Αθλήσου-Ασκήσου αλλά μην ξεχνάς το γιατί

Μη συγκρίνεις, μην ανταγωνίζεσαι, μην αντιγράφεις και κυρίως ΜΗ βιάζεσαι.

Αθλήσου-Ασκήσου αλλά μην ξεχνάς το γιατί

Αθλήσου-Ασκήσου αλλά μην ξεχνάς το γιατί

Αθλητισμός, άσκηση, γυμναστική: Έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες με το εύρωστο, υγιές σώμα, το οχυρό εκείνο όπου έχει στρατοπεδεύσει η ψυχή μας. Άπειρο μελάνι έχει χυθεί άλλωστε για τις ευεργετικές ιδιότητες όλων αυτών σε κορμί και ψυχή, όμως πόσοι από εμάς πραγματικά έχουμε συνειδητοποιήσει την ουσία;

Advertisment

Η Γυμναστική –με την ευρύτερη έννοια του όρου- είναι η διαδικασία στην οποία αξίζει να υποβάλλουμε το σώμα μας, προκειμένου να είναι αισθητικά ωραίο αλλά κυρίως ΥΓΙΕΣ. Και όχι μόνον αυτό, καθώς πέρα από τα εμφανή αποτελέσματα, συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και συναισθηματικής ισορροπίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει αγχολυτική διαδικασία, αποβάλλοντας μέσω αυτής όλο το στρες της καθημερινότητας.

Γιατί άρχισα και γιατί δεν θα σταματήσω

Όλα αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά σε όλους μας… στο θεωρητικό κομμάτι, γιατί στο πρακτικό, φαίνεται να υστερούμε. Η πραγματική αξία της εκγύμνασης του σώματος, τείνει να αμφισβητηθεί από εμάς τους ίδιους, όταν χάνουμε το μέτρο και την πραγματική αιτία για την οποία το κάνουμε, όταν αγωνιωδώς «τρέχουμε» στα γυμναστήρια λόγου χάρη, εστιάζοντας στις ενδυματολογικές προτιμήσεις τις δικές μας και των υπολοίπων, στα «Απολλώνια» κορμιά τα οποία θέλουμε άμεσα να αποκτήσουμε –ιδίως στις καλοκαιρινές περιόδους-, όταν κρίνουμε είτε θετικά είτε αρνητικά τα σώματα άλλων και αποζητάμε τα κολακευτικά σχόλια για την εκάστοτε αλλαγή μας.

Advertisment

Ένα άγχος μας κατακλύζει για το πρόγραμμα των ασκήσεων, το οποίο αποζητάμε να είναι τέτοιο ώστε τα αποτελέσματα να είναι ΑΜΕΣΑ, καταφεύγοντας ακόμη και σε σκευάσματα πολλά υποσχόμενα. Στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις ανασφάλειές μας για την εξωτερική μας εμφάνιση, μειώνουμε στην πραγματικότητα την ουσία αυτού που κάνουμε, με αποτέλεσμα να ξεκινάμε, να διακόπτουμε και πάλι από την αρχή… Ακόμη και σε παρέες κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι συζητήσεις-αναμετρήσεις, σχετικά με το ποιος/α κατάφερε να κάνει περισσότερους κοιλιακούς λόγου χάρη ή έβγαλε σε πέρας το πρόγραμμα αδιαμαρτύρητα κ.ά., με αποτέλεσμα να έχουμε ανθρώπους που γυμνάζουν περισσότερο τη γλώσσα παρά το σώμα!

Η φυσική δραστηριότητα και ο ρόλος της στην υγεία και διατήρηση βάρους

Αθλήσου-Ασκήσου, αλλά να ξέρεις το γιατί! Πίσω από κάθε αποτέλεσμα, κρύβεται πάντα η αντίστοιχη αιτία.

Προσπάθησε να τη βρεις και να αναλογιστείς γιατί το κάνεις:

× Επειδή το κάνουν οι φίλοι/ες σου
× Για να αποσπάσεις κολακευτικά σχόλια
× Για να έχεις κάτι να κάνεις
× Επειδή πλησιάζουν οι διακοπές

Αιτίες τέτοιου τύπου απλά υποβιβάζουν το είναι σου.

Το κάνεις γιατί:

– Θέλεις να είσαι υγιής
– Αποτελεί τρόπο ζωής
– Επιδιώκεις ευεξία σωματική και ψυχική
– Θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο παθήσεων
– Το θεωρείς μέσο αποβολής άγχους

Εάν η απάντηση σε όλα αυτά είναι θετική, τότε βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο… Και για το τέλος, μην ξεχνάς το πιο σημαντικό: Μη συγκρίνεις, μην ανταγωνίζεσαι, μην αντιγράφεις (ιδίως λανθασμένα πρότυπα) και κυρίως ΜΗ βιάζεσαι. Το λέει άλλωστε και η ίδια η λέξη: ΒΙΑ-ζεσαι… ασκείς βία στον εαυτό σου να επιτύχει κάτι σε χρόνο ουτοπικό, με αποτέλεσμα να μην έχεις «νου υγιή και σώμα υγιές», αλλά νου νοσηρό και σώμα ασθενές… Και όπως έχει πει και ο Διογένης (κυνικός Φιλόσοφος): «Ο αθλητισμός ωφελεί μέχρι να κοκκινίσουν τα μάγουλά σου. Από ‘κει και πέρα είναι βλαβερός και καταστρέφει το μυαλό».

Latest posts by Αθηνά Γραμμόζη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καθιστική ζωή: 6 επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Άσκηση πριν από τον ύπνο: Τον ωφελεί ή τον βλάπτει;
3 βασικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση