, ,

Πέμπτο Τσάκρα: Το κέντρο της έκφρασης – Κάντε το τεστ

Το τεστ του πέμπτου Τσάκρα Αυτό είναι το πέμπτο τεστ της σειράς των τσάκρα και θα ασχοληθούμε με το κέντρο του λαιμού. Ενώ μέχρι

Το τεστ του πέμπτου Τσάκρα

Αυτό είναι το πέμπτο τεστ της σειράς των τσάκρα και θα ασχοληθούμε με το κέντρο του λαιμού. Ενώ μέχρι το τέταρτο κέντρο μπορούσαμε να αναλύσουμε το καθένα ξεχωριστά, τα τρία ανώτερα κέντρα, χρειάζεται απαραιτήτως να αναλυθούν σε συνδυασμό με τα αντίστοιχά τους.

Advertisment

Τα τρία κατώτερα και τα τρία ανώτερα κέντρα είναι συγκοινωνούντα δοχεία τα οποία αλληλοεπηρεάζονται διαρκώς. Έτσι, το πέμπτο κέντρο σχετίζεται με το ηλιακό πλέγμα (τρίτο κέντρο), το έκτο σχετίζεται με δεύτερο και το έβδομο με το πρώτο. Το κέντρο της καρδιάς (τέταρτο τσάκρα) βρίσκεται στο μέσο και αποτελεί το σημείο ισορροπίας των τριών ανώτερων και τριών κατώτερων κέντρων. Στο προηγούμενο τεστ επισημάναμε επανειλημμένως τη σημασία του κέντρου της καρδιάς ως  ρυθμιστή της υγείας και της ισορροπίας όλης της ενέργειας στο σώμα μας.

Για να γίνει πιο κατανοητό πως επικοινωνούν ανά δυάδες τα κέντρα ας φέρουμε δύο παραδείγματα. Το ένα είναι η διαδικασία της διατροφής. Η τροφή εισέρχεται από το στόμα (πέμπτο κέντρο) και ξεκινάει η διάλυσή της από το μάσημα μέχρι να καταλήξει στο στομάχι (ηλιακό πλέγμα) και από εκεί στο έντερο. Έτσι, το πέμπτο τσάκρα μας οδηγεί στην τροφή που θα εισάγουμε στο σώμα μας και το ηλιακό πλέγμα είναι αυτό που αναλαμβάνει την απορρόφηση και τη τελευταία διαδικασία της πέψης. Αυτός είναι ο λόγος που η διατροφή συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Ένα έντονο καταπιεσμένο συναίσθημα στο ηλιακό πλέγμα θα οδηγήσει το πέμπτο κέντρο σε υπερλειτουργία ή υπολειτουργία με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο ή λιγότερο από ότι πρέπει.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι όταν σε κάποιον άνθρωπο γεννιέται ένα έντονο συναίσθημα, για παράδειγμα του θυμού. Η φυσική διαδικασία είναι το συναίσθημα του θυμού, το οποίο γεννιέται στο ηλιακό πλέγμα να ανεβεί στο πέμπτο κέντρο ώστε να εκφραστεί ως λόγος. Σε αυτή την περίπτωση, ο άνθρωπος εκφράζει την ενόχλησή του για ένα γεγονός και το πρόβλημα τελειώνει εκεί. Πολλές φορές όμως αυτό δεν συμβαίνει. Μπορεί για παράδειγμα να τον επικρίνει ο εργοδότης του και από φόβο να μην χάσει την εργασία του αποφασίζει να μην εκφράσει το θυμό του.

Advertisment

Τότε το συναίσθημα του θυμού γεννιέται στο ηλιακό πλέγμα αλλά συγκρατείται εκεί και δεν ανεβαίνει καν στο πέμπτο κέντρο προκειμένου να γίνει λόγος. Κι αν αυτό συμβεί λίγες φορές, το σώμα μπορεί να το διαχειριστεί έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται, τότε το συσσωρευμένο συναίσθημα του θυμού στο ηλιακό πλέγμα θα αποθηκευτεί σε κάποιο ζωτικό όργανο όπως είναι το ήπαρ και σταδιακά, αν δεν κάνουμε κάτι γι αυτό, ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του οργάνου.

Υπάρχει όμως άλλη μια περίπτωση εξίσου συνηθισμένη. Γνωρίζουμε ότι το τα σαγόνια μας είναι η τελευταία πόρτα της έκφρασης του λόγου. Γι αυτό εξάλλου και οι εκφράσεις “Σφίγγω τα δόντια μου” , “Κατάπια τη γλώσσα μου” κ.λ.π. Πολλές φορές λοιπόν το συναίσθημα, αντί να συγκρατηθεί στο ηλιακό πλέγμα, ανεβαίνει προς τα πάνω αλλά ο τελευταίος φύλακας, οι σφιγκτήρες, εμποδίζουν τη δημιουργία του λόγου. Είναι αυτές τις στιγμές που σφίγγουμε τα δόντια μας και δεν λέμε τίποτα. Και σε αυτή την περίπτωση, το σώμα μας μπορεί να διαχειριστεί αρκετές τέτοιες καταστάσεις χωρίς πρόβλημα. Εάν όμως αυτό επαναλαμβάνεται τακτικά, τότε οι σφιγκτήρες αποκτούν διαρκή ένταση με αποτέλεσμα να τρίζουμε τα δόντια μας το βράδυ και να δημιουργούμε τεράστια ένταση στα δόντια αλλά και στο μυικό σύστημα του αυχένα, προκαλώντας πονοκεφάλους και πολλές άλλες παρενέργειες.

Έτσι, η πρώτη ερώτηση του τεστ είναι το αποτέλεσμα του αντίστοιχου κέντρου του. Γι αυτό είναι σημαντικό να προηγηθεί το τεστ του ηλιακού πλέγματος το οποίο θα το βρείτε εδώ Τρίτο Τσάκρα – Ηλιακό Πλέγμα

Μπορείτε να βρείτε όλα τα προηγούμενα τεστ με σειρά εδώ

Πρώτο τσάκρα

Δεύτερο τσάκρα

Τρίτο Τσάκρα

Τέταρτο τσάκρα

[viralQuiz id=101]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση