Δράσε για να μη μετανιώσεις

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε ένα δίλημμα πες στον εαυτό σου: «Δε βαριέσαι, ας το δοκιμάσω...».

Δράσε για να μη μετανιώσεις

Δράσε για να μη μετανιώσεις

Μέρος του άρθρου βασίζεται στο βιβλίο «Οι Μύθοι της Ευτυχίας» της Sonja Lyubomirsky

Advertisment

Όλοι έχουμε ακούσει ότι είναι καλύτερα να μετανιώνεις για πράγματα που έκανες παρά που δεν έκανες… Γιατί, όμως συμβαίνει αυτό; Οι έρευνες στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Διότι είναι ευκολότερο να δικαιολογήσουμε στον εαυτό μας μια δράση παρά την απραξία

Είμαστε πολύ καλοί στο να πείθουμε τον εαυτό μας ότι οι γκάφες μας τελικά μας ωφέλησαν. Ίσως μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε χαρακτηριστικά μας, όπως την αντοχή μας, το χιούμορ μας, την εγκράτειά μας. Ίσως μάθαμε ποιοι είναι πραγματικά οι κοντινοί μας φίλοι ή μπορεί να είχε κάποιες πολύ θετικές συνέπειες (πχ, ένα καταπληκτικό παιδί που γεννήθηκε μετά από μια καταστροφική σχέση της μιας βραδιάς).

Μπορούμε επίσης ευκολότερα να διορθώσουμε μια «λάθος» επιλογή μας*, (πχ, ζητώντας συγνώμη από το άτομο που πληγώσαμε) ή να αναιρέσουμε μια τέτοια κίνηση (πχ, χωρίζοντας από τον/την σύζυγό μας). Αν όμως μετανιώσουμε που δεν παντρευτήκαμε τον παιδικό μας έρωτα, τότε θα περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας γνωρίζοντας ότι δεν είναι πλέον διαθέσιμος!

Όσο περνάει ο καιρός μετανιώνουμε όλο και παραπάνω για όσα δεν κάναμε

Όταν κάνουμε κάτι που δε μας αρέσει τότε είναι πιθανό να το μετανιώσουμε αμέσως. Να νιώσουμε θλίψη και ενοχές, ίσως και θυμό. Τα συναισθήματα αυτά όμως περνάνε συνήθως αρκετά γρήγορα. Στο αντίποδα, οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταμέλεια για αυτά που θα θέλαμε να είχαμε κάνει και δεν κάναμε, μεγαλώνει με τον καιρό.

Λέμε: «Αχ, και να είχα μιλήσει στον τύπο εκείνο στο μαγαζί τότε». «Αχ, και να είχα πάρει τη δουλειά στην άλλη πόλη που τότε μου πρόσφεραν και δεν την ήθελα». Καθώς περνάει ο χρόνος τείνουμε να ξεχνάμε τους λόγους για τους οποίους ενεργήσαμε έτσι τη στιγμή εκείνη και έτσι μας κατηγορούμε περισσότερο. Ακόμα και θυμόμαστε τους λόγους αυτούς, (πχ, «ντρεπόμουν πολύ να του μιλήσω του τύπου»…) ή («δεν ήθελα να αφήσω τη σχέση μου και να αλλάξω πόλη») μας φαίνονται πολύ αδύναμοι εκ των υστέρων.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/drase-min-metanioseis/

Οι συνέπειες της απραξίας είναι απεριόριστες!

Ίσως ο κυριότερος λόγος μεταμέλειας είναι ότι μπορούμε να κάνουμε άπειρα σενάρια για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν… Σενάρια συχνά χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα. («Αν είχα παντρευτεί την Κατερίνα, όλα θα ήταν τέλεια τώρα!»). Από την άλλη οι συνέπειες μιας «λάθος» επιλογής μας είναι περιορισμένες τις περισσότερες φορές και με το πέρασμα του χρόνου ατονούν, καθώς συνηθίζουμε την επιλογή μας αυτή.

Ποια είναι η λύση, λοιπόν;

Να ρισκάρουμε λίγο περισσότερο! Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε ένα παρόμοιο δίλημμα πες στον εαυτό σου: «Δε βαριέσαι, ας το δοκιμάσω…» Αν αποτύχεις, θα έχεις καταφέρει να αλλάξεις την εικόνα του εαυτού σου ως κάποιου ο οποίος είναι ικανός να αναλαμβάνει δράση. Αν επιτύχεις τότε θα αποκτήσεις μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις σου, θα νιώσεις πιο αποτελεσματικός, πιο αισιόδοξος και όλα αυτά θα σε κάνουν να θέλεις να ρισκάρεις ξανά στο μέλλον. Όπως και να το δεις, κερδίζεις!

* «Λάθος» επιλογές δεν υπάρχουν όπως έχει τονισθεί σε άλλο άρθρο, καθώς όλες οι επιλογές κρίνονται εκ των υστέρων και όχι την ώρα που τις κάνουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευγνωμοσύνη: Βρίσκοντας τη γλυκιά πλευρά της ζωής μέσα στις πικρές της στιγμές
Η Αυτογνωσία ως ουσιαστικός παράγοντας για την οικονομική επιτυχία
Πώς να δημιουργήσουμε εσωτερικό διάλογο για να μειώσουμε το άγχος και την κατάθλιψη
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση