3.000 από αυτούς νόσησαν από καρδιακά προβλήματα, ενώ 266 είχαν πεθάνει από αυτήν την αιτία.

Στην εν λόγω έρευνα, διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν πάνω από 75 γραμμάρια επεξεργασμένο κόκκινο κρέας τη μέρα, παρουσίαζαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν καρδιολογικά προβλήματα, σε σχέση με όσους κατανάλωναν κάτω από 25 γραμμάρια. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην έρευνα, δεν βρέθηκε κάποια σύνδεση της αύξησης των καρδιολογικών προβλημάτων με το κόκκινο κρέας που δεν είχε υποστεί επεξεργασία.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση