,

Μαύροι κύκλοι: Αίτια εμφάνισης και τρόποι θεραπείας

H σωστή παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την επίλυση του προβλήματος.

Μαύροι κύκλοι: Αίτια εμφάνισης και τρόποι θεραπείας

Μαύροι κύκλοι: Αίτια εμφάνισης και τρόποι θεραπείας

Οι μαύροι κύκλοι είναι κύκλοι σκούρου χρώματος κάτω από τα μάτια. Οι μαύροι κύκλοι απασχολούν συχνά τους δερματολόγους και τους πλαστικούς χειρουργούς για αισθητικούς λόγους λόγω των δυσάρεστων αισθημάτων που προκαλούν στους πάσχοντες μειώνοντας την αυτοπεποίθησή τους. Ενίοτε μάλιστα προκαλούν σημαντική αλλοίωση στην εικόνα του σώματος οδηγώντας σε κατάθλιψη ευαίσθητα άτομα που συνήθως ευρίσκονται σε μεταβατικές περιόδους στην ζωή τους όπως την εφηβεία ή την εμμηνόπαυση. Σπανιότερα οι μαύροι κύκλοι απασχολούν τον ειδικό παθολόγο, όταν το σύμπτωμα γίνεται χρόνιο ή όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο δερματολογικό νόσημα που το προκαλεί.

Advertisment

Διακρίνουμε τους ετερόπλευρους κύκλους όταν εντοπίζονται μόνο στο ένα μάτι και τους αμφοτερόπλευρους κύκλους, όταν εντοπίζονται και στα δύο μάτια.

Α. Ετερόπλευροι κύκλοι

Η κατάσταση αποτελεί συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού ή λοιμώξεων ή οφθαλμολογικών παθήσεων.

Β. Αμφοτερόπλευροι κύκλοι

Δύο χρωστικές, η μελανίνη και η καρωτίνη έχουν αποφασιστική σημασία στον τελικό χρωματισμό του δέρματος. Το πάχος της επιδερμίδας, ο αριθμός και η βατότητα των δερματικών αγγείων, η τοπική κυκλοφορία του αίματος, σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα, είναι παράγοντες που καθορίζουν την τελική απόχρωση. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης στην περιοχή κάτω από τα μάτια με αποτέλεσμα να έχουν ιδιοσυγκρασιακώς μαύρους κύκλους. Με την πάροδο της ηλικίας επίσης οι ιστοί λεπταίνουν και οι μαύροι κύκλοι σταδιακά εμφανίζονται με το γήρας.

Το σύμπτωμα των μαύρων κύκλων είναι παθολογικό όταν πρωτοεμφανίζεται σε πρόσωπο στο οποίο δεν προϋπάρχει και όταν δεν αποτελεί φυσική συνέπεια δυσμενούς κληρονομικότητας ή φθοράς του χρόνου.

Αίτια

Η κόπωση και η έλλειψη ύπνου είναι οι πιο κοινές καταστάσεις που προκαλούν το σύμπτωμα. Η οξεία κόπωση μπορεί να οφείλεται σε σωματική ή πνευματική καταπόνηση, σε νυχτερινές βάρδιες, σε υπερεργασία. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αγγειοδιαστολή και οίδημα που δίνουν την εικόνα μαύρων κύκλων.

Άλλες αιτίες πρέπει να αποκλειστούν όταν δεν υπάρχει εμφανές αίτιο κόπωσης ή όταν οι μαύροι κύκλοι επιμένουν. Ορισμένοι από τους πιο συνήθεις παράγοντες που προκαλούν μαύρους κύκλους είναι:

1. Το έκζεμα

2. Ο τοπικός ερεθισμός

3. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

4. Τοπικές οφθαλμολογικές παθήσεις

5. Οι αλλεργίες

6. Η κατακράτηση υγρών νεφρικής καρδιακής ηπατικής διατροφικής αιτιολογίας ή λόγω κύησης

7. Διατροφικές διαταραχές και ανεπάρκεια μετάλλων ιχνοστοιχείων με προεξάρχουσα ανεπάρκεια την ανεπάρκεια σιδήρου

8. Νεφρικά προβλήματα

9. Ορμονικές διαταραχές όπως οι παθήσεις του θυρεοειδούς.

10. Παθήσεις που αλλοιώνουν τη σύσταση του δέρματος τοπικού ή συστηματικού χαρακτήρα (π.χ. συστηματικά νοσήματα κολλαγόνου).

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/mauroi-kukloi-aitia-emfanisis-tropoi-therapeias/

Θεραπεία

Η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο. Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες:

• Πρέπει να απέχουν από τοξίνες (π.χ. αλκοόλ, κάπνισμα), να φροντίζουν για την επαρκή τους ενυδάτωση και τη σωστή διατροφή που δίνει στους ιστούς τη στιλπνότητα που χρειάζονται.

• Η επαρκής ξεκούραση του σώματος, ο επαρκής ύπνος και η αποφυγή υπερκόπωσης είναι σημαντικά.

• H συνετή χρήση καφέ και τσαγιού έχει ευεργετική επίδραση λόγω της τόνωσης της κυκλοφορίας που προκαλεί η καφεΐνη.

• Η χρήση υψηλής ποιότητας γυαλιών με αντηλιακά φίλτρα κατά τις ώρες ύψιστης ηλιοφάνειας συνιστάται.

• Η τοπική εφαρμογή κρύων επιθεμάτων προκαλεί συστολή τοπικών αιμοφόρων αγγείων και αμβλύνει το σύμπτωμα. Η παραμονή σε καυτό περιβάλλον (π.χ. σάουνα χαμάμ) πρέπει να αποφεύγεται.

• Η χρήση σωστού μαξιλαριού κατά τον ύπνο τονώνει την τοπική κυκλοφορία και συνιστάται.

• Πρέπει να προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα και όχι μπρούμυτα ή στο πλάι για να διευκολύνουν την ομαλή κυκλοφορία των υγρών στο πρόσωπο.

• Πρέπει να αποφεύγουν να τρίβουν τα μάτια τους, να χρησιμοποιούν ακατάλληλα προϊόντα μακιγιάζ ή ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού για το πρόσωπο. Πρέπει να αποφεύγουν ακατάλληλα καθαριστικά προσώπου, να αποφεύγουν να κοιμούνται με προϊόντα μακιγιάζ, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις κρέμες προσώπου στην περιοχή των ματιών εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη.

H σωστή παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την επίλυση του προβλήματος όταν υποκρύπτεται συστηματικός παράγοντας ή νόσημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση