Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε

Μπορούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας στο μέλλον, κοιτώντας τα λάθη του παρελθόντος.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε

Ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε

Η ζωή μας εδώ στη γη είναι περιορισμένη και οι περισσότεροι προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα θέλω μας σε αυτό τον περιορισμό του χρόνου. Ορισμένες φορές, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε ότι «θα μπορούσαμε, θα έπρεπε να ή ίσως θα ήταν καλύτερο να…» είχαμε ζήσει διαφορετικά. Και κάποιοι από εμάς νιώθουν ότι μετανιώνουν και είναι τόσο έντονο και βαρύ αυτό το συναίσθημα που αναπτύσσουν κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα υγείας.

Advertisment

Ωστόσο, αν και είναι φυσιολογικό να μετανιώνουμε κάποιες φορές στη ζωή μας, η σκληρή αλήθεια είναι ότι το παρελθόν είναι αμετάβλητο. Μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε τους εαυτούς μας στο μέλλον, κοιτώντας τα λάθη του παρελθόντος. Να ζήσουμε το παρόν και να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Δείτε: 6 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις τη ζωή σου

Ποτέ δεν είναι αργά στη ζωή και να 7 λόγοι γι’ αυτό

1. Υπάρχουμε μόνο στο παρόν

Πόσοι από εμάς αναλωνόμαστε στο τι έγινε στο παρελθόν και τι πρόκειται να κάνουμε στο μέλλον… εγκαταλείποντας οποιαδήποτε σκέψη για το παρόν; Πόσοι από εμάς ζουν πραγματικά στη στιγμή; Μια μερίδα επιστημόνων έχει ισχυριστεί ότι ο χρόνος- ως κατασκευή, μαζί με την περιορισμένη φύση του- αποτελεί μια ψευδαίσθηση. Είτε είναι ψευδαίσθηση, είτε κάτι πραγματικό, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε ότι η ζωή αποτελείται από μια σειρά γεγονότων, στιγμών και συναισθημάτων που βιώνουμε στη στιγμή. Επομένως, γιατί να μην εστιάσουμε στο μόνο πράγμα που μπορούμε άμεσα να βιώσουμε… δηλαδή την παρούσα στιγμή;

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/pote-arga-allaxoume/

2. Μπορούμε να αλλάξουμε ένα πράγμα τη φορά

Υπάρχει ένα λάθος που σχεδόν όλοι μας κάνουμε, όταν μετανιώνουμε κάτι στη ζωή μας. Αντί να συγκεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην αλλαγή μιας πλευράς μας, αντιθέτως εμείς υπεραναλύουμε και βαλτώνουμε σε όσα έχουμε αντιληφθεί ότι κάναμε λάθος. Το αποτέλεσμα είναι ότι πανικοβαλλόμαστε και βιώνουμε «παράλυση από ανάλυση». Όταν απασχολούμε τη σκέψη μας με όλα όσα χρειάζεται να αλλάξουμε, είναι αδύνατο να περάσουμε στη δράση. Όταν εστιάσουμε σε ένα συγκεκριμένο πράγμα που θέλουμε να βελτιώσουμε, η διαδικασία γίνεται ευκολότερη. Δεν είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε όλα τα ζητήματα κατευθείαν… πρέπει απλά να εστιάσουμε σε ένα πράγμα και θα τα πάμε περίφημα!

3. Μπορούμε να κάνουμε μικρά βήματα

Φυσικά μπορεί να είμαστε λίγο μεγαλύτεροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βιαστούμε να αλλάξουμε τα πάντα αμέσως (εδώ θυμηθείτε τον πρώτο λόγο επίσης). Εξάλλου, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε γρήγορα, τα αποτελέσματα μας θα είναι φτωχά. Ποιος λοιπόν ο λόγος της βιασύνης μας; Είναι πολύ καλύτερο να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας και να αλλάξουμε πραγματικά αυτό που επιθυμούμε! Θα είμαστε και πιο ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

4. Το μέλλον είναι αβέβαιο

Κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον! Σκεφτείτε πόσο ποιοτικότερη θα ήταν η ζωή μας αν ζούσαμε κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μας… Αν και μπορεί να φαίνεται σαν να αναφέρουμε ξανά αυτά που συζητήθηκαν προηγουμένως, είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε αυτό το στοιχείο στον εαυτό μας. Και είναι απόλυτα βοηθητικό για όσους παλεύουν να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/pote-arga-allaxoume/

5. Έχουμε θέληση

Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα κι ένας τρόπος! Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω! Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Και πόσο αληθινό είναι. Χωρίς τη θέληση μας, δεν καταφέρνουμε τίποτα. Όσο αναπνέουμε, η θέληση και η επιθυμία μας είναι ενεργές και έτοιμες προς χρήση. Αποτελούν δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία, που μας κάνουν ανθρώπους. Και όσο έχουμε ψυχή, νου και θέληση… πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο!

6. Πάντα θα υπάρχει περιθώριο αυτοβελτίωσης

Σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση, όταν μετανιώνουμε στη ζωή μας είναι επειδή δεν «επιτύχαμε» κάτι. Όταν κάποιος νιώθει ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί όλη την πραγματική δυναμική του, μπορεί αυτό να του αφήσει ένα επώδυνο σημάδι. Όμως, η δυνατότητα μας για αυτό-βελτίωση δεν τελειώνει ποτέ.

7. Αυτά που θα αφήσουμε πίσω μας

Και υπάρχει βεβαίως και το ζήτημα του τι θα αφήσουμε πίσω μας, η κληρονομιά μας. Πώς οι μελλοντικές γενιές θα σκέφτονται για εμάς; Θα μπορούν να εμπνευστούν από τα κατορθώματα και τη ζωή μας; Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα το σκεφτούμε πολύ αργά στη ζωή μας. Αλλά αυτό που θα αφήσουμε πίσω για τους απογόνους μας είναι ένα από τα πιο σπουδαία δώρα που μπορούμε να τους προσφέρουμε και αποτέλεσμα όλης μας της πορείας. Συνεπώς, τι θα κάνουμε γι’ αυτό;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση