Γιατί κάνουμε αρνητικές σκέψεις και πώς να τις αποφύγουμε
Όλοι μας κάνουμε αρνητικές σκέψεις στη διάρκεια της ημέρας. Το πόσο χαρούμενες είναι οι ζωές μας καθορίζεται από το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανεπιθύμητες αρνητικές σκέψεις. Μπορείτε να τις αγνοήσετε, μπορείτε να τις αποδεχτείτε ως πραγματικές ή να τις αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο (ευθέως) με τη δύναμη της λογικής. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να σας ρίξουν το ηθικό και να σας ρουφήξουν την ενέργεια αν τους το επιτρέψετε, επιδρώντας στην αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σας.
Advertisment
Γιατί κάποιοι εστιάζουν στα θετικά κι άλλοι στα αρνητικά συναισθήματα;
Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να μειώσουν την δυναμική μας ως υποκείμενα και να δημιουργήσουν μια «μαύρη τρύπα» αυτοεκπληρούμενων προφητειών. Σε αντίθεση με την πραγματική μαύρη τρύπα όμως, μπορείς να ξεφύγεις από αυτή.
Για να αποφύγουμε τις αρνητικές σκέψεις, πρέπει να εντοπίσουμε τους πιθανούς λόγους που τις κάνουμε:
1. Φόβος για το μέλλον
Advertisment
Οι άνθρωποι φυσιολογικά φοβούνται το άγνωστο και το απρόβλεπτο. Σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας προσπαθούν συνεχώς να προβλέψουν το μέλλον, από το να επικοινωνούν με πνεύματα του άλλου κόσμου, μέχρι το να ψάχνουν στη θέση των άστρα. Οι άνθρωποι φοβούνται το μέλλον και τι μπορεί να φέρει αυτό. Θα φέρει καλοτυχία; Ή καταστροφή; Η επιστήμη έχει εξελιχθεί αρκετά ως προς την πρόβλεψη βραχύχρονων αποτελεσμάτων μέσα σε ένα κλειστό σύστημα συνθηκών, όπως οι εκλογές ή ο καιρός. Αλλά ο μέσος άνθρωπος φυσιολογικά ανησυχεί και ξοδεύει πολύ χρόνο σκεπτόμενος τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο και έμμεσο μέλλον.
Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν μια θετική ματιά για το μέλλον και πιστεύουν ότι θα επιτύχουν ή θα πραγματοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει, αν συνεχίζουν να προσπαθούν. Άλλοι βασανίζονται από σκέψεις και φόβους αποτυχίας και καταστροφής. Σπαταλάμε τόσο χρόνο και ενέργεια με το να ανησυχούμε για γεγονότα που δεν έχουν ακόμα συμβεί και μπορεί ποτέ να μη συμβούν.
Πρόβλεψη του μέλλοντος δεν υφίσταται. Ο φόβος γι’ αυτό προέρχεται από μια αντιλαμβανόμενη έλλειψη ελέγχου για το μέλλον σας.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ανακτήσετε τον έλεγχο είναι να κάνετε ένα σχέδιο για το μέλλον. Ένα χάρτη πορείας βήμα προς βήμα για το που θέλετε να πάτε τον επόμενο μήνα, χρόνο ή δεκαετία. Κανένα σχέδιο δεν επιβιώνει της επαφής με έναν εχθρό και ο εχθρός μας είναι ο φόβος για το μέλλον. Αλλά ένα σχέδιο δράσης, μας προσφέρει κάποια αίσθηση ελέγχου της ζωής μας.
Ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε και λίγο πολύ τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε, έτσι ώστε να φτάσουμε εκεί. Σχεδιάστε μικρούς, εφικτούς και βραχυπρόθεσμους στόχους, που θα οδηγούν σε έναν περισσότερο πολύπλοκο μακροπρόθεσμο στόχο. Ένα πλάνο θα συμβάλλει στη μείωση του φόβου για το μέλλον και κατ’ επέκταση, θα μειώσει τον αριθμό των αρνητικών σκέψεων που γεννώνται κατά καιρούς.
2. Άγχος για το παρόν
Δεν φοβόμαστε μόνο το μέλλον, αλλά ανησυχούμε και για το παρόν. Αγχωνόμαστε για το αν τα παιδιά έφτασαν στο σχολείο καλά, για ζητήματα που τρέχουν στη δουλειά όσο δεν είμαστε εκεί, για το αν ξεχάσαμε τα φώτα ανοιχτά στο σπίτι ή αν κλειδώσαμε το αμάξι. Η ανησυχία είναι μια προέκταση του φόβου, φόβος ότι ξεχνάμε κάτι σημαντικό. Είμαστε τόσο υπερφορτωμένοι με πληροφορίες, οι περισσότερες εκ των οποίων άχρηστες και ανώφελες, που δυσκολευόμαστε να θυμόμαστε πράγματα τα οποία είναι ουσιωδώς σημαντικά για εμάς.
Ο φόβος για το ότι μας διαφεύγει κάτι σημαντικό συνδυαζόμενος με τις καθημερινές υπενθυμίσεις των ειδήσεων για ανθρώπους που κάνουν σπάνια αλλά καταστροφικά λάθη, εξαιτίας απροσεξιών, κατατρώνε το νου μας. Είμαστε τόσο πιεσμένοι από το χρόνο που όταν ξεχνάμε κάτι μικρό, το πολύ αυστηρό μας πρόγραμμα επηρεάζεται κατά πολύ την υπόλοιπη μέρα και αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε μας κοστίζει συνολικότερα στα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Επομένως πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό το φόβο;
Ο ευκολότερος τρόπος είναι μέσω της οργάνωσης και της συνήθειας (ρουτίνας). Δημιουργείστε μια λίστα για τι πρέπει να κάνετε πριν η μέρα σας ξεκινήσει. Καταγράψτε σε μια λίστα τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στο σπίτι, έτσι ώστε ο σύντροφος και τα παιδιά να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Ξεφορτωθείτε το άγχος, παίρνοντας τον έλεγχο της καθημερινότητας σας. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει ότι πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας και αναθέστε κάποια πράγματα στην υπόλοιπη οικογένεια. Αν σπρώχνουμε όλοι μαζί, τότε το βάρος γίνεται ελαφρύτερο για όλους.
3. Ντροπή για το παρελθόν σας
Ορισμένες φορές κάνουμε πράγματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι. Για τα οποία μπορεί να ντρεπόμαστε. Κάνουμε πράγματα που τελικά δεν καταλήγουν έτσι όπως νομίζαμε. Η ντροπή για εκείνα τα παρελθοντικά λάθη ή τις αποτυχίες θα κάνουν την εμφάνιση τους με κάθε ευκαιρία. Όταν εμφανίζονται, μπορούμε να βυθιστούμε σε αυτά ή να αποδεχτούμε το ότι έγιναν και να αρνηθούμε να μας επηρεάζουν. Όλοι κάνουμε λάθη και κανείς δεν είναι τέλειος. Επομένως γιατί περιμένουμε από τον εαυτό μας να είναι;
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα λάθη είναι να μάθετε από αυτά. Αντιμετωπίστε με ωριμότητα αυτό που έγινε στο παρελθόν και μετά αναρωτηθείτε τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά ή καλύτερα σε εκείνη την κατάσταση. Μόλις έχετε την απάντηση, αφήστε το παρελθόν πίσω σας. Έχει τελειώσει. Δεν μπορείτε να το αλλάξετε, αλλά έχετε την επιλογή να μάθετε από αυτό. Μην αυτό- μαστιγώνεστε για το ότι κάνατε ένα λάθος, εκτός αν έχετε αποτύχει στο να μάθετε από αυτό.
Συνεχίζετε να κάνετε το ίδιο λάθος ξανά και ξανά; Πώς μπορείτε να πράξετε, ώστε να σπάσετε αυτό τον κύκλο συμπεριφοράς; Ίσως να ήταν καλύτερο να αποφύγετε μέρη ή πρόσωπα που εμπλέκονται στην επανάληψη αυτού του λάθους. Αποφύγετε συμπεριφορές που οδηγούν στη διάπραξη του. Πάρτε πίσω τον έλεγχο του παρόντος σας, μαθαίνοντας από το παρελθόν και όχι βασανιζόμενοι από αυτό. Μόλις σπάσετε τις αλυσίδες που σας κρατούν δεμένους με το παρελθόν σας, τότε θα είστε ελεύθερος να πορευτείτε προς το μέλλον σας και να απολαύστε το παρόν σας.