, , ,

Πώς τα βακτήρια στο δέρμα μας βοηθούν στην προστασία του

Το βακτήριο που μπορεί να προλαμβάνει τις παθήσεις και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας μας.

Πώς τα βακτήρια στο δέρμα μας βοηθούν στην προστασία του

Πώς τα βακτήρια στο δέρμα μας βοηθούν στην προστασία του

Όλοι γνωρίζουμε για τα εκπληκτικά ωφέλη των βακτηρίων στο πεπτικό-γαστρεντερικό σύστημα μας. Καταναλώνουμε προβιοτικά και πρεβιοτικά για να αποφύγουμε το κρύωμα, να βοηθήσουμε την πέψη και να διατηρήσουμε την εσωτερική ισορροπία ανάμεσα στα βακτήρια και τους μύκητες. Αλλά τι συμβαίνει με άλλα σημεία του σώματος μας- ωφελούνται επίσης από τα μικρόβια;

Advertisment

Μια ομάδα Σουηδών επιστημόνων μελέτησε το Propionibacterium acnes- ένα από τα πιο κοινά βακτήρια στο δέρμα μας- και αυτό που βρήκαν είναι άκρως ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι αυτό το βακτήριο μπορεί πραγματικά να προλαμβάνει τις παθήσεις και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας μας.

Η ακμή δημιουργείται από ένα συγκεκριμένο βακτήριο;

Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα από το επιστημονικό του όνομα, για πολλά χρόνια το Propionibacterium acnes (P. acnes) πιστεύαμε ότι προκαλούσε την ακμή. Αλλά πιο πρόσφατα, οι ερευνητές αμφισβητούν συνολικά την σύνδεση ανάμεσα στο P. acnes και στην ακμή, λέγοντας ότι η παρουσία του βακτηρίου στο δέρμα ατόμων που εμφανίζουν ακμή θα μπορούσε να είναι απλά μια σύμπτωση, καθώς το βακτήριο P. acnes υπάρχει άφθονο στο ανθρώπινο δέρμα. Αν όμως δεν προκαλεί τελικά προβλήματα, γιατί αυτό το βακτήριο βρίσκεται παντού στο δέρμα μας; Ίσως να βρίσκεται εκεί για να μας βοηθά.

Δείτε: Συνταγή για τα βακτήρια του στομάχου

Advertisment

Ένα βακτήριο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το P. acnes μπορεί να δράσει ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το δέρμα μας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούνται από ασταθή μόρια, που παράγονται στο σώμα μας, όταν βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε διαφορετικούς περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η μόλυνση, το όζον και η ηλιακή ακτινοβολία. Ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων ριζών μπορεί να σημαίνει πρόβλημα και έχει συνδεθεί με σχεδόν κάθε τύπο καρκίνου.

Αλλά όταν ελέγχθηκε στο εργαστήριο, το P. acnes επέδειξε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, συγκριτικά με άλλα κοινά αντιοξειδωτικά, όπως η Βιταμίνη C, η Βιταμίνη E και η γλουταθειόνη- κάτι που υποδεικνύει ότι αυτό το βακτήριο μπορεί να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό μηχανισμό προστασίας για την επιδερμίδα μας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/pws-bacteria-derma-voithoun-prostasia/

Μπορεί το βακτήριο P. acnes να αποτρέψει τις δερματικές παθήσεις;

Αυτό το μυστήριο βακτήριο είναι γεμάτο εκπλήξεις· πέρα από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, το P. Acnes μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή άλλων κοινών δερματικών παθήσεων. Συμπεραίνεται ότι παθήσεις όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα έχουν συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα P. Acnes, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του στην επιδερμίδα μας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μιας φλεγμονώδους δερματικής πάθησης.

Αν και χρειάζονται ακόμα περισσότερες πληροφορίες, είναι πιθανό το βακτήριο αυτό να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει παθήσεις, όπως η ψωρίαση, στο μέλλον. Και λόγω της αντιοξειδωτικής της ιδιότητας, θα μπορούσε πιθανώς να προστεθεί στα αντηλιακά, για να προστατεύει πιο αποτελεσματικά το δέρμα μας ενάντια στη βλάβη της ακτινοβολίας UV και στις ελεύθερες ρίζες που έρχονται με την έκθεση μας σε αυτή.

Τα βακτήρια είναι φίλοι μας

Συνεχίζει (ευχάριστα) να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε τόσα πολλά βακτήρια που ζουν στο σώμα μας, όσο και ανθρώπινα κύτταρα. Όπως επίσης μας εκπλήσσουν τα όλο και περισσότερα παραδείγματα των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτά τα μικρόβια. Και εξηγείται με αυτό τον τρόπο όταν θυμηθείτε ότι ως ανθρώπινα όντα, εξελιχθήκαμε μαζί με αυτά τα βακτήρια. Και ενώ μερικά μικρόβια μπορούν προφανώς να είναι βλαβερά, η πλειονότητα είναι εδώ για να μας βοηθήσει να μείνουμε υγιείς και ισορροπημένοι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση