,

Γιατί αξίζει να τρώτε μέλι καθημερινά

Εκτός από την νόστιμη γεύση του, το μέλι είναι εξοπλισμένο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Γιατί αξίζει να τρώτε μέλι καθημερινά

Γιατί αξίζει να τρώτε μέλι καθημερινά

Τα οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωση μελιού έχουν καταγραφεί ήδη σε Ελληνικά, Ρωμαϊκά, Βεδικά (αρχαία ινδικά) και Ισλαμικά κείμενα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του έχουν αναφερθεί από φιλοσόφους και επιστήμονες της αρχαιότητας, όπως ο Αριστοτέλης (384- 322 π.Χ.) και ο Αριστόξενος (320 π.Χ.)- Joseph Nordqvist, Medical News Daily.

Advertisment

Το μέλι, αν και είναι τόσο νόστιμο, δεν καταναλώνεται τόσο συχνά. Εκτός από την νόστιμη γεύση του όμως, το μέλι είναι εξοπλισμένο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης αρκετά υγιεινό: μια κουταλιά από ανόθευτο, καθαρό μέλι έχει μόνο 64 θερμίδες και δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπος και νάτριο. Η ιδανική θρεπτική σύνθεση του μελιού είναι που τελικά του προσφέρει τις υγιεινές ιδιότητες του.

Δείτε: Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε το καλό μέλι

Εδώ καταγράφονται εννέα τέτοια βασικά οφέλη αυτού του γλυκού νέκταρ.

1. Ανακουφίζει από αλλεργίες

Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση αλλεργικών αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, περιέχει γύρη ανθέων, που μπορεί να ενεργοποιήσει μια ανοσολογική απόκριση, όταν κάποιος εκτεθεί σε αυτή. Προοδευτικά, το σώμα θα παράγει αρκετά αντισώματα ενάντια στη γύρη, τα οποία ουσιαστικά θα μειώνουν την παραγωγή ισταμίνης στο σώμα. Συνεπώς, το σώμα θα επιδεικνύει μια πιο περιορισμένη ανοσολογική απόκριση.

Advertisment

2. Καταστέλλει το βήχα

Μέλι με κανέλα: Ένας θαυματουργός συνδυασμός για την υγεία

Η παχύρευστη υφή του μελιού του δίνει την ιδιότητα να συσσωρεύεται (συγκεντρώνεται) γύρω από την περιοχή του λάρυγγα. Αυτή η κάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ενόχληση του λαιμού κατά τη διάρκεια του βήχα. Το μέλι επιπλέον διεγείρει τις νευρικές απολήξεις του λάρυγγα, οι οποίες λειτουργούν ως μηχανισμός προστασίας κατά τη διάρκεια του βήχα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά στην ιδιότητα αυτή του μελιού να καταστέλλει το βήχα. Χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές ποικιλίες μελιού- ευκαλύπτου, εσπεριδοειδών και χειλανθών- οι ερευνητές έδωσαν μια δόση 10 γραμμαρίων σε 300 παιδιά από 1-5 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, «υπήρξε μια αξιοσημείωτη βελτίωση από την νύχτα πριν την θεραπεία, στην επόμενη μέρα μετά από αυτή».

3. Διευκολύνει τον ύπνο με φυσικό τρόπο

Το μέλι μπορεί να είναι ευεργετικό όσον αφορά στις αϋπνίες. Η κατανάλωση μελιού αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ινσουλίνης, ενώ το σώμα συστηματικά τα μεταβολίζει σε μελατονίνη- μια ορμόνη που προωθεί και ρυθμίζει τον ύπνο. Συνεπώς, η κατανάλωση μελιού βελτιώνει την διάρκεια αλλά και την ποιότητα του ύπνου.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/giati-axizei-trwte-meli-kathimerina/

4. Αποστειρώνει εγκαύματα και πληγές

Για μερικούς αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Κι όμως φαρμακευτικά, οι αντιβιοτικές χρήσεις του μελιού πλέκουν μια πληθώρα εσωτερικών και εξωτερικών χρήσεων. Είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό ενάντια σε πολλά βακτήρια, κάνοντας το έναν δυναμικό «πράκτορα» ενάντια σε πληγές και εκδορές.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από την British Journal of Medicine, το μέλι χορηγήθηκε σε 59 ασθενείς, τους οποίους η παραδοσιακή φαρμακευτική είχε αποτύχει να θεραπεύσει. Με έκπληξη κατέληξαν στο ότι 58 στους 59 ασθενείς έδειξαν «αξιοσημείωτη βελτίωση» μετά την επάλειψη της πληγής με μέλι.

5. Βελτιώνει τη μνήμη

Η οξείδωση του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε δομική βλάβη και γνωστική εξασθένιση. Τα προϊόντα με μέλι βοηθούν σε αυτό το ζήτημα, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που μπορούν να αναστρέψουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Το μέλι επιπλέον βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου- ένα θρεπτικό στοιχείο για την θρέψη του εγκεφάλου. Πιστεύεται ότι αυτοί οι δύο μηχανισμοί του μελιού μπορούν να βοηθήσουν τις γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης.

6. Παρέχει ενέργεια

Το μέλι επίσης παρέχει ενέργεια που τόσο πολύ χρειαζόμαστε καθημερινά. Αυτό το φυσικό γλύκισμα περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη, ουσίες οι οποίες μπορούν γρήγορα να εισέλθουν στη ροή του αίματος και να παράγουν μια έκρηξη ενέργειας. Ακόμα και εκείνοι που επιθυμούν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα μπορούν να ωφεληθούν από τις μοναδικές ιδιότητες ενέργειας που προσφέρει το μέλι. Μπορεί να τους βοηθήσει να χτίσουν όγκο μέσω του αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης IGF-1.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/giati-axizei-trwte-meli-kathimerina/

7. Μειώνει την πιτυρίδα

Όπως προαναφέρθηκε, το μέλι είναι ένας ισχυρός φυσικός θεραπευτής για το δέρμα. Σε μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από την US National Library of Medicine, οι ασθενείς που επάλειψαν αραιωμένο μέλι σε περιοχές του κεφαλιού με προβλήματα πιτυρίδας τρεις ώρες πριν το ξεβγάλουν, «ανταποκρίθηκαν θετικά στην επάλειψη». Στην ίδια έρευνα, η φαγούρα εξαφανίστηκε μέσα σε μια εβδομάδα · οι δερματικές παθήσεις σε δύο εβδομάδες και μερικοί ασθενείς έδειξαν ακόμα και «υποκειμενική βελτίωση στην τριχόπτωση».

8. Βοηθά στην παλινδρόμηση

Το μέλι θεωρείται ότι βοηθά και στην μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης. Το μέλι καλύπτει το εσωτερικό μέρος του οισοφάγου, κάτι που οδηγεί σε ανακούφιση της ενόχλησης. Η κατανάλωση μελιού πιστεύεται επίσης ότι αντιστρέφει κάθε εσωτερική βλάβη που προκαλείται από την παλινδρόμηση. Συγκεκριμένα, η μεγάλη συγκέντρωση ενζύμων μέσα στο μέλι βοηθά στην πέψη, η οποία εμποδίζει το ίδιο το συμβάν της παλινδρόμησης. Επομένως, ξεχάστε τα χάπια χώνεψης…δοκιμάστε το μέλι!

9. Ενδυναμώνει το πεπτικό σύστημα

Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προβιοτικό, το οποίο με τη σειρά του παρέχει το σύστημα στήριξης στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα. Τα υγιή βακτήρια απαιτούνται για να χωνεύουμε σωστά το φαγητό, να απορροφούμε τα θρεπτικά στοιχεία και να ισορροπούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προτείνεται επίσης ότι το μέλι, λόγω αυτών των προβιοτικών ιδιοτήτων του, μπορεί να βελτιώσει προβληματικές καταστάσεις του πεπτικού συστήματος, όπως η κολίτιδα, κοιλιοκάκη, η νόσος του Κρον, το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ώρα να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε και να μην αυξηθεί το σάκχαρο
Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση