,

Φυσικά καθαριστικά για όλες τις επιφάνειες (Μέρος 1ο)

Φυσικά καθαριστικά για όλες τις επιφάνειες Για πλακάκια, πορσελάνες και πάγκους κουζίνας Διατηρήστε το μπάνιο και τα πλακάκια της κουζίνας σας αστραφτερά με τα

Φυσικά καθαριστικά για όλες τις επιφάνειες (Μέρος 1ο)

Φυσικά καθαριστικά για όλες τις επιφάνειες

Για πλακάκια, πορσελάνες και πάγκους κουζίνας

Διατηρήστε το μπάνιο και τα πλακάκια της κουζίνας σας αστραφτερά με τα εξής φυσικά καθαριστικά:

Advertisment

Μαγειρική σόδα και νερό: Ρίξτε μαγειρική σόδα στις επιφάνειες και στη συνέχεια τρίψτε με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Αν έχετε πιο επίμονη βρωμιά, πασπαλίστε με λίγους κόκκους αλάτι και συνεχίστε να τρίβετε. Προσοχή ωστόσο να μη χαράξετε τις επιφάνειες.

Λεμόνι ή ξύδι: Οι έντονοι λεκέδες από λίπη μπορούν να απομακρυνθούν αν ψεκάσετε με χυμό λεμονιού ή ξύδι. Αφήστε το υγρό να καθίσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε με μια σκληρή βούρτσα.

Διαβάστε: Πώς να φτιάξετε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου με φυσικά υλικά

Advertisment

Τζάμια και καθρέφτες

Αντί για τα σκληρά σε ορμή καθαριστικά σπρέι, δοκιμάστε αυτή την εξαιρετικά αποτελεσματική, απλή λύση για τα παράθυρα και τους καθρέφτες σας.

Λευκό ξύδι, νερό και εφημερίδα: Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι με ένα λίτρο νερό και τοποθετήστε το υγρό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε και στη συνέχεια τρίψτε με την εφημερίδα. Αν δεν έχετε ξύδι ή δε σας αρέσει η μυρωδιά του, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αδιάλυτο χυμό λεμονιού ή σόδα.

Χαλιά

Βγάλτε όλα τα αφαιρούμενα χαλιά εκτός σπιτιού και αφού τα καθαρίσετε με τη σκούπα, τινάξτε πολύ δυνατά για να φύγουν οι σκόνες.

Σόδα: Έχετε ακούσει πιθανώς την παλιά συνταγή, που θέλει τη σόδα να είναι ο καλύτερος «εχθρός» του χαλιού. Περιχύστε γενναιόδωρα με μαγειρική σόδα και στη συνέχεια σκουπίστε τη με ένα παλιό πανί. Η χημική υπόσταση της σόδας κάνει τους λεκέδες να έρχονται στην επιφάνεια του χαλιού και να καθαρίζονται πιο εύκολα.

Δείτε επίσης: Φτιάξτε σπιτικό μαλακτικό ρούχων με αιθέρια έλαια!

Καλαμποκάλευρο: Για τους μεγάλους λεκέδες, περιχύστε καλαμποκάλευρο και αφού περιμένετε 5 έως 15 λεπτά σκουπίστε το χαλί.

Εντοπίζοντας το λεκέ: Για να φτιάξετε το δικό σας φυσικό καθαριστικό λεκέδων, αναμείξτε 1/4 φλιτζανιού υγρό σαπούνι ή απορρυπαντικό σε ένα μπλέντερ μαζί με 1/3 φλιτζανιού νερό. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί αφρός, ψεκάστε και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ξύδι.

Για την απόσμηση: Ψεκάστε μαγειρική σόδα ή καλαμποκάλευρο στο χαλί ή τη μοκέτα και καθαρίστε έπειτα από 30 λεπτά. Τόσο η μαγειρική σόδα, όσο και το καλαμποκάλευρο έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τις μυρωδιές.

Ξύλινα δάπεδα

Τα ξύλινα πατώματα είναι όμορφα, υγιεινά και προσθέτουν αξία στο σπίτι σας, αλλά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο σφουγγάρισμα. Για να αποκαταστήσετε τη φυσική τους λάμψη υπάρχουν πιο απλοί τρόποι.

Ξύδι: Φτιάξτε ένα διάλυμα με 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι και 30 σταγόνες ζεστό νερό. Βάλτε το υγρό σε ένα ανακυκλώσιμο μπουκάλι ψεκασμού, στη συνέχεια ψεκάστε σε ένα βαμβακερό ύφασμα ή πετσέτα που είναι ελαφριά βρεγμένη. Σφουγγαρίστε τα πατώματα σας και απομακρύνετε λεκέδες και μυρωδιές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς
Ανακύκλωση: Παραγωγή βιοκαυσίμων από παλιά ρούχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση