Φαγούρα (κνησμός): Ποια είναι τα αίτια και οι συχνότερες μορφές της

Οι συχνότερες μορφές κνησμού που συχνά δεν έχει ως αίτιο την αλλεργία.

Φαγούρα (κνησμός): Ποια είναι τα αίτια και οι συχνότερες μορφές της

Φαγούρα: Ποια είναι τα αίτια και οι συχνότερες μορφές της

Ο κνησμός ή η φαγούρα είναι το δυσάρεστο αίσθημα που προκαλεί επιθυμία για ξύσιμο. Προκαλείται εξαιτίας της έκκρισης ορισμένων χημικών ουσιών, όπως της ισταμίνης. O κνησμός μπορεί είτε να αφορά διάχυτα το δέρμα, τους βλεννογόνους ή περιοχή που καλύπτει πολλαπλά όργανα είτε να εντοπίζεται σε μικρή περιοχή του σώματος οπότε πρόκειται για εντοπισμένο κνησμό. Όταν η φαγούρα διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες ονομάζεται χρόνιος κνησμός.

Advertisment

Ο κνησμός αποτελεί το πιο κοινό και γνωστό σύμπτωμα σε ασθενείς με πρόβλημα αλλεργίας. Ωστόσο ο κνησμός μη αλλεργικής αιτιολογίας αποτελεί τον πιο βασανιστικό τύπο κνησμού που μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών που επισκέπτονται τον ειδικό παθολόγο για το πρόβλημα. Ορισμένοι χρόνιοι ασθενείς επισκέπτονται συχνά αλλεργιολογικά ιατρεία χωρίς αποτέλεσμα. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία του κνησμού μη αλλεργικής αιτιολογίας.

Καλλυντικά κοινά σκευάσματα και φάρμακα όπως τα αναβολικά, τα οιστρογόνα, οι φαινοθειαζίνες, η εστολική ερυθρομυκίνη μπορεί να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος και δυστυχώς ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται άκριτα χωρίς ιατρική ένδειξη. Ενίοτε ψυχολογικοί παράγοντες και παράμετροι που έχουν σχέση με το επάγγελμα του ασθενούς όπως είναι κλασσικά η χρόνια επαγγελματική έκθεση σε διαλύτες μπορεί να ευθύνονται για το πρόβλημα.

Είναι σημαντικό κατά την ιατρική διερεύνηση του κνησμού, να αποκλειστεί η ύπαρξη συστηματικού παθολογικού νοσήματος, το οποίο επιβάλλεται να διαγνωστεί και να θεραπευτεί άμεσα λόγω κινδύνου σοβαρών επιπλοκών. Στα νοσήματα αυτά συγκαταλέγονται η ψώρα, η ουραιμία, ορισμένα καρκινώματα, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, ενδοκρινοπάθειες, ορισμένα αιματολογικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, η έκθεση σε παθογόνους οργανισμούς (π.χ. οι ιοί της παρωτίτιδας και της ανεμοβλογιάς, ο παρβοϊός, ο Staphylococcus aureus , ο Streptococcus).

Οι συχνότερες μορφές κνησμού που συχνά δεν έχει ως αίτιο την αλλεργία είναι:

Ο γεροντικός κνησμός

Ο κνησμός είναι συχνός στους ηλικιωμένους. Το σύμπτωμα μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, ιδίως λόγω της αυπνίας που προκαλεί. Ο κνησμός σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να οφείλεται στην ξηρότητα του δέρματος, σε διαταραχή των ανοσολογικών μηχανισμών του οργανισμού σε ατροφία αγγειακών συστημάτων λόγω γήρανσης, σε συστηματικά νοσήματα (π.χ.
χρόνια νεφρική νόσος, ηπατική δυσλειτουργία, ενδοκρινικές διαταραχές κακοήθειες), σε τοπικές αλλεργίες, σε φάρμακα (π.χ. οπιοειδή) σε λοιμώδη αίτια (π.χ. ψείρες) ή να είναι ψυχογενής.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/fagoura-aitia-syxnoteres-morfes/

Η φαγούρα του ωτός

O κνησμός του αυτιού είναι ένα επίμονο παθολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετά άτομα. Ο κνησμός συχνά είναι βασανιστικός, αφυπνίζει τον ασθενή κατά τη νύχτα, προκαλώντας σωρεία νευροψυχιατρικών εκδηλώσεων. Τα αίτια που προκαλούν φαγούρα στο αυτί είναι ποικίλα:

• Παθήσεις του αυτιού όπως είναι η ωτίτιδα

• Δερματολογικές παθήσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα

• Συστηματικά οργανικά νοσήματα, όπως η αλλεργία

• Κακές συνήθειες της καθημερινότητας, όπως υπερβολικός ζήλος με τραύμα κατά τον καθαρισμό του αυτιού

Η φαγούρα των γεννητικών οργάνων

Η φαγούρα των γεννητικών οργάνων είναι ένα συχνό και δυσάρεστο σύμπτωμα. Συνοδεύεται πολλές φορές από κάψιμο. Πόνος και αύξηση των εκκρίσεων μπορεί να συνοδεύουν τον κνησμό. Το σύμπτωμα σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως αίτιο κακές συνήθειες υγιεινής, που είναι αρκετά διαδεδομένες στον ελληνικό πληθυσμό (π.χ. χρήση ακατάλληλων αντισηπτικών, κακή χρήση ταμπόν). Φλεγμονές από ιούς, μύκητες, παθογόνα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, καταστροφή της φυσιολογικής χλωρίδας του σώματος, τοπικές δερματοπάθειες, διαβήτης, οι αλλεργίες, το σύνδρομο BECHET είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα νοσημάτων που ενδέχεται να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος.

Η φαγούρα του πρωκτού

Η φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού ή ο κνησμός του δακτυλίου όπως αποκαλείται ιατρικώς, είναι ένα παθολογικό πρόβλημα που προκαλεί αρκετή δυσφορία στους πάσχοντες. Τα άτομα που παρουσιάζουν την παθολογική αυτή κατάσταση, παρουσιάζουν επίμονο κνησμό στον πρωκτό. Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν κνησμό δακτυλίου είναι μακρύς και περιλαμβάνει αφροδίσια, κοινά μικρόβια και ειδικά λοιμογόνα, αλλεργία, σύνδρομα δυσανεξίας σε τρόφιμα, δερματικά νοσήματα, καρκινώματα, τοπικές παθήσεις. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα μπορεί να πηγάζει αμιγώς από κακές συνθήκες υγιεινής ή τοπική υπερευαισθησία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση