, ,

Άδραξε την ευκαιρία να επανεφεύρεις εσένα. Πώς να το καταφέρεις

Όταν για ακόμη μια φορά, αναβοσβήνει στο μυαλό σου το σύμβολο που λέει: “Επιτέλους, διόρθωσε το αυτό!” , ήρθε η ώρα: – Να το

Άδραξε την ευκαιρία να επανεφεύρεις εσένα. Πώς να το καταφέρεις

Όταν για ακόμη μια φορά, αναβοσβήνει στο μυαλό σου το σύμβολο που λέει: “Επιτέλους, διόρθωσε το αυτό!” , ήρθε η ώρα:

– Να το αντιμετωπίσεις.

Advertisment

– Να σε αντιμετωπίσεις.

– Και να κάνεις κάτι νέο!

Ό,τι και να ναι αυτό -μια συνήθεια, το σώμα σου, η σχέση σου, η εργασία σου- προκειμένου να υπερπηδήσεις τα εμπόδια που βλέπεις μπροστά και γύρω σου, χρειάζεται να είσαι πρόθυμος να κάνεις αλλαγές τέτοιες, που να δημιουργούν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Advertisment

Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις; Τι σε βοηθάει και τι όχι; Ποια είναι μερικά μόνο από τα do’s και τα don’ts για να «ξεκολλήσεις» και να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη;

Ακολουθούν προτάσεις για να αλλάξεις το «παλιό» και να εξοικειωθείς με το «νέο».

Πώς δεν σε βοηθάς:

-Δεν σε βοηθάς με το να εύχεσαι να είχες κάνει τα πράγματα διαφορετικά.

-Δεν σε βοηθάς με το να καταναλώνεις χρόνο, χώρο και ψυχή επαναλαμβάνοντας ένα επεισόδιο στο μυαλό σου ξανά και ξανά.

-Δεν σε βοηθάς προσπαθώντας να αλλάξεις κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό σου.

-Δεν σε βοηθάς με το να αναλώνεσαι στον θυμό, την επίρριψη ευθυνών και εύρεση παντός υπευθύνου για το λάθος σου.

-Δεν σε βοηθάς ενδίδοντας στον πειρασμό να παίξεις «το παιχνίδι του θύματος», αγνοώντας τα δικά σου ελαττώματά.

-Δεν σε βοηθάς με το να προσπαθείς καταναγκαστικά να το ξεχάσεις, να το βάλεις κάτω από το χαλί ή να το απορρίψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

-Δεν σε βοηθάς προσπαθώντας να είσαι κάποιος που δεν είσαι.

-Δεν σε βοηθάς προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους πάντες.-Δεν σε βοηθάς με το να παραμένεις αποσβολωμένος, περιμένοντας έναν από μηχανής θεό να σε ξεκολλήσει ή να σε σώσει.

Πώς σε βοηθάς:

Σε βοηθάς αναγνωρίζοντας τα λάθη σου

Μπορεί να είναι ενοχλητικό και επώδυνο μερικές φορές, αλλά μέχρι να μπορέσεις να πεις “έκανα λάθος”, δεν είσαι έτοιμος να αλλάξεις.

Σε βοηθάς αντιμετωπίζοντας τα λάθη σου, αντιμετωπίζοντας τον φόβο σου, αντιμετωπίζοντας τον «φόβο του λάθους σου»

Μην φοβάσαι την αποτυχία και αναβάλλεις. Αντιμετωπίζοντας το λάθος, «χτυπάς» κατευθείαν την καρδιά των φόβων σου. Θυμήσου ακόμα και η αποτυχία είναι η ευκαιρία να αρχίσει κανείς και πάλι με πιο έξυπνο τρόπο.

Σε βοηθάς καθορίζοντας τα αίτια

Καθόρισε την αιτία του λάθους. Κατάλαβε τι προκάλεσε ένα σφάλμα ή προκάλεσε μια σειρά σφαλμάτων. Ψάξε πού, με τι, με ποιόν μπορεί να έχεις «αποτύχει». Για να διαπιστώσεις εάν κάνεις τα ίδια λάθη επανειλημμένα, εξέτασε πρότυπα, συνήθειες, ρουτίνες, μοτίβα. (Μήπως οι περιστάσεις που έχεις διανοητικά χαρακτηρίσει ως “ασυνήθιστες” εμφανίζονται επανειλημμένα; Προσδιόρισε τη συγκεκριμένη ενέργεια που ήταν λάθος).

Σε βοηθάς προχωρώντας παρέα με τη νέα σοφία σου

Αφού καθορίσεις τι έκανες μέχρι πρότινος λανθασμένα, άρχισε να συμπεριφέρεσαι με διαφορετικό τρόπο. Βεβαιώσου ότι έχεις εντοπίσει τις σκέψεις, τα πρότυπα και τις ενέργειες, που δεν προσδίδουν αξία στην ολοκλήρωση των στόχων σου και αντικατέστησε τα με αυτά που σε προδιαθέτουν για επιτυχία. Το μέσα σου ξέρει!

Σε βοηθάς κάνοντας πρόληψη

Πάρε τα μέτρα σου! Απέφυγε καταστάσεις ή συμβάντα που θα σε αναγκάσουν να ολισθήσεις πάλι πίσω στην παλιά συμπεριφορά σου. Δημιούργησε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους δεν θέλεις να κάνεις το ίδιο λάθος ξανά. Κάνε στον εαυτό σου τις δύσκολες ερωτήσεις.

– Τι πήγε στραβά;

– Τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα την επόμενη φορά;

– Τι έμαθα από αυτό;

Γράψε τις απαντήσεις σου και δες την κατάσταση λίγο πιο ξεκάθαρα. (Βλέποντας τις απαντήσεις σου γραμμένες σε χαρτί, συχνά βοηθάει να σκεφτείς πιο λογικά μια παράλογη συναισθηματική αντίδραση, πεποίθηση ή εμπειρία.)

Σε βοηθάς ζητώντας βοήθεια

Αντιμετώπισε εσένα και την κατάσταση με διαφάνεια. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους. Κάνε μια έρευνα για να μάθεις πώς άλλοι άνθρωποι γύρω σου έχουν προσεγγίσει καταστάσεις παρόμοιες με τη δική σου. Σταμάτα να αγωνίζεσαι, να επεξεργάζεσαι και να απογοητεύεσαι με ένα θέμα μόνος σου. Άκου και άλλους ανθρώπους. Αν αναρωτιέσαι “Θα νιώσω ευάλωτος”; Η απάντηση είναι, Ναι. Αλλά θα ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος.

(Συχνά χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια για να μάθουμε τι έχουμε κάνει λάθος. Ένας καλύτερος τρόπος για να μάθουμε από τα λάθη μας είναι να ζητήσουμε συμβουλές από έναν ειδικό. Όποια και αν είναι η συνθήκη, πάρε μια απόφαση να μην συνεχίσεις να επαναλαμβάνεις τον ίδιο κύκλο μόνος σου).

Σε βοηθάς εστιασμένος στις δυνάμεις σου

Είναι σημαντικό να αποφεύγεις να μπερδεύεις το λάθος με σένα. Το λάθος είναι το λάθος. Δεν είσαι ΕΣΥ το λάθος! Προσπαθήστε να ισορροπήσεις την σκληρή αυτοκριτική με τον εορτασμό όσων κάνεις καλά. Επικεντρώσου στην αντικατάσταση μιας κακής συνήθειας με κάτι θετικό. Κάνε μια λίστα με όλα όσα έχεις ξεπεράσει και όλες τις επιτυχίες σου. Γράψε τις ιδιότητες που εκτιμάς στον εαυτό σου. Βάλε τα δυνατά σου στη στιγμή που έχεις τώρα.

Σε βοηθάς καταστρώνοντας ένα σχέδιο

Θέσε έναν συγκεκριμένο στόχο. Σπάσε τον στόχο σου σε μικρά κομμάτια όσο το δυνατόν περισσότερα. Κατέγραψε τον. Να είσαι όσο το δυνατόν λεπτομερέστερος, αλλά παρέμεινε ευέλικτος, καθώς το σχέδιό σου μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει. Τοποθέτησε τον γραπτό σου στόχο σε ένα μέρος που μπορείς να τον βλέπεις συχνά και εύκολα. Εφάρμοσε όσα έχεις μάθει.

 Σε βοηθάς δοκιμάζοντας μια νέα προσέγγιση

Εφαρμόστε μια νέα συμβουλή. Μείνε επικεντρωμένος στη βελτίωση. Άφησε πίσω σου τη παλιά σου ταυτότητα. Άδραξε την ευκαιρία να επανεφεύρεις εσένα!

Η Άρτεμις Μίχα παραδίδει σεμινάριο online με τίτλο: «Γιατί επαναλαμβάνω τα ίδια λάθη;». Δείτε περισσότερα

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση