,

5 τρόποι για να βελτιώσετε την πνευματική σας υγεία

Κάποια απλά, βασικά βήματα για να βελτιώσετε την ψυχική και πνευματική σας υγεία.

5 τρόποι για να βελτιώσετε την πνευματική σας υγεία

5 τρόποι για να βελτιώσετε την πνευματική σας υγεία

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλα κινούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και απαιτούν όλο και περισσότερη πνευματική και ψυχική δύναμη με την οποία προσπαθούμε κάθε φορά να προσαρμοστούμε στο ασταθές περιβάλλον γύρω μας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας, βελτιώνοντας συγκεκριμένα την ψυχική μας υγεία. Κάθε μέρα, υπάρχουν πολλές εύκολες δραστηριότητες και βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε και οι οποίες θα σας επιτρέψουν να διατηρήσετε και να ενδυναμώσετε το νου και την ευεξία σας, όπως και να επωφεληθείτε τα μέγιστα αργότερα.

Advertisment

Όταν φροντίζετε το νου σας, λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις, σκέφτεστε πιο καθαρά, νιώθετε πιο αισιόδοξα, δημιουργείτε και διατηρείτε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, κοιμάστε πιο ήρεμα, και γενικά νιώθετε πιο ευδιάθετα. Ποιος θα έλεγε όχι σε αυτά τα πλεονεκτήματα;

Διαβάστε: Πώς η σιωπή επιδρά στον εγκέφαλο αλλάζοντας τη δομή του

Παρακάτω δίνονται κάποια απλά, βασικά βήματα για να βελτιώσετε την ψυχική και πνευματική σας υγεία:

Advertisment

1. Κάντε υγιεινές επιλογές

Είναι πολύ εύκολο να ανακουφιστείτε από τις ενοχλήσεις της πείνας, τρώγοντας ένα γρήγορο, έτοιμο σνακ, αλλά η αλήθεια είναι ότι το υγιεινό φαγητό θα βοηθήσει το νου σας να μείνει πιο συγκεντρωμένος σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν ότι το «εναλλακτικό» φαγητό που διαθέτει φυσιολογικές ποσότητες πρωτεΐνης, φυτικών ινών και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη και τη κατανάλωση.

Για παράδειγμα, ένα πιο υγιεινό σνακ μπορεί να είναι ένα φρέσκο φρούτο και λίγα ωμά καρύδια. Είναι δυνατό να εκπαιδεύσετε και να πείσετε τον εγκέφαλο σας να επιθυμεί λαχανικά και να μην παίρνει ευχαρίστηση όταν καταναλώνετε fast food και γλυκά. Μπορείτε να το επιτύχετε αλλάζοντας τη διατροφική σας συμπεριφορά με τον καιρό και εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο σας να επιθυμεί υγιεινότερα φαγητά. Εκτεταμένες έρευνες έχουν βρει ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα, αν καταναλώνουμε 25 γραμμάρια σάκχαρα φρούτων ημερησίως.

Επομένως, επιχειρήστε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας στο να προτιμά ένα φρούτο παρά ένα πακέτο πατατάκια ή γλυκά για κολατσιό. Αργά ή γρήγορα, θα συνηθίσει σε αυτή τη διατροφική συνήθεια και θα επιθυμεί ένα φρούτο κάθε μέρα περίπου εκείνη την ώρα. Επίσης, μη ξεχνάτε ποτέ να πίνετε νερό. Η διατήρηση ενός καλά ενυδατωμένου σώματος μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική ενέργεια κατά 20%. Βεβαιωθείτε ότι πάντα κρατάτε νερό σε ένα μπουκάλι κοντά σας, καθώς έτσι θα θυμάστε πιο συχνά να πίνετε λίγο, ειδικά όταν έχετε πολύ δουλειά.

2. Περάστε λίγες ώρες ησυχίας

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/5-tropoi-veltiosete-pneumatiki-ygeia/

Το περιβάλλον μας χαρακτηρίζεται από πολύ θόρυβο, καθώς όλο και κάποια δραστηριότητα θα λαμβάνει χώρα κοντά μας ή θα πρέπει να διεκπεραιώσουμε εμείς και αυτό θα μας αφαιρεί από τον χρόνο ξεκούρασης. Όταν βρισκόμαστε έξω, είμαστε περικυκλωμένοι από αυτοκίνητα που κορνάρουν και από θορύβους και φωνές, γενικά από την έντονη ζωή. Από την άλλη πλευρά, όταν βρισκόμαστε σε εσωτερικό περιβάλλον, όπως στο γραφείο, περιτριγυριζόμαστε από θορύβους όπως συζητήσεις, πληκτρολογήσεις, τηλέφωνα, εκτυπωτές κλπ. Ακόμα και μέσα στα σπίτι μας, υπάρχουν οι θόρυβοι της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

Πότε το μυαλό μας θα ξεφύγει από αυτούς τους περισπασμούς και θα βρει λίγη ησυχία και ξεκούραση κατά τη διάρκεια της μέρας; Λίγος χρόνος ηρεμίας μέσα από τη χαλάρωση σε ένα ήσυχο δωμάτιο μπορεί να κάνει θαύματα στην πνευματική μας υγεία. Αυτή η πράξη θα έχει ως αποτέλεσμα πιο συγκεντρωμένη σκέψη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε ακόμα και να δοκιμάσετε κάποιο είδος διαλογισμού, καθώς ενδυναμώνει την πνευματική κατάσταση σας.

Ο καλύτερος τρόπος να δημιουργήσετε χρόνο ηρεμίας για να ενδυναμωθείτε πνευματικά είναι να επιχειρήσετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την προσευχή, τις βαθιές αναπνοές, τη γιόγκα, πρακτικές φροντίδας, ακόμα και σύντομο ύπνο στα μισά της ημέρας.

3. Αποφύγετε το στρες

Υπάρχουν πολλά είδη άγχους. Οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν καν ότι υποφέρουν από στρες, αλλά η συσσώρευση των μικρών και συχνών αρνητικών σκέψεων και ενέργειας θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πνευματική, ακόμα και στην σωματική σας υγεία. Το στρες μπορεί να μειώσει κατά πολύ το επίπεδο της πνευματικής σας υγείας και να καταλήξει σε διάφορες διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, το γενικευμένο άγχος, αλλαγές προσωπικότητας, η διπολική διαταραχή, προβλήματα συμπεριφοράς, γνωστικά προβλήματα (σκέψης) κλπ.

Εκτός από την κακή πνευματική κατάσταση, το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο αίσθημα κόπωσης, αρνητικά συναισθήματα, τριχόπτωση, στειρότητα, μυϊκό πόνο, απότομες αυξομειώσεις στο βάρος και ανωμαλία στη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Προσπαθήστε πάντα να ψάχνετε ποιες μπορεί να είναι κάθε φορά οι κύριες αιτίες του στρες στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να γίνει αν αξιολογείτε το περιβάλλον γύρω σας.

Ύστερα, προσπαθήστε να αλλάξετε τις πιθανές αιτίες του στρες, όπου φυσικά μπορείτε. Οι περισσότερες από τις πηγές- προβλήματα που προκαλούν το στρες μπορούν εύκολα να επιλυθούν, κάνοντας μικρές, θετικές αλλαγές, αποφεύγοντας όλα όσα τα πυροδοτούν. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να αποφύγετε τις αιτίες που προέρχονται από το γραφείο, όπως οι επαφές με συναδέλφους. Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε μια συνειδητή απόφαση, να αφήνετε το γραφείο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να κάνετε μια βόλτα ή να ξεκουράζεστε σε μια ήσυχη καφετέρια μόνοι σας.

4. Κρατήστε το νου σας ενεργό

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/5-tropoi-veltiosete-pneumatiki-ygeia/

Η χρήση του υπολογιστή σας ή η παρακολούθηση τηλεόρασης μετά τη δουλειά κάθε απόγευμα μπορεί να έχει και τα πλεονεκτήματα του περιστασιακά. Αλλά γενικά, ο συνδυασμός ενός μονότονου χόμπι με κάτι που διατηρεί το νου ενεργό είναι ένας τέλειος τρόπος να το κρατήσετε κοφτερό…

Για παράδειγμα, προσπαθήστε να παίζετε με σταυρόλεξα ή παζλ, να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να λύνετε μια σπαζοκεφαλιά. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα παιχνίδια ως έναν τρόπο να βελτιώσουν την δύναμη του εγκεφάλου τους. Τα παιχνίδια προκαλούν ενθουσιασμό, θετικά συναισθήματα που κρατούν τον εγκέφαλο ενεργό και τον νου κοφτερό, βελτιώνοντας έτσι την πνευματική υγεία.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βελτιώνουν το χρόνο αντίδρασης μας κατά 25%! Απλά παιχνίδια όπως το bingo μπορούν να βελτιώσουν τις αντιδράσεις σας, να δημιουργήσουν έναν ενεργητικό τρόπο σκέψης και να ανακουφίσουν από το στρες. Στις μέρες μας, εξαιτίας της προηγμένης τεχνολογίας, μπορείτε να αποκτήσετε πολλές εφαρμογές παιχνιδιών σε ένα tablet ή κινητό, οι οποίες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά, πολλές φορές και δωρεάν.

5. Μιλήστε

Αν έχετε ένα πρόβλημα στο νου σας, το να το επικοινωνήσετε σε κάποιον κάνει θαύματα. Αξίζει να θυμάστε ότι η αναζήτηση βοήθειας υποδεικνύει δύναμη, όχι αδυναμία. Λέγεται, ότι ένα πρόβλημα που μοιράζεται στα δύο, λύνεται ήδη κατά το ήμισυ. Όταν καταπιέζετε αρνητικές σκέψεις και άσχημα συναισθήματα όπως θυμό, η πνευματική σας υγεία είναι επιρρεπής στον πόνο. Θα βιώσετε στρες και ένταση και μπορείτε ακόμα και να εμφανίσετε διαταραχές ύπνου. Αυτά τα συναισθήματα συσσωρεύονται, προκαλώντας μια κατάσταση απόγνωσης, κατά την οποία πολλές φορές εμφανίζονται κατάθλιψη ή ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Ευτυχώς, υπάρχει πάντα μια διέξοδος, όπως και διαθέσιμη βοήθεια και δεν είναι ποτές τόσο δύσκολο όσο φαίνεται στην αρχή. Μπορείτε να κατακτήσετε κάθε προβληματικό ζήτημα με υπομονή, επιμονή, χρόνο, αποδοχή, κατανόηση και στήριξη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση