,

«Αν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, οι ασθένειες θα ήταν ανύπαρκτες» – Συνέντευξη με τον ιατρό Θεόδωρο Γκατζούνη

Να θυμηθούμε χρειάζεται, καθώς όλες οι απαντήσεις είναι μέσα μας.

«Αν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, οι ασθένειες θα ήταν ανύπαρκτες» - Συνέντευξη με τον ιατρό Θεόδωρο Γκατζούνη

Συνέντευξη με τον ιατρό Θεόδωρο Γκατζούνη

Ο ιατρός Θεόδωρος Γκατζούνης απαντάει στις ερωτήσεις της Εναλλακτικής Δράσης για το σώμα, την υγεία, την ιατρική και τη συνείδηση. Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 8ου Therapy Planet, την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Advertisment

1. Κ. Γκατζούνη, έχει το σώμα νοημοσύνη ή είναι απλά μια βιολογική μηχανή;

Το Σώμα αποτελείται από 75 Τρισεκατομμύρια κύτταρα. Όλα συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά, επιτελώντας εξειδικευμένες λειτουργίες για την επιβίωση και την ανάπτυξη του οργανισμού. Καθένα όμως προέρχεται από ένα αρχικό κύτταρο και περιέχει το DNA όλου του οργανισμού. Η νοημοσύνη του σώματος και η ανωτερότητά του από κάθε «μηχανή» που γνωρίζουμε μελετάται όλο και πιο πολύ και συνδυάζεται και με αυτό το γεγονός. Η αρμονία της συνεργασίας όλων αυτών των κυττάρων από μόνη της, μας δείχνει το δρόμο.

2. Πώς ξεκίνησε η διαδρομή σας στο ταξίδι της ίασης;

Η διαδρομή μου με την τέχνη της ίασης έχει ξεκινήσει από το 1996, οπότε ξεκίνησα τη φοίτησή μου στο τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2002 μετά την αποφοίτησή μου, συνέχισα την εκπαίδευση μου στη μέθοδο του βελονισμού, μεταπτυχιακές σπουδές στην θεραπευτική άσκηση και την ειδίκευσή μου στην Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση. Έναυσμα αποτέλεσε η συνεχής αναζήτηση της επιστημονικής γνώσης και οι έρευνες που απεδείκνυαν ότι η Φυσική Ιατρική, ο Βελονισμός, Ωτοβελονισμός, η θεραπευτική άσκηση και φυσικά η διατροφή, αποτελούν σημαντικές, αξιόπιστες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ασθενών.

3. Προσφέρει η εναλλακτική ιατρική λύση για κάθε πρόβλημα υγείας ή πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά με την κλασσική;

Σαν Φυσίατρος χρειάζεται να αναφερθώ στις εξαιρετικές προόδους που έχει κάνει η Ιατρική όσον αφορά τη διάγνωση (Μαγνητικές τομογραφίες, Υπέρηχος, βιοχημικές εξετάσεις και αναλύσεις κ.α.), και στην θεραπεία, την τραυματιολογία και τη χειρουργική. Μπορούμε κυριολεκτικά να δούμε μέσα στο σώμα και να παρέμβουμε σε αυτό με τρόπους πρωτόγνωρους για να αντιμετωπίσουμε τραυματισμούς και καταστάσεις που παλαιότερα ήταν μοιραίες.

Advertisment

Από την άλλη η εναλλακτική ιατρική έχει επίσης να δείξει πληθώρα τεχνικών, με τεκμηρίωση χιλιετιών, που τώρα πλέον αποδεικνύονται και μέσω της σύγχρονης επιστήμης. Χιλιάδες δημοσιευμένες μελέτες για τον Βελονισμό, Ωτοβελονισμό, Βότανα, Άσκηση και Διατροφή υπάρχουν σε πολλά έγκυρα ιατρικά περιοδικά και συγγράμματα. Ο συνδυασμός της κλασικής ιατρικής με την εναλλακτική είναι κάτι που κερδίζει όλο και περισσότερη αποδοχή τόσο στον ιατρικό χώρο, όσο και στην συνείδηση των ασθενών. Γι’ αυτό εξάλλου ο Βελονισμός, αναγνωρίζεται από τους ιατρικούς συλλόγους σαν ιατρική πράξη.

4. Πολλοί παρομοιάζουν η Γη και το σώμα σαν ένα ζωντανό ολιστικό οργανισμό. Ποια είναι η γνώμη σας;

Είναι αποδεδειγμένο από την οικολογία πως όταν επηρεάζουμε ένα στοιχείο του οικοσυστήματος, αυτό έχει επίπτωση σε όλο το σύστημα. Τα πάντα στη γη αλληλοεπηρεάζονται και είναι αλληλένδετα με τρόπους που μόλις αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Τυχαίο άραγε;

5. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας, κατά την άποψή σας;

Θα σας απαντήσω με τη ρήση του πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη, που ανέφερε πριν 2500 χιλιάδες χρόνια: «Αν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, οι ασθένειες θα ήταν ανύπαρκτες».

6. Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην αρρωστήσουμε ποτέ;

Ας δούμε το τι δείχνει η ετοιμολογία της Α-σθένεια. Σημαίνει λοιπόν την έλλειψη σθένους, δύναμης. Αυτή είναι που προκαλεί το πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση της αρρώστιας. Και πώς μπορούμε να βρούμε τη δύναμή μας; Μέσα από την σωστή διατροφή, την άσκηση, το θετικό συναίσθημα προς εμάς και τους γύρω μας. Αυτή η στάση ζωής μπορεί να αποτελέσει την πιο αδιαπέραστη άμυνα έναντι σε κάθε είδους α-σθένεια.

7. Είναι η ασθένεια φίλος ή εχθρός;

Ας το δούμε μέσα από ένα παράδειγμα. Αν απουσίαζε ο πόνος, τότε ένα παιδί που έβαζε το χέρι του στη φωτιά θα καιγόταν. Αυτό μας δείχνει πώς κάτι που αρχικά μοιάζει αρνητικό, όπως ο πόνος, αποτελεί στην πραγματικότητα έναν πρωταρχικό μηχανισμό επιβίωσης. Αυτή είναι και η ερμηνεία των ασθενειών. Για κάποιο λόγο έχει συμβεί μια διαταραχή στον οργανισμό μας, η οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Ο ρόλος της ασθένειας λοιπόν είναι προειδοποιητικός, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανισορροπία, πριν κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Και έτσι χρειάζεται να τη βλέπουμε. Σαν έναν αγγελιοφόρο που μας φέρνει μια είδηση για το τί συμβαίνει στο σώμα μας.

8. Ποιο είναι το μεγαλύτερο σφάλμα της σύγχρονης αντιμετώπισης της ασθένειας;

Το ότι πολλές φορές επικεντρώνεται η αντιμετώπιση στον αγγελιοφόρο – ασθένεια, χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη εμβάθυνση στις αιτίες του μηνύματος που φέρει. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί ολιστική προσέγγιση και ομαδική συνεργασία από πολλές ιατρικές και άλλες ειδικότητες και που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Ένα άλλο αίτιο είναι ότι περιμένει κάποιος να ασθενήσει σοβαρά, για να πάει να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Το «Προλαμβάνειν παρά Θεραπεύειν» ενώ είναι τόσο γνωστό, είναι κάτι που ελάχιστα εφαρμόζεται από την πλειονότητα του Δυτικού κόσμου. Και μιλώντας για πρόληψη χρειάζεται να τονίσουμε ότι είναι κάτι που εξαρτάται και από τον καθένα μας με την έννοια της διατροφής, της άσκησης, των συναισθημάτων και του τρόπου ζωής μας γενικότερα. Αυτό φυσικά χρειάζεται ενημέρωση, διαφορετικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης και της οικονομίας και την ανάπτυξη κοινωνικών δομών που να δίνουν προτεραιότητα στην γαλούχηση υγειών πολιτών.

9. Πώς συνδέεται η υγεία του σώματος με τα συναισθήματά μας;

Ψυχή και σώμα είναι αλληλένδετα. Αυτό είναι μια βασική αρχή της ψυχολογίας και της κλασσικής ιατρικής που πλέον αναγνωρίζει όλο και περισσότερο την έννοια των ψυχοσωματικών ασθενειών μέσα από πολλές σύγχρονες μελέτες. Ό,τι λοιπόν επηρεάζει το ένα, επηρεάζει και το άλλο.

10. Από χώμα προήλθαμε και στο χώμα θα καταλήξουμε. Πιστεύετε ότι η συνείδησή μας σβήνει ή συνεχίζει το ταξίδι της μετά το θάνατο του φυσικού σώματος;

Αν και μετα-φυσική ερώτηση, σαν γιατρός θα επιλέξω να απαντήσω με φυσικό τρόπο. Η Φυσική λοιπόν μας λέει ότι ένα από τα βασικά θεωρήματα που γνωρίζουμε, είναι αυτό της αρχής διατήρησης της ενέργειας. «Η ενέργεια είναι χωρίς να χάνεται και να αλλοιώνεται, απλά μετασχηματίζεται από μια μορφή σε μια άλλη. Το σύνολο της ενέργειας μένει το ίδιο, έστω κι αν αλλάξει η μορφή της». Και τι είναι το σώμα και η συνείδησή μας; Μορφοποιημένη ενέργεια, φυσικά.

Ένας περισσότερο βιωματικός τρόπος να απαντήσω, που θα μας πάει στο ίδιο βέβαια συμπέρασμα, θα ήταν ο εξής. Να σας ζητήσω τώρα να κλείσουμε για λίγο τα μάτια. Και μέσα στη γαλήνη, ν’ αφουγκραστούμε την καρδιά μας. Τι μας λέει; Πως όταν κλείνουμε τα μάτια, τελειώνουν όλα; Ή κάτι το εντελώς διαφορετικό; Να θυμηθούμε χρειάζεται, καθώς όλες οι απαντήσεις μέσα μας είναι. Κι ανοίγοντας τα μάτια, μ’ ένα χαμόγελο, θα ευχηθώ να σας συναντήσω σύντομα από κοντά να γνωριστούμε και να συν-ενθυμηθούμε, στο 8ο Therapy Planet. Καλές μας Ενθυμήσεις και καλή μας συνάντηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι συμβαίνει μετά από ένα "γκρίζο διαζύγιο" ή το θάνατο του/της συζύγου;
Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Γιατί είναι σημαντική η ανάγνωση βιβλίων από τους γονείς στα παιδιά
Πώς βιώνουν οι άνδρες την αποβολή ενός εμβρύου; Θρηνούν ή δεν τους «επιτρέπεται»;
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε τρόφιμα στο ψυγείο – Πώς να συντηρήσουμε σωστά τα τρόφιμά μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση