,

Ένας Ιάπωνας στην Αθήνα θέλει να συνδέσει τον Ελληνικό με τον Ιαπωνικό Πολιτισμό

O Μιτ

Ο Mitsuo Kamille Nakata έχει έρθει στην Ελλάδα για λίγες μέρες με έναν ιδιαίτερο σκοπό. Να προωθήσει τον Ιαπωνισμό στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ο Mitsuo είναι αντιπρόσωπος του Hokussai Project και Youtuber. Διαμένει σε ένα όμορφο ξενοδοχείο στο Π. Φάληρο. Εκεί τον συναντήσαμε και μας μίλησε για τα σχέδιά του και το όραμά του. Μαζί βρίσκονταν ένα ζευγάρι Ιαπώνων φίλων του οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα και ο Έλληνας συνεργάτης του, Κωνσταντίνος Ορφανός.

K. Nakata, τι είναι ο Ιαπωνισμός;

Advertisment

Ο Ιαπωνισμός είναι η επιρροή της Ιαπωνικής τέχνης και κουλτούρας στην Ευρώπη του 19ου αιώνα. Άσκησε μεγάλη επιρροή στους διάσημους ζωγράφους της εποχής. Εντουάρ Μονέ, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Ρενουάρ, Ανρί Ματίς ήταν μόνο κάποιοι από αυτούς που εντυπωσιάστηκαν από την Ιαπωνική τεχνοτροπία. Η επιρροή όμως δεν σταμάτησε στην τέχνη, συνέχισε στην αρχιτεκτονική, όπως στο Γαλλικό μετρό, αλλά και σε πολλές επιχειρήσεις της εποχής.

art_nouveau_metro_station_abesses_paris_-_2011
Αρ Νουβό σταθμός του μετρό Αμπές (Abesses), Παρίσι. Σχεδιασμός Εκτόρ Γκιμάρ.  PHOTO By DIMSFIKAS – (Δημήτρη Σφήκα), CC BY-SA 3.0,

Μιλήστε μας λίγο για το Hokussai Project

Το Hokussai Project ξεκίνησε από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη, χαράκτη και σκιτσογράφο  Hokussai  της περιόδου Έντο. Κάποια από τα έργα του είναι πασίγνωστα και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Είναι τα έργα του Hokussai που δημιούργησαν εξαρχής το ρεύμα του Ιαπωνισμού στην Ευρώπη. Ο Hokussai έλαβε το μήνυμα από τον “Ουρανό” για να μεταφέρει την Ιαπωνική τέχνη στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που το το εγχείρημα πήρε το όνομά του “Hokussai Project” .

Advertisment

Κάποιοι από τους δημοφιλέστερους πίνακές του είναι οι παρακάτω:

Το μεγάλο κύμα έξω από την Καναγκάουα

 

Κόκκινο Φούτζι

 

Χιντογκαιγια στο Τοκάιντο

 

Ο ναός του Ασακούσα Χοντζαντζι

Αυτό λοιπόν που κάνουμε στο Hokussai Project Association είναι να διοργανώνουμε δράσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ με σκοπό την ανάδειξη της Ιαπωνικής τέχνης και κουλτούρας.

Γνωρίζουμε ότι στη γλώσσα σας, κάθε λέξη έχει ένα νόημα. Η ονομασία της χώρας σας, τι σημαίνει;

Εμείς οι Ιάπωνες αποκαλούμε την Ιαπωνία Nippon. Nippon σημαίνει “Εκεί που Ανατέλλει ο Ήλιος” . Στην αρχαία Ιαπωνία, οι πρόγονοί μας λάτρευαν τον ήλιο και προσεύχονταν σε αυτόν ως ζωοδότη.

Γιατί θέλετε να διαδώσετε τον Ιαπωνισμό;

Στην Ιαπωνία έχουμε πολλές θρησκείες, τον Χριστιανισμό, Τον Σιντοϊσμό, τον Βουδισμό κ.λ.π. και όλες συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Αυτή η αρμονική συνύπαρξη έχει επηρεάσει σημαντικά την τέχνη. Επιθυμούμε μέσω της διάδοσης της τέχνης και της μουσικής να φέρουμε περισσότερο φως και ειρήνη στον κόσμο.

Υπάρχει ωστόσο κάτι που θα θέλαμε να μας εξηγήσετε. Γιατί έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως αφετηρία της υλοποίησης του οράματός σας;

Η αρχαία Ιαπωνική μυθολογία μοιάζει πολύ με την ελληνική. Ωστόσο ήταν η Ελληνική Μυθολογία και Φιλοσοφία εκείνη που επηρέασε και ενέπνευσε όλο τον δυτικό κόσμο. Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι οι Ιάπωνες κατασκευάζουμε πολλά παιχνίδια video games. Θα εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε πόσα από αυτά σχετίζονται με την Ελληνική Μυθολογία επηρεάζοντας έτσι άμεσα τις νέες γενεές. Επιθυμούμε να μάθουμε περισσότερα για την ελληνική Μυθολογία ώστε να δημιουργήσουμε ταινίες animation, video games και έργα τέχνης που θα συνδυάζουν και τις δύο μυθολογίες και θα προωθήσουν τις κουλτούρες μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες ομοιότητες στις δύο μυθολογίες;

Υπάρχουν πραγματικά πολλές ομοιότητες, ξεκινώντας από τις 12 κύριες Θεότητες που φέρεται να υπάρχουν και στις δύο μυθολογίες μέχρι την εκπληκτικά πανομοιότυπη περιγραφή του Κάτω Κόσμου. Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι θεότητες περιγράφονται ως όντα με ανθρώπινες αδυναμίες. Κυνηγούσαν γυναίκες, δολοπλοκούσαν, έτρωγαν, έπιναν, μεθούσαν. Στην Ελληνική μυθολογία μεθούσαν με κρασί, στην Ιαπωνική με Σάκε.  Πραγματικά μιλάμε για εκπληκτικές και εξαιρετικά σπάνιες ομοιότητες. Ούτε η Ιαπωνική, ούτε η Ελληνική έχουν τόσες ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη μυθολογία άλλης χώρας όσο μεταξύ τους.

Υπάρχει ωστόσο μια ενδιαφέρουσα διαφορά. Στην Ιαπωνική Μυθολογία η Amaterasu είναι η κυρίαρχη θεότητα. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να βλέπουμε μια γυναίκα στην κορυφή, καθώς γνωρίζουμε ότι η Ιαπωνική κοινωνία ήταν ανδροκρατούμενη, πολύ περισσότερο από  άλλες κοινωνίες της εποχής

Ναι, έχετε δίκιο για την επισήμανση. Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της Ιαπωνικής Μυθολογίας. Οι αρχαίοι Ιάπωνες τιμούσαν τη θηλυκή πλευρά της ζωής. Η Amaterasu ήταν η μητέρα, η Τροφός και όλοι και όλα προήλθαν από εκείνη.

Κ. Νακάτα, πως σκέφτεστε να αρχίσετε αυτή τη σύνδεση των δύο πολιτισμών;

Αυτές τις μέρες έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιες εταιρείες στην Ελλάδα με τις οποίες πιθανόν να διοργανώσουμε ένα μεγάλο κοινό event  όπου θα είναι προσκεκλημένοι αρκετοί Ιάπωνες Καλλιτέχνες, Game Producers, Animators κ.λ.π. Αλλά γενικά είμαστε ανοικτοί να συνδιοργανώσουμε  κοινές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Είστε δύο εβδομάδες εδώ. Φανταζόμαστε ότι γνωρίζατε για την οικονομική κρίση και την ύφεση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.  Πως σας φάνηκαν οι άνθρωποι στη χώρα μας;

Καταρχήν  στην Ιαπωνία δεν έχουμε ιδιαίτερη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μαθαίνουμε μόνο επιγραμματικά κάποια πράγματα. Αλλά η γενικότερη αίσθηση που είχαμε είναι ότι θα συναντούσαμε μια καταθλιπτική κατάσταση. Ωστόσο η εντύπωσή μας εδώ είναι πολύ καλή. Και όσον αφορά τους ανθρώπους αλλά και όσον αφορά την οικονομία.

——

Mitsuo Nakata
Mitsuo K. Nakata

Ο Mitsuo Kamille Nakata είναι αρχισυντάκτης του Ιαπωνικού Διαπολιτισμικού Περιοδικού. Το Νοέμβριο του 2015 ξεκίνησε το Hokussai Project Association το οποίο έχει σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων σε όλο τον κόσμο με θέμα την Ιαπωνική τέχνη και Κουλτούρα. Το 2016 βρέθηκε για τους σκοπούς της Hokussai Project στο Μιλάνο, στην Ιταλία και το 2017 θα παραστεί σε Έκθεση του Βρετανικού Μουσείου. Έχει δημιουργήσει το κανάλι στο Youtube Tokyo Voice Tv, όπου παρουσιάζονται βίντεο, συνεντεύξεις και δραστηριότητες της Hokussai Project Association.  To 2016 παρέστη στο TEDX όπου μίλησε για το εγχείρημά του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση