Oι μαγικοί βοηθοί στα παραμύθια και στη ζωή

Οι μαγικοί βοηθοί στα παραμύθια μας υπενθυμίζουν το πεδίο των απεριόριστων δυνατοτήτων που εμφέρουμε και που μπορούν να αναδυθούν.

Oι μαγικοί βοηθοί στα παραμύθια και στη ζωή

Oι μαγικοί βοηθοί στα παραμύθια και στη ζωή

Στα μαγικά παραμύθια ο ήρωας ξεκινά από μια ομαλή κατάσταση, από την ασφάλεια, την οικειότητα και το γνώριμο περιβάλλον της πατρογονικής του εστίας ένα ταξίδι για το Άγνωστο. Παίρνει το δισάκι του στον ώμο, παίρνει των ομματιών του και δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει. Από τη ζώνη ασφαλείας του σπιτιού του, όπου όλα είναι προβλέψιμα, στο Απροσδόκητο και Άγνωστο, εκεί ακριβώς όπου κυοφορούνται όλες οι ευκαιρίες, όλες οι πιθανότητες, εκεί που ο ήρωας μπορεί να συνδεθεί με το πεδίο των απεριόριστων δυνατοτήτων του και αυτό να αποκαλυφθεί και να εκδιπλωθεί.

Advertisment

Όλοι μας καλούμαστε κάποιες στιγμές στη ζωή μας να ξεβολευτούμε, να πάμε σε τόπους που δεν έχουμε ως τώρα πάει και να κάνουμε πράγματα που δεν έχουμε ως τώρα κάνει, να μπορέσουμε να απεγλωβιστούμε από τους ασφυκτικούς αυτοπεριορισμούς της ασφαλούς ζωής μας. «Όταν ο νους βολεύεται, η ψυχή πλαντάζει», λέει ο Καζαντζάκης, και η ψυχή αναζητά να ξεδιψάσει, να απλωθεί, να βαδίσει το μονοπάτι της ζωής που ΄ναι προορισμένο για τον καθένα μας δίχως φόβο, δίχως αμφιβολίες, με εμπιστοσύνη απόλυτη.

Και πώς να εκδιπλώσει η ψυχή το δυναμικό της, αν o άνθρωπος το Ανέλπιστο δεν ελπίζει να συναντήσει και αν το Απροσδόκητο δεν προσδοκά; Ο Εφέσιος φιλόσοφος Ηράκλειτος έλεγε «Να ελπίζεις το ανέλπιστο και να προσμένεις το απρόσμενο». Η ψυχή είναι ένα απόσπασμα του Σύμπαντος και κάποια στιγμή καλείται να ξεκινήσει το Μεγάλο Ταξίδι, με την αλήθεια της να ξανασυνδεθεί και τα μυστήρια του Σύμπαντος που είναι μέσα της βαθιά να ξαναθυμηθεί.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/magikoi-voithoi-paramythia-zwh/

Advertisment

Αυτό που κινεί τον ήρωα των παραμυθιών για το ταξίδι του στα πέρατα του κόσμου, είναι μια εσώτερη ανάγκη να προχωρήσει η ύπαρξή του, να εκπληρώσει την αποστολή της ψυχής του. Και μόλις εκδηλώσει καθαρά την πρόθεσή του και λάβει την απόφαση, το ταξίδι του ξεκινά. Από τα σκοτάδια της άγνοιας, από το δάσος των σκιών και του χρόνου, στο φως της επίγνωσης, στην απλωσιά του Άχρονου και Απέραντου, στην Σπείρα εκείνη, όπου το παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι ένα και χορεύουν μαζί μέσα σε μια στιγμή σε ένα κόκκινο ή σε ένα πορτοκαλί ή σε όποιο χρώμα τον ήρωα καλεί την άγνοια και τους φόβους του να υπερβεί.

Τα περισσότερα μαγικά παραμύθια πραγματεύονται αυτό ακριβώς το ταξίδι, από τη Σκιά στο Φως, από την άγνοια στην επίγνωση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, από την ασφάλεια της πατρογονικής εστίας στον απογαλακτισμό και στο μεγάλωμα. Και το μεγάλωμα σε οποιαδήποτε έκφανση, είτε κυριολεκτική είτε συμβολική, ποτέ δεν είναι εύκολο και ανώδυνο. Αντίθετα, ενέχει δυσκολίες, οδύνη, πόνο και δοκιμασίες πολλές. Στο ταξίδι του προς την ενηλικίωση ο ήρωας αντιμετωπίζει δυσκολίες, δοκιμασίες και περιπέτειες πολλές. Συναντά δράκους τρομερούς που η ανάσα τους τον θάνατο σκορπά, μάγισσες που μεταμορφώνουν τους ανθρώπους ως και σε πέτρες, στοιχειά που ζουν κρυμμένα παντού.

Η σημασία του παραμυθιού για τα παιδιά

Καλείται κάποιες φορές να λιώσει σαράντα ζευγάρια σιδερένια παπούτσια ώσπου να βρει το αμίλητο νερό, να συναντήσει τον Παλιό των Ημερών ή τον Για Πάντα Νέο που ζει στο παλάτι στα πέρατα του κόσμου και στην αρχή του άλλου, να φτάσει στην κορυφή του κρυσταλλένιου βουνού που ζει ο Σοφός Παιδί που το βιβλίο της Αλήθειας ξέρει να διαβάζει και τη χαρά της ζωής δεμένη με τη σοφία σε μια κλωστή δεν έχει ξεχάσει, μα συνεχώς τροφοδοτεί μαζί με την πνοή επάνω στων παραμυθιών το μαγικό πουλί. Ο ήρωας των παραμυθιών έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος με τον ίδιο τον θάνατο, κλείνεται σε μπουντρούμια στα βάθη της γης και καλείται να βρει το ξεχασμένο κλειδί που στα βάθη της ύπαρξής του είναι κρυμμένο.

Μέσα σ΄αυτή την επικίνδυνη και συνάμα θαυμαστή διαδρομή ο ήρωας συναντά μαγικούς βοηθούς που εμφανίζονται μπροστά του ξαφνικά, μα πάντα την κατάλληλη στιγμή, όταν η ψυχή το κάλεσμα έχει στείλει. Οι βοηθοί αυτοί μπορεί να προέρχονται από το βασίλειο των ανθρώπων και κάποιες φορές να είναι και φίλοι ή άνθρωποι από το περιβάλλον του αγαπητοί που τη λύση θα του δώσουν τη μαγική ή μια απρόσμενη συμβουλή που είναι καίρια για τη διαδρομή. Ή μπορεί να προέρχονται από το βασίλειο των ορυκτών, των φυτών, των ζώων ή να είναι πλάσματα διαστάσεων άλλων, πλάσματα μαγικά που εμφανίζονται μέσα από του χωροχρόνου τη ρωγμή την κατάλληλη στιγμή.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/magikoi-voithoi-paramythia-zwh/

Μια πέτρα που πονά, ένα κοχύλι που ψιθυρίζει τα τραγούδια και τους καημούς της θάλασσας, ένα άλογο που αν κάψεις μια τρίχα από την ουρά του, λύση στα δύσκολα θα βρεις, ένα καρύδι που σαν το σπάσεις, θα βρεις παπούτσια μαγικά, μια πανοπλία, ένα χαλί μαγικό, ένα φόρεμα με όλα τα άστρα του ουρανού και όλα τα λούλουδα του κάμπου. Ένα πουλί που κρατά το μαγικό κλειδί για να ανοίξεις το σεντούκι του θησαυρού, ένα δέντρο που κατέχει τη σοφία του κόσμου, και τόσα πολλά άλλα πλάσματα που βοηθούν τις δοκιμασίες να υπερβείς και από τις περιπέτειες να βγεις νικητής. Μα πολλές φορές ο μαγικός βοηθός δεν είναι παρά μέσα βαθιά στην ύπαρξη του ήρωα και οι δυσκολίες της ζωής τον ξυπνούν από τη λήθη, τον ενεργοποιούν και καταφέρνει να εκπληρώσει επιτυχώς την αποστολή του και όλες τα εμπόδια να ξεπεράσει.

Στα μαγικά παραμύθια ο ήρωας, στο τέλος, νικά όλους τους δράκους και τα τρομερά θηρία που τον απειλούν κι αυτό είναι μια υπενθύμιση για όλους μας πως μπορούμε να υπερβούμε όλους τους δράκους, δηλαδή τους φόβους μας και να πορευτούμε στο μονοπάτι της ζωής μας φτάνοντας στο παλάτι της σοφίας, ενθυμούμενοι ξανά το βιβλίο της αλήθειας που η ψυχή κατέχει. Βέβαια, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο φως της επίγνωσης, χρειάζεται καταρχάς να αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε το Μεγάλο Ταξίδι στο Άγνωστο με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη πως αυτά που χρειαζόμαστε, πάντα συμβαίνουν, αρκεί να αφεθούμε συνειδητά στη Ροή των πραγμάτων.

Παραμύθι: Η τροφή της ψυχής

Κανένας μας δεν είναι μόνος του, στην πραγματικότητα για όλους μας υπάρχουν μαγικοί βοηθοί, τουλάχιστον ένας σύμμαχος, ένα πλάσμα αόρατο, που πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή του, που ωστόσο πάντα είναι δίπλα μας, έτοιμο να μας στηρίξει, να μας συμπαρασταθεί και να μας βγάλει από τα μπουντρούμια του παλατιού του δράκου με τα σαράντα κλειδιά στη μύτη ή από το πηχτό σκοτάδι της σπηλιάς του δάσους των σκιών. Επίσης, ο μαγικός βοηθός, όπως και ο δάσκαλος, ο Σοφός, μα και το Μαγικό Παιδί και άλλοι τόσοι πολλοί, αόρατοι ή ορατοί βοηθοί, μπορεί στα μύχια της ύπαρξής μας να είναι κρυμμένοι και απλά να χρειάζεται να τους ανακαλύψουμε και μαζί τους να συνδεθούμε.

Οι μαγικοί βοηθοί στα παραμύθια μας υπενθυμίζουν το πεδίο των απεριόριστων δυνατοτήτων που εμφέρουμε και που μπορούν να αναδυθούν, όταν βρεθούμε σε ακραίες καταστάσεις ή σε καιρούς κρίσης, σαν αυτούς που διανύουμε. Οι δυσκολίες μπορούν να είναι ευκαιρίες για την ανάπτυξή μας, για την αποκάλυψη του κρυμμένου δημιουργικού δυναμικού μας, που ποτέ ως τότε δεν είχαμε φανταστεί. Οι μαγικοί βοηθοί μας υπενθυμίζουν πως όπως στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή, τα πάντα είναι δυνατά, όσο αδύνατα κι αν φαντάζουν, κι εμείς είμαστε που μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό, μιας και εμείς είμαστε της ζωής μας οι δημιουργοί, μα και οι μαγικοί βοηθοί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση