, ,

5 συστατικά που δηλητηριάζουν τον εγκέφαλό σας

Μια λίστα 5 δηλητηριωδών συστατικών, τα οποία βλάπτουν τον εγκέφαλό σας και θα ήταν καλό να αποφεύγετε όσο περισσότερο μπορείτε!

5 συστατικά που δηλητηριάζουν τον εγκέφαλό σας

Στις μέρες μας, συνεχώς εκτίθεστε σε πολλές τοξίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν καταστροφική επίδραση στην υγεία σας. Ευτυχώς, μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα τοξικά συστατικά και να προστατεύσετε την υγεία σας. Παρακάτω παρουσιάζεται μια λίστα 5 δηλητηριωδών συστατικών, τα οποία βλάπτουν τον εγκέφαλό σας και θα ήταν καλό να αποφεύγετε όσο περισσότερο μπορείτε!

Advertisment

5 συστατικά που δηλητηριάζουν τον εγκέφαλό σας

Διαβάστε: Πώς η σιωπή επιδρά στον εγκέφαλο αλλάζοντας τη δομή του

1. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη βρίσκονται ανάμεσα στα πιο κοινά είδη τεχνητών γλυκαντικών γνωστά για τις μηδέν θερμίδες που περιέχουν. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα γλυκαντικά είναι τοξικά και επιβλαβή για τον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, όταν η ασπαρτάμη διασπαστεί (σε έναν συνδυασμό από φαινυλαλανίνη, μεθανόλη και ασπαρτικό οξύ), μπορεί να δημιουργήσει μια χημική ουσία που βρίσκεται σε εγκεφαλικούς όγκους.

Η πρόσληψη ασπαρτάμης μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, γλωσσοδιάρροια και ημικρανίες. Περιέχεται σε γιαούρτια, τσίχλες, δημητριακά, σάλτσες, σόδα, σε επιτραπέζια γλυκαντικά, σε εμφιαλωμένο νερό με διάφορες γεύσεις και σε πολλά άλλα προϊόντα με τη σήμανση της μη περιεκτικότητας ζάχαρης.

Advertisment

2. Γλουτένη

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/5-systatika-dilitiriazoun-egkefalo/

Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο αλεύρι και στο κριθάρι. Είναι κολλώδης, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσδεθεί στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, προκαλώντας διαταραχές του πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της κοιλιοκάκης, ένα αυτοάνοσο δηλαδή νόσημα που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη.

Επιπλέον, άτομα με μη οφειλόμενη στην κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να εμφανίσουν φλεγμονώδεις διαταραχές του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Μεγάλος αριθμός επιστημόνων έχει αποδείξει ότι η ευαισθησία σε αυτό το συστατικό σχετίζεται στενά με τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τις περιφερειακές νευρικές διαταραχές. Επιπροσθέτως, η γλουτένη έχει συσχετιστεί με την άνοια, την γνωστική ανεπάρκεια, ψυχιατρικές διαταραχές κλπ.

3. Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης σχετίζεται με προβλήματα υγείας που μπορούν να βλάψουν τον ίδιο τον εγκέφαλο. Η επεξεργασμένη ζάχαρη καταστέλλει την BDNF, μια ορμόνη μεταβολισμού απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) πυροδοτεί νέες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου, απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία της μνήμης. Πολυάριθμες έρευνες απέδειξαν ότι χαμηλά επίπεδα αυτού του παράγοντα σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, σε συνδυασμό με την πρόσληψη ζάχαρης μπορούν να χειροτερεύσουν σημαντικά τα συμπτώματα.

Επιπροσθέτως, η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονών. Και τα χρόνια συμπτώματα φλεγμονής αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. Άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, όπως επίσης εκείνοι που θέλουν να βελτιώσουν την ψυχολογική τους διάθεση και καθαρότητα πρέπει να αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη.

4. Φθόριο

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/5-systatika-dilitiriazoun-egkefalo/

Το φθόριο, το οποίο περιέχεται στο πόσιμο νερό μπορεί να βλάψει σοβαρά όχι μόνο τον εγκέφαλό μας, αλλά και τη συνολική μας υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο φθόριο και στο μειωμένο επίπεδο IQ. Η UNICEF διεξήγαγε μια έρευνα, η οποία έδειξε ότι τα επίπεδα νοημοσύνης ήταν μειωμένα εξαιτίας του επιπέδου πρόσθετου φθορίου στο πόσιμο νερό της Αμερικής, το οποίο κυμαινόταν στο 0.88 mg/l. Επιπλέον, το Αμερικάνικο Δίκτυο Έρευνας για το φθόριο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 34 μελέτες, οι οποίες σχετίζουν το φθόριο με τα χαμηλά επίπεδα IQ, ενώ σύμφωνα με άλλα έρευνες, το φθόριο μπορεί να συνδεθεί με θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες, γνωστική ανεπάρκεια και διαταραγμένες νευρο-συμπεριφοριστικές λειτουργίες.

5. Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG)

Το MSG είναι ένα βιομηχανικό πρόσθετο, το οποίο βρίσκεται σε τροφές ως ενισχυτικό γεύσης. Συγκεκριμένα, ξεγελά τον εγκέφαλο και τους γευστικούς κάλυκες, ώστε να στείλουν το σήμα ότι η τροφή είναι νόστιμη και ταυτόχρονα προκαλούν την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ντοπαμίνης. Αυτό το τοξικό συστατικό συνδέεται με εγκεφαλική βλάβη και άλλες νευρολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της άνοιας, του Αλτσχάιμερ, της νόσου του Πάρκινσον, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, του λύκου κλπ. Μπορεί να εμπεριέχεται στη σάλτσα μπάρμπεκιου, σε κονσερβοποιημένες σούπες και λαχανικά, στα dressing σαλάτας, στους κύβους ζωμών και σε άλλες επεξεργασμένες τροφές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση